Bry !

Ponieważ dysponuję ograniczonym czasem a muszę wykonać witrynę z dość prostą aktualizacją informacji chciałem skorzystać z dobrodziejstw jakiegoś CMSa. Nie mam czasu na zabawy w kodzie. Losowo wybrałem Joomlę. Zainstalowałem, skonfigurowałem, zaczynam zabawę. Projektowanie wydaje się być przyjemnością ;)
Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z CMSami, niekoniecznie Joomlą ? Wiem, portali dot. w/w tematu jest wiele ale tam wysłuchuję same pierdy :/ Z pewnością niejeden z Was spotkał się z tym zagadnieniem CMS a może nawet z niego skorzystał. Nie chodzi mi o aspekty konfiguracyjne a jedynie użytkowe, takie dla prostych ludzi :-)

Thx za pomoc.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

2 Ostatnio edytowany przez macgyver (2009-03-08 23:47:28)

Obok Joomli można zwrócić uwagę na bliźniaczego dla Joomli CMS-a o nazwie Mambo. Ciekawym i dość rozbudowanym i także godnym polecenia CMS-em jest np. eXtreme Fusion.

3

Grzeniu: a jakie to mają być informacje aktualizowane? Bo może pójście w kombajn typu joomla to armata na muchy?
Ja na przykład wielokrotnie intergrowałem na stronach edytory html typu tinymce/fck/xinha, do tego naprzykład forum punbb z całymi dobrodziejstwami jakie daje (zarządzanie użytkownikami, integracja ze stroną główną, rss) i już można wiele zrobić.

4

U nas wielu klientow uzywa CMS'a o nazwie Drupal

5

Jest tak, jak napisał Xan - do małej witryny stosowania Joomli, Mambo czy innych Drupali to zabójstwo. Ja polecam Wordpressa, który już dawno wyszedł poza ramy systemu do blogowania, a panel oraz możliwości to miodzio.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6

no niektorzy to nawet plone zaprzegaja, ale bez przesady - kobyly na male potrzeby nie ma co do woza zaczepiac - polecany przez delire wordpress powienien wystarczyc kazdemu :P

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

7

macgyver napisał/a:

Obok Joomli można zwrócić uwagę na bliźniaczego dla Joomli CMS-a o nazwie Mambo.

Mambo to nie bliźniak - to poprzednik. Joomla jest jego kontynuacją a Mambo jest obsolete.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

8

Po co Wam takie kobyly? Joomla to syf niemilosierny podobnie jak Mambo i Drupal. Jezeli lubicie tracic czas na update i sprawdzanie securityfocus to milej zabawy :)

Jezeli ma byc bez SQL'a to np. http://opensolution.org/quick.cms,pl,10.html ... polskie i ujdzie w tlumie - naprawde prosta jak drut konfiguracja...

a tak na powaznie to ja polecam TYPO3 ... ale to dla hardcore'owcow :) zalecam poczytanie o tym projekcie.

s.

9

Ilu ludzi tyle zdan -> CMSMS

10 Ostatnio edytowany przez alex (2009-09-09 01:18:51)

Powiem tak - testowałem Wordpress i Joomla! Wordpress miał dla mnie zbyt blogową budowę i zostałem przy Joomli. Niestety kompatybilność templateów, pluginów i spolszczeń to bajka - w rzeczywistości zawsze coś się wali, rozjeżdża lub zostaje nie w tym języku, co trzeba.

Po zainstalowaniu spolszczenia i konfoguracji templata musiałem mozolnie plik po pliku przeglądac wszystkie pluginy i inne elementy, żeby pousuwać angielskie zwroty, których spolszczenie nie obejmuje. Musiałem też ręcznie dłubiąc grzebać w CSS-ach i innych plikach, żeby template scustomizować na swoją modłę.

Niestety docelowo CMS będe musiał napisać sam, bo korzystanie z gotowców to niestesty dłubanie w g...

Tak czy inaczej do prostych i banalnych rzeczy Wordpress powinien Ci spokojnie wystarczyć.

11

alex napisał/a:

Powiem tak - testowałem Wordpress i Joomla! Wordpress miał dla mnie zbyt blogową budowę

To chyba bardzo dawno testowałeś Wordpressa. W tej chwili, w sumie gdzieś od roku łatwiejszego CMS z takimi możliwościami nie ma i pewnie nie będzie. A taki fajnymagazyn (strukturę) to można wyklikać w kilkanaście minut bez połowy linijki kodu.

A że CSS trzeba pisać aby uzyskać wygląd jaki się chce to nawet CMS za kilka tys. $ nie pomoże :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

12

Dely: mówiąc o blogowej budowie miałem na myśli brak kilku opcji, których nie dało się w łatwy sposób zaimplementować.

Co do CSS-ów to wiadomo, ale chodzi mi i to, że znacznie trudniej zapanować nad templatem niż napisać całość po swojemu od zera. Często bywa, że niby wszystko jest OK, ale np. data Ci się wyświetla na szaro zamiast na pomarańczowo albo ramka się rozjeżdża i potem siedzisz kilka godzin, żeby znaleźć przyczynę.

Ja wiem, że wszystko można w kilkanaście minut zrobić i możliwości są nieograniczone - prawie, a prawie, jak wszyscy wiemy, robi dużą różnicę :-)

Z najprostszych i najbardziej prymitywnych systemów znalazłem kiedyś coś takiego - http://www.cushycms.com