Hej,
Na początek witam wszystkich.
Kilka dni temu natrafiłem na kompilator cc65 i postanowiłem sprawdzić jak działa. Działa, więc trzeba było zabrać się za jakiś projekt...
Popularność komputerów 8 bitowych jest prawdopodobnie porównywalna z popularnością gier roguelike, czyli niewielka.
Gdyby więc brak popularności przemnożyć, mogłby wyjść projekt, który wyjątkowo mało kogo zainteresuje :-)
Tak oto zrodził się u mnie pomysł stworzenia 8 bitowej wersji gry Dungeon Crawl, czyli remake "w drugą stronę".
Od pomysłu do czynów nie daleko i efekt dwóch wieczorów można znaleźć tu:
www.alamak0ta.republika.pl/minicrawl.zip
W założeniach ma to być okrojona wersja pełnej gry, sterowana joystickiem/klawiaturą.
Aktualnie zrobione jest:
- Środowisko do kompilacji - Visual Studio + WinVice, ze względu na wygodę.
- Definicje broni, zbroi, potworów.
- Dwa generatory podziemi - standardowy oraz jaskinia. Zapewniona przechodniość.
- Losowo rozmieszczanie potworów, zależne od poziomu. Gra nie będzie dawała możliwości wyboru gałęzi, jak w oryginale.
- Podstawowa struktura gry - gracz, potwory
- Field of View - dwa rodzaje - w tym jeden rzucający cienie typu Ultima4.
Największy problem mam z prędkością funkcji rysujących z conio.h, co można zobaczyć w załączonym archiwum. Na Atari i C64 są koszmarnie wolne. Pod NES działają przyzwoicie.
Próbowałem używać dodatkowego bufora + refresh w stylu biblioteki Curses, ale w centrowanym FOV lub przy wykorzystaniu rzucania cieni zmian do narysowania jest zbyt dużo.
Dwa pytania:
- Czy jest ktoś chętny do pomocy w tym projekcie? Każda pomoc się liczy :-)
- Czy ma ktoś gotowe procedurki asm do szybszego rysowania znaków (dowolne platformy wspierane przez cc65)?
pozdrawiam,
Jakub