1

Zaraz po swietach, plytka VBXE 2.0 idzie sobie do producenta w celu wykonania prototypu

jest to zgodne z pierwsza wersja VBXE, nieco mniejsze i prostrze w montazu, oraz szybciej laduje rdzenie (czesc odpowiedzialna za ladowanie rdzenia zostala przeniesiona z PIC'a na ATMEGE48 ktora przy okazji robi za generator 14.18MHz, a wiec i mala plytka generatora nie jest juz potrzebna

tym razem nic nie trzeba lutowac (poza kwarcem, ktorego niestety kupic w Polsce/Europie sie nie da) do VBXE, a zlacza maja standardowy raster 2.54mm

dodano tez diody led w celach informacyjnych ze ATMEGA i ALTERA dzialaja jak powinny

http://spiflash.org/images/vbxe2.jpg

projekt realizowany jest wspolnie z Electronem - zeby nie bylo zadnych watpliwosci

przechodze na tumiwisizm

2

Czyli Antic zostaje na miejscu a my dopinamy się do niego taśmą.
Rozumiem, że cena będzie podobna do ver.1.x

3

moze nie tasma, na kanapke
jesli juz koniecznie tasma to bardzo krotka - to mocne naciaganie szczescia
cale vbxe 2 nie zachodzi pod klawiature, nie koliduje tez z przyszlymi rozszerzeniami ktore sa planowane
nie powinno tez kolidowac z zadnymi obecnymi, chyba, ze ktos sobie nalepil wszystko na procesor, ale wtedy to juz niestety jego wina...

przechodze na tumiwisizm

4

Czyli że ja dobrze rozumiem, skoro kwarc jest na tym, to będzie pasowało też do kompów bez Freddiego? Ktoś tu gdzieś pisał, że z tym Freddiem to tylko o źródło zegara chodziło...

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

5

Czesc!  :)

Gdzie i kiedy bedzie mozna skladac zamowienia?

6

i nie koliduje [lans] z moja wewn. sparta [/lans]

Candle,  robiles juz wyliczenia finalnej ceny ?

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

7

wieczor: bez freddiego jest kwarc zegar atari * 4, a potrzebujesz zegar atari * 8, wiec jesli taki zdobedziesz, to nie ma problemu
mk: jeszcze troche, pod koniec kwietnia jesli nie bedzie zadnej wtopy ruszy przyjmowanie zamowien
lotharek: nie, jeszcze nie ma konkretnej ceny, ale nie bedzie raczej taniej niz v 1.2, cena musi byc tez wspolna decyzja moja i electrona

przechodze na tumiwisizm

8

Bez fredka masz dla PAL kwarc 3,54MHz, czyli zegar 1,77MHz*2

9

myslalem ze 7 z kawalkiem, no coz, w takim razie trzeba bedzie go dostarczyc

przechodze na tumiwisizm

10

Czyli jest szansa na włożenie tego do starszego 800XL? Bardzo bym chciał... Jaki to kwarc potrzebny, 14.87?

11

14.187576MHz, atari part C060034

przechodze na tumiwisizm

12

Do zdobycia w hąkągu :)

13

MAM! Ze 2 w sumie i parę innych części. Pytanie teraz brzmi - czy da się sprawdzić czy kwarc jest dobry? Pytanie numer dwa brzmi: czy teraz naprawdę można to wstawić do 800XL? I pytanie numer 3 - kiedy ruszy produkcja?

14

zbudowac generator (jest w starych dokumentach do vbxe 1.2), podzielic na 2 i wpiac w dzielnik atarki

albo - prosciej - podlaczyc do dowolnego mcu i sprawdzic czy dalej dziala

produkcja... niestety, nie wczesniej jak na poczatku czerwca

przechodze na tumiwisizm

15

Poczekam :) Ważne że się da :) A tak poza tym to nabyłem po prostu paczkę części w postaci trzech zdekompletowanych płyt od 65XE. Dwie nie mają pamięci, co ciekawe tylko jedna POKEYA, za to wszystkie trzy nie mają GTIA ;) I brak jeszcze małego układziku w pobliżu GTIA na jednej , nie chciało mi się identyfikować co to i na jednej brak tegoż kwarcu (!). Co ciekawe w większości wypadków w miejscach brakujących układów są wlutowane podstawki i jakość montażu / demontażu całkiem zgrabna.

16

XE bez ECI bo o tych trzech plytach z allegro pewnie mowa maja dobre gtia - pewnie poszly na przeszczepy do plyt 130XE

szkoda ze przegapilem ta aukcje

przechodze na tumiwisizm

17

no dobra, vbxe2 coraz blizej produkcji, przyblizona cena to niestety $120, cena byc moze nieco zmaleje - wszystko zalezy od ilosci jakie przyjdzie wyprodukowac
na aage zalozylem ankiete w celach pogladowych, ale jestem ciekaw ile osob chicalo by to kupic tutaj - oczywiscie zakladajac taka, a nie inna cene
ep1k50 do prototypu kosztowala 181zl, a na samym ep1k sie niestety nie konczy...

przechodze na tumiwisizm

18

czyli 120*3,32 to jest o..........

dlaczego warto zaplacic za ver v2 wiecej niz za v1 ??

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

19

A masz pewność że v1 dzisiaj kosztowałaby tyle ile kiedyś? Pamiętaj jak się kurs dolara zmienił....

20

w styczniu 2008 gdy ludzie dostawali swoje vbxe 1.2 dolar byl po 2.45, dzis dolar kosztuje 3.17 (kurs sredni)

reasumujac, vbxe 2 jest tansza wedle tego samego kursu dolara o cale 6zl

dzis to niestety 380zl

przechodze na tumiwisizm

21 Ostatnio edytowany przez electron (2009-05-28 16:49:37)

1. Jak już przedmówcy mówili - dolar był tańszy
2. DAC był z próbek - teraz trzeba kupić
3. Dochodzi haracz dla electrona od każdej sztuki

Panowie ! To nie Geforc klepany w Chinach w seriach po 100000 sztuk.
Przyzwyczailiśmy się, że elektronika jest tania - ale to dotyczy WYŁĄCZNIE produkcji wielkoseryjnej.

A może ktoś weźmie pod uwagę jakie są koszty prototypów i kto je ponosi ? Bo produkować proste, sprawdzone układy to jedno a projektować układy nieco bardziej skomplikowane to drugie.

pomidor

22

Cze!  Jestem zainteresowany jedna sztuka na poczatek (tak naprawde wezme pewnie 2 sztuki)

23

Witam

Jestem zainteresowany narazie jedna sztuka w sumie bedzie potrzebne 2szt

pozdrawiam

Sniegowy

24

Dla mnie też jedna sztuka. Napiszecie mi jak to wstawić do 800XL bez Freddiego ;) Kwarce jak już wspomniałem mam. Acha - jest jeszcze szansa na SimpleStereo i IO-Board?

25

tak, jest
na atariage dalem zdjecia dla 800xl ntsc bez freddiego i vbxe 1.2, dla pal i 2.0 montaz bedzie jeszcze prostrszy

przechodze na tumiwisizm