Witam!
Stałem się posiadaczem dwóch Atari 1040 STE. Niestety jedna z nich po włączeniu nie bootuje poprawnie, pojawiają się czarno białe pionowe pasy i tyle. Wykluczyłem uszkodzenie pamięci, dzieje się tak także z pamięciami z drugiego egzemplarza. Natomiast druga Atarka ma problem z obsługą portu dżojstika (nie reaguje na kierunki, działa strzał w porcie dżojstika, sprawdzałem port myszy w grze "Bubble Bobble" i drugim graczem moge sterować prawidłowo. Ponadto czasem nie chce się ta atarka właczyć i dopiero jak nią potrząsnę zaskakuje. Wg mnie jakieś zwarcie w okolicach zasilacza. Dodatkowo ma ona potrzaskaną obudowę (połamana górna pokrywa w kilku miejscach w okolicach przykrywajacych klawisze). A teraz garść pytań związanych z uruchamianiem sprzętu:
1. Atarka nr 1 (z paskami): proszę o pomoc w uruchomieniu sprzętu, naprowadzeniu na najczęstszą przyczynę takiego zachowania itp sugestie. Sprawdziłem zasilacz, pamięć i procesor przełożyłem do drugiego STE i działa więc jest to problem innego układu.
2. Atarka nr 2: gdzie szukać problemu z dżojstkiem?
3. Proszę praktyków o sugestie jeśli chodzi o klejenie obudowy STE (super glue się nie sprawdza)
4. Może ktoś z okolic Opola jest w stanie pomóc uruchomić te sprzęty albo chociaż z dwóch złożyć jeden w pełni funkcjonalny?