1

Może ktoś rozwiązał już taki problem:

Muszę wpisać większą ilość tekstu dla Atari (ASCII) ze standardowymi atarowskimi polskimi znakami (czyli np. ń = crtl + n).
Program piszę w edytorze (ConTEXT) pod windą.

Jak w miarę wygodnie wstawiać atarowskie polskie znaki pod windowsem?

Za odpowiedź: "pisz se pod Atari" dziekuje od razu swiatecznym "Bóg zapłać" ;P

2

Nosty - w emulatorze masz opcję Covert, z ASCII na ATASCII i na opak. Po drodze pyta się, czy oprócz znaków końca wiersza przekonwertować Polskie znaki w standardzie Panthera na Win-1250 (lub w drugą stronę).

grzybson/SSG^NG

3

nosty napisał/a:

Za odpowiedź: "pisz se pod Atari" dziekuje od razu swiatecznym "Bóg zapłać" ;P

A co jest żłego w pisaniu na Atari? To np. http://atariki.krap.pl/index.php/The_Fi … _Processor jest bardzo wygodny edytor. A ostatnio istnieje tez The Last Word http://www.atari8.co.uk/lastword/lastword.htm dość podobny, tylko lepszy...

KMK
? HEX$(6670358)

4

nawet klawiature od PC można podłączyć przez AKI i jest Atarowsko-Pecetowsko

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

5

No tak... Ale pod Atari nie ma xasm ;) A tak pisze sobie na piecu program, w context mam podpiete makro, że jak wciskam F9 to mi kompiluje i w sekund 5 mam na dysku plik XEX. Wciskam Enter i otwiera mi się do testow pod emulcem. Na real Atari to jednak sporo trudniejsze...

W miedzyczasie wykombinowalem, ze sprobuje napisac makra do wstawiania znaków w standardzie Atari i podepnę to sobie pod skróty kawiaturowe.

Ale opcje konwersji przez emulator też sprawdzę.
thx

6

nosty napisał/a:

Na real Atari to jednak sporo trudniejsze...

E tam. Kwestia odpowiednich toolsów. Pewnie, że jakbym miał gołe 800XL + XC12, to bym tak robił, ale na atarce spoko się da wygodnie kodować, trzeba tylko chcieć (a nie, jak niektórzy, przykleić się do nieużywalnego QA i z tego powodu prędzej przesiąść się na peceta niż na lepszy asembler).

KMK
? HEX$(6670358)

7

jeśli IOBoard Candla pozwoli na transfery większe niż 19200 można pokusić się o bardziej rozbudowany sposób łączenia Atari z PC, np. Atari będzie robić za terminal a obliczenia przejmie PC

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

8

Nosty - a czy ten plugin który dostałeś do TC (atrwcx) nie załatwia sprawy. Piszesz se w Notatniku czy innym edytorze pod Windą, przegrywasz pod TC do ATR i masz zrobioną całą translacje ąęć itd. Pamiętaj tylko o 40 znakach na linie....

9

tebe napisał/a:

jeśli IOBoard Candla pozwoli na transfery większe niż 19200 można pokusić się o bardziej rozbudowany sposób łączenia Atari z PC, np. Atari będzie robić za terminal a obliczenia przejmie PC

No ale po co, skoro terminal można zapuścić na emulatorze :P

KMK
? HEX$(6670358)

10

tebe, pod atari810 chodzi sobie na sio x3
jedyna niedogodnosc to to, ze trzeba zewrzec d1 - wiec nie jest przelotowe w tym momencie
mam nadzieje ze electron, lub ktokolwiek inny podejmie rekawice

ponadto ju chaw mejl

przechodze na tumiwisizm

11

Problem rozwiązany.

Pomysl Grzybsona sprawdzil sie najlepiej. Dzieki.
Wystarczyło wydzielic teksty do osobnego pliku. Taki plik konwertuje ASCII na ATASCII z konwersją polskich znaków, a nastepnie ponownie ATASCII do ASCII, wybierając konwersję _tylko_ znaków konca linii.

W ten sposob mam plik, ktory po wlaczeniu do asemblera (przez ins) skompiluje mi sie z poprawnymi atarowski polskimi znakami.
A pod windą mogę go dalej edytować, i dopisywać kolejne teksty, bo znaki konca linii mam windowsowe, a zamiast poskich znakow widzę kwadraciki (jednym wyjątkiem jest wielkie "Ń", które powoduje pod windą złamanie linii - ale tej litery praktycznie nie używam).

thx!

12

Zamiast "Ń" możesz pisać "tereferekukurykucipcipcip". ;)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

13

epi napisał/a:

Zamiast "Ń" możesz pisać "tereferekukurykucipcipcip". ;)

Chyba, ze akurat ten zwrot notorycznie przewija się w moim tekscie ;>