1

Witam serdecznie

W związku z posiadaniem modelu 800xe mam wadliwie działający GTIA, Robiąc test MacGyvera na ekranie mam chyba tylko ze 4ry zdrowe paski w odcieniach szarości a reszta to białe paski oddzielone czarnymi, normalnie tragedia.
Przerobiłem programik żeby zrobić takie typowe poziome ala rurki ATARI popularne w demkach i jest to samo .
Gdzie moge kupić taki układ oraz podstawke do niego bo jak coś to można wtedy bez problemu podmieniac.

dzięki

2 Ostatnio edytowany przez lotharek (2009-03-26 08:39:55)

podstawke w kazdym sklepie elektronicznym...GTIA to tylko (na warunkie POLSKIE) z uwalonej atarki...albo plac za przesylke z USA

proponuje kupic na allegro trupa bez exp. slota - masz pewnosc jak nie byl rozkrecany ze gtia bedzie dobre

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

3

Mam na strychu ATARI65XE uszkodzone, które wcale się nawet nie włącza, z niego wylutuje układ kupiłem nawet wczoraj odsysarkę do cyny i zastanawiam się jak uczynić aby nużki układu wylutowanego były czyste od cyny aby dobrze w gniazdo wchodziły.

4

To akurat nie jest filozofia - warunek to podstawka tzw. "precyzyjna" z okrągłymi otworkami a nie blaszkami.

Martw się tylko tym, coby tych nóżek nie urwać przy wylutowywaniu - reszta to pikuś - po prostu prostujesz powyginane nózki tak żeby były w równych rzędach i lutownicą ściągasz z nich nadmiar cyny oraz inne śmieci poprzyklejane.

pomidor

5

a może być taka?
http://www.centrumelektroniki.pl/Podsta … p8651.html
nie wiem o co chodzi z okrągłymi dziurkami.

6

podstawka precyzyjna do ukladu ktorego praktycznie nie będzie później wyciągał?

7

Aha i lutownica musi mieć chyb aileś tam wat t zeby nie za dużo. Ile? bo ja mam chyba 40W

8 Ostatnio edytowany przez macgyver (2009-03-26 10:35:09)

W swoim czasie duża rzesza atarek została rozbebeszona z myślą o pokey-u - może jeszcze gdzieś się resztki z tych atarek uchowały? Takie atarki byłyby dobrym źródłem "narządów do transplantacji", takich jak sprawne GTIA.

9

Mam pytanie odnośnie lutowania, czy lutuję tylko nóżki od spodu płyty czy trzeba jakieś punkty od wieżchniej strony polutować?, mi sie wydaje że tylko od spodu.
I czy wystarczy jedynie ten układ zmienić czy coś jeszcze?

10

Jak będziesz przylutowywał (lepiej przylutuj podstawkę i wsadź w nią układ, zamiast lutowania układu - w razie czego prościej i taniej wymienić podstawkę), to od spodu, płyta posiada przepusty łączące obie strony. Powinna wystarczyć wymiana samego GTIA.

11 Ostatnio edytowany przez Tdc (2009-03-27 00:24:38)

Taka myśl mi przyszła do głowy: czy w małym Atari była kiedyś taka sytuacja że dany chip np. GTIA został tak zmieniony, że jego włożenie do innego typu płyty głównej spowodowałoby brak działania ? W końcu to właśnie GTIA dość mocno ewoluowało.

macgyver napisał/a:

W swoim czasie duża rzesza atarek została rozbebeszona z myślą o pokey-u

tak, teraz czas na GTIowe stereo :D :D

800XL  XC12  LDW 2000  Portfolio  1040 ST, STE  Falcon 030 (Deskpro)  Jaguar
... oraz inne grzyby i Amigi :-P

12

electron napisał/a:

To akurat nie jest filozofia - warunek to podstawka tzw. "precyzyjna" z okrągłymi otworkami a nie blaszkami.

Martw się tylko tym, coby tych nóżek nie urwać przy wylutowywaniu - reszta to pikuś - po prostu prostujesz powyginane nózki tak żeby były w równych rzędach i lutownicą ściągasz z nich nadmiar cyny oraz inne śmieci poprzyklejane.

Dodam, że zwykłe podstawki to DIL a precyzyjne to DIP. Jaką dasz obojętne.

By dobrze odsysać cynę kup za 15zł odsysacz elektryczny, od dołu miejsca odsysane smarujesz 20% roztworem kalafonii w np. denaturacie.

Dobrze rozgrzany odsysacz nakładasz na nóżkę na około 2-4 sekundy - praktyka czyni mistrza. Powinieneś zobaczyć płynną cynę - wtedy odszczeliwuj.
Sprawdzaj temp. GTIA - nie wszystkie nóżki od razu.

Jeśli Ci się nie uda odessać za pierwszym razem - musisz nałożyć cynę z powrotem lutownicą.
Jeśli "fabrycznie" jest mało cyny - też musisz nałożyć cyny.
Po prostu odsysacz małej ilości cyny nie chwyci.

Co pewien czas po za atarką wyrzuć zgromadzoną cynę z odsysacza - wciśnij tłok.

Kotrola odessania - od góry jeśli nóżka jest jeszcze w cynie - żle oddessane.
Musisz widzieć otwór a w niej nóżkę.

Na koniec delikatnie podważasz z jednego końca GTIA śrubokrętem.
Bo zawsze gdzieś cyna będzie 3mać.

Może potrenuj na C64 ?

13

pajero napisał/a:

Może potrenuj na C64 ?

Lepiej nie :-)
Tam to dopiero jest mexyk.... wylutowac z atrki scalak to pikus... nozki sa 10 razy wytrzymalsze od tych z c64... ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

14

Dlaczego precyzyjna podstawka ? Ponieważ jak ktoś sobie zadał trud demontażu scalaka z atari to nie powiniem wkłądać tam syfu, który rozwali się po 5 przełożeniach scalaka - poza ty móżki pogrubione cyną i nierówne po demontażu tym bardziej rozpyychają te badziewne blaszki w podstawce. Ale jak kto woli.

pomidor

15

precyzyjna ma pewna niebagatelna zalete - lutujac ja z obu stron plyty (wykonalne czymkolwiek) mozna odtwarzyc uszkodzona metalizacje - tj miec polaczenie po obu stronach plyty
przy blaszaku nie da sie tego zrobic
1.60 za podstawke to nie jest majatek

przechodze na tumiwisizm

16

no i z drugiej strony uwalone GTIA sie na cos jeszcze przyda? Jesli nie to wyciac starego obcinaczkami  i nozki pojedynczo powyciagac, otwory wyczyscic odsysaczem czy ekranem z kabla koncentrycznego z kalafonią, podstawka i wstawic nowy. Metoda rzeznicka ale przynajmniej mniej wprawni w lutownicy nie uszkodzą sciezek.
Uff jak komus bardzo to gtia potrzebne to mam 3-4 sprawdzone ,sprawne na zbyciu moge poratowac.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

17

wolalbym uwalone, niz nie miec zadnego..
na drzewach nie rosna - nawet uwalone

przechodze na tumiwisizm