1

Mam problem z kolorem w w/w sprzęcie. Po X czasu nieużywania monitorka dziś okazało się, iż po kompozycie monitor wyświetla obraz czarno - biały. Tryb zielony działa, jak nazwa wskazuje na zielono. Próbowałem na "chama" zrobić jakieś zakłócenia na złączu RGB i metodą inwazyjną otrzymałem stan w którym "wtykanie" śrubokręta w złącze powoduje pojawianie się czerwonych pasów na ekranie. Teoretycznie wniosek jest taki, że RGB winno działać poprawnie a finalnie o to właśnie mi chodzi, bo potrzebuję monitor pod VBXE. Czy ktoś spotkał się z podobnym uszkodzeniem i co ew. może być jego przyczyną?

Kontakt: pin@usdk.pl

2

sprawdz sobie moze na poczatek same przelaczniki
jeden jest cvbs/luma chroma
drugi rgb
druga sprawa to same zlacza - czy nie wziely sie i nie odlutowaly (tak w atarce jak i w monitorze) - niby duze i solidne, a i tak potrafia sie praktycznie wylutowac i pokryc gruba wartstwa tlenku olowiu ktory jest niezlym izolatorem

przechodze na tumiwisizm

3

przełączniki - sprawdzę, tego nie sprawdzałem.

Złącza - raczej nie podejrzewam, bo Atarka na innych "odbiornikach" działa bez zarzutu, a obraz cz-b generowany przez 1084s jest bardzo wyraźny, oraz pozbawiony zakłóceń.

4

Coś w dekoderze PAL ... może jakiś kwarc ?

pomidor

5

.. zastanawiam się tylko, czy jeśli Kompozyt leży, to czy RGB z VBXE zadziała. Dlatego właśnie celowo próbowałem inwazyjnie spowodować zakłócenia na gnieździe RGB uzyskując przy okazji opisywaną reakcję. No nic - jeśli macie jakieś pomysły - to będzie bardzo miło, ale coś czuję, że niestety nie poradzę sobie w temacie naprawy monitora :(

6

jesli masz obraz mono w trybie composite to nie ma znaczenia - wazne ze widac ze pracuja wszystkie 3 dziala (bo obraz jest czarno-bialy a nie jakis zolty czy zielony), a rgb jest prawie bezposrednio sprzezone z dzialami elektronowymi (chue chue) kineskopu - jeden scalak po drodze z dedykowanymi wejsciami i wzmacniacz wizyjny

przechodze na tumiwisizm

7

czyli jest 90% szans, że po podłączeniu sygnału RGB monitor wstanie. Zastanawiam się, czy na sztukę nie podłączyć dla testu kompozyta do ctrl, oraz którejś ze składowych RGB. Nie wiem, czy jest to synchronizowane na podobnej zasadzie, lecz miałbym być może pewność, że mam monit pod VBXE...

8

jest synchronizowane sygnalem csync ktory ma miec poziom ttl, patrz opis montazu vbxe
taki test da rade

przechodze na tumiwisizm

9

.. ostatecznie i tak do dwóch tygodni założę kartę, bo muszę to zrobić przed Grzybsoniadą - wówczas będzie po prostu na czym to sprawdzić. Ok, na razie koniec tematu, chyba że ktoś po prostu miał dokładnie taką samą awarię. Wówczas zapraszam na priv :)

10

Pin, tez jedziesz ? do czego my te VBXE  podepniemy?  Z LCD i vbxe mam przykre doswiadczenia, jak cos to zrob kabel RGB a ja telewizor CRT zorganizuje w CZ-wie.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

11

zaxon: zapewnij pinowi bencki jak nie zamontuje tego vbxe ;] a nie jakies marudzenie na lcd

przechodze na tumiwisizm

12 Ostatnio edytowany przez wieczor (2009-04-29 07:38:15)

Tak się bokiem zastanawiam czy nie dałoby się opracować w VBXE  normalnego SVGA z wyższym HSYNC. Co za to odpowiada? DAC?

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

13

była kiedyś o tym mowa, VBXE byłby wtedy jeszcze raz tak duży i jeszcze bardziej skomplikowany

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

14

Acha, czyli nie jest to prosta wymiana elementów tylko np. dobudowanie scandoublera :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem