Kolejny temat w związku z byciem świeżo upieczonym właścicielem TT-ki :D
w kompie mam TOS 3.06 niemiecki, na dysku zainstalowana jest nakładka/desktop(dobrze rozumiem?) Thing.
Chcę sobie poinstalować wszystko po swojemu (co nieco wiem z czasów zabawy STE, że obowiązkowo trzeba NVDI, itp...) i nie do końca wiem jak to wszystko ogarnąć.
Zależy mi na możliwie dużej wygodzie (estetyce również) i kompatybilności z oprogramowaniem użytkowym/grami.
Razem z Falconem 030 ukazał się MultiTOS (wielozadaniowy TOS, brzmi zachęcająco), ale warto/trzeba iść w tą stronę i jak to działa na TT?
Skądinąd jest też Magic, Mint... To są systemy, czy nakładki na TOS? Na dyskietce z MultiTOSem też widnieje nazwa MINT gdzieś w plikach, jak to więc jest?
AES to jakiś desktop, podobnie jak Thing?
Co tak naprawdę warto zanstalować w sensie systemu/nakładki/desktopu, żeby się nie narobić z tym za bardzo, mieć ładny, wydajny, stabilny i KOMPATYBILNY system?
(10 MB ST-RAM, 4 MB TT-RAM)
Jeszcze jedno pytanie: jak sprawić, by TT-ka nie bootowała się z HDD, tylko wskoczyła do GEM-a? Przytrzymywałem ALT, shift, control, itp. ale to nic nie daje ;)
Heeelp ;)
P.S.
Linuxa/BSD nie chcę, hobbystycznie postawiłem już Debiana na A1200 z 030@50MHz ;)
EDIT:
OK, wiem już trochę więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Atari_TOS ;)
Także poproszę o sugestię tylko który desktop najlepiej się sprawuje zamiast GEM-a, czy warto instalować Magica, jak się ma do tego wszystkiego MultiTOS, czy warto zastąpić std. AES itp. ;) Bo dalej trochę się to wszystko miesza w głowie a wszystkich opcji testować nie chcę ;)