Jestem nowy, mam prośbę, czy Ktoś ma i mógłby się podzielić schematami kartridży TURBO do magnetofonów Atari i co ważniejsze schematami przeróbek magnetofonów? Znalazłem trochę schematów kartridży w sieci (dr re atari, atariki, pigwa) ale nigdzie nie mogę znaleść opisu przeróbek magnetofonów... Możecie wspomóc kolegę atarowca? Zależy mi zwłaszcza na schemacie przeróbki bez dodatkowych kabli... ale nie pogardzę żadnym schematem lub opisem ;o).

2

use the search Luke:

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 045#p76045

Najprostsza przeróbka to Turbo 2000F, żadnych dodatkowych kabli tylko mały przełącznik turbo/normal.

pozdrawiam
Seban

3

dzięki wielkie! a są gdzieś jeszcze opisy w które miejsca najpopularniejszych magnetofonów (XC12, CA12, XCA12) podpinać te układy - bo na tych dokumentach nie znalazłem?

4 Ostatnio edytowany przez seban (2009-04-22 10:43:18)

W przypadku Turbo 2000F to poprawki które musisz dokonać są zaznaczone niejako na schemacie magnetofonu, jak obejrzysz schemat XC12 np. ze strony DeRe Atari to złapiesz o co dokładnie chodzi.
Kiedyś montowałem jeszcze KSO Turbo 2000 (ono potrzebuje dodatkowego kabla do drugiego portu Joysticka). Tam w tych paru stronach o Turbo masz napisane "tor odczytu" więc pewnie chodzi o punkt zaraz przed demodulatorem FSK. Tor zapisu jest tak skomplikowany w przypadku XC12 iż pewnie chodzi o punkt przy głowicy zapisującej do którego dochodzi jedno z wyprowadzeń R6.

pozdrawiam
Seban