Jeśli np. chcesz napisać program używający biblioteki X, to najpierw przeglądasz źródła programów używających biblioteki X, czy opis biblioteki X ?
Jeśli pominąc dokumentację, przeglądam to pierwsze. Gdyż dostarcza mi to przykładów użycia funkcji zawartych w tej bibliotece.
zwróciłem uwagę, że książka zawiera też zupełnie inne informacje.
Co jest nie na temat, na co z kolei ja zwróciłem uwagę.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli: ja uważam, że "we/wy" jest użyteczną książką, dokładnie tak samo, jak "podstawowe procedury", "dosy" i "atari basic". Dobrze jest też czytać Dostojewskiego, Nabokowa, Umberto Eco, Stanisława Lema, Słowackiego oraz co kto tam lubi, gdyż są to rzeczy rozwijające intelekt, a człowiek z rozwiniętym intelektem prędzej napisze "najprostszy DOS albo loader", niz taki z nierozwiniętym. Mimo wszystko Dostojewski & co. (oraz "we/wy") jest, jako odpowiedź na konkretne pytanie:
(...) znacie jakąś książkę lub artykuł (...) po przeczytaniu których mógłbym napisać jakiś najprostrzy DOS czy Loader?
nie na temat. Jasne, że człowiek pytał o "ksiązkę o operacjach we/wy", ale odpowiedź na to typu "więc przeczytaj 'procedury we/wy'", zwłaszcza w wykonaniu kogoś, kto z tej książki przeczytał cokolwiek poza tytułem, jest raczej simplicystyczna.
@jell: nie wątpię, że jak będzie zainteresowany, to sobie obejrzy.
? HEX$(6670358)