1

yo, czy spotkaliscie sie odpowiednikiem hardsida na pokeyach?

2

nie

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

3

no coz, zawsze mozna wpisac w googla "pokey on breadboard"
i dostac po glowie http://www.retroclinic.com/leopardcats/ … roject.htm
ale to nie to czego szukalem :D
to juz blizej:
http://truechiptilldeath.com/2009/01/li … key-synth/

przechodze na tumiwisizm

4

to też znalazłem ale i tak nie umywa się to do hardsida pod względem funkcjonalności

5

.. a czy dało by się Pokeya sprzętowo czymś zaemulować?

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Hmm kiedys cos o tym pisalem, pewnie jakas atmegą by dalo rade.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

7

jest gdzies gotowy kod fpga, tj. obsluga licznikow, generowania dzwieku, z pominieciem obslugi klawiatury/tramisji szeregowej/joystickow.
gdzies pewnie na forum sa do tego linki...

8

Część cyfrową pewnie bez problemu. Wydaje mi się jednak, że przetworniki C/A trzeba będzie zrealizować "poza atmegą".

9

No i pytanie czy calego pokeya czy tylko czesc odpowiedzialna za dzwiek? No i kolejne pytanie jaki to ma praktyczny sens? Kolejna plytka z atmega czy fpga udajaca pokeya? Po co,  skoro pokeya mozna kupic do tej pory.  Wlasnie slucham efektow konkursu muzycznego u Kaza , Cosmic Escape powalilo mnie na kolana, no fakt, pokey plus GTIA, ale wrazenie niesamowite.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

10

musze Cie zasmucic, w Cosmic Escape nie ma ani grama Pokeya, jest tylko GTIA.
odnosnie emulacji Pokeya to czytalem jakis rok/dwa temu na forum c64 o kolesiu, ktory zrobil emulacje SIDa na jakiejs atmedze i nawet upakowal 6 kanalow...

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

11

jellonek napisał/a:

jest gdzies gotowy kod fpga, tj. obsluga licznikow, generowania dzwieku, z pominieciem obslugi klawiatury/tramisji szeregowej/joystickow.

Od kiedy POKEY obsluguje joysticki?

12

Tylko GTIA ???, no to juz totalnie mnie porazilo.

13

jesli chodzi o sam dzwiek pokey jest prostym ukladem do emulacji
klopot sie robi przy sio czy wioselkach, ale to tylko moje zdanie
chetnie bym zobaczyl male cpld ktore zastepuje pokeya i ma juz w sobie "stereo" - tj tylko dodatkowe generatory i wyjsci, a nie caly uklad
zawsze to mniej miejsca na plycie
oczywiscie zawsze ktos moze napisac "ale czy to bedzie jeszcze atari?"

przechodze na tumiwisizm

14

majki: a cos mnie sie powalilo sie...

15 Ostatnio edytowany przez macgyver (2009-03-09 18:48:47)

W zasadzie i POKEY ma swój udział w obsłudze portów joystika: linie ze złącza joysticka "de facto" są obsługiwane przez 4 naczelne układy z atarki: PIA (linie kierunków joysticka), POKEY (przetworniki A/C, "wiosełka"), GTIA (fire-y), ANTIC (fizycznie ta sama linia co "firey", z tym, że odczyt jest oparty o liczniki wewnętrzne i generuje pozycję pióra świetlnego).

16

..ale wracając do tematu...

17

lepiej na podstawie schematu przywróccie do życia AMY

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

18 Ostatnio edytowany przez voy (2009-03-09 21:21:33)

Tebe, masz jak najbardziej rację. Zwłaszcza, że Curt Vendel obiecał zeskanować schematy wewnętrzne WSZYSTKICH(!) custom chipów opracowanych przez Atari i firmy, które z nimi współpracowały. Spróbuję mu przypomnieć w odpowiednim wątku... :D

A TUTAJ nieco docków o AMY, gdyby ktoś chciał sobie poczytać. :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

19

nie wiem czy Curt juz czuje sie na tyle dobrze zeby siedziec przed komputerem - mial operacje na otwartym sercu i mysle ze jak bedzie czul sie na tyle dobrze zeby siedziec, to bedzie siedzial
pewnych spraw nie przeskoczy

przechodze na tumiwisizm

20

tak z ciekawości ktoś wie ile lat ma Curt Vendel?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

21

Nie taki stary, rocznik 1964 (ma info w swoim profilu na A-Age).

I Ty zostaniesz big endianem...