1

Atari800win + XP sp3 - czy wam to na prawdę działa?? Problem w tym, że chciałem dziecku odpalić emul na kompie i okazało się, że o ile na poczštku emul wstał, tak po kilku dniach stwierdził, że pliki rom sš uszkodzone. Zassałem romy z xformera, a emul przeinstalowałem (z nowej instalki zassanej ze strony autorów projektu) i efekt jest dokładnie ten sam. Nie wiem, czy z windš tu jest coœ nie tak, czy to ten posrany service pack 3 coœ popierdolił :).

Proszę o informację w kwestii emu i SP3 - o ile ktokolwiek ma z tym jakiekolwiek problemy :)-

Kontakt: pin@usdk.pl

2 Ostatnio edytowany przez seban (2009-02-03 17:33:47)

Mam XP Pro + SP3 wszystko działa bez najmniejszych problemów. Coś chyba z tym komputerem jest nie tak raczej.

U mnie działa równie dobrze na jedno-rdzeniowym Celeronie jak i dwu-rdzeniowym Athlonie64.

3

U mnie jest git. Spróbuj odpalić na wirtualnej maszynie.

U mnie też działa bez najmniejszych problemów. Sempron 3000+.

5

Ja także nie mam problemów pod XP3. Proc Athlon 64 X2 Dual Core 4200+.

I Ty zostaniesz big endianem...

6

Atom N270 (HT), Win XP Home SP3. Emul chodzi, chociaż wkurzające jest, że na 100% szybkości Atari wychodzi na jakieś 107% i za chwilę przycina jakby miał dorównać do tych 100%-szczególnie denerwuje przy muzakach.

7

Core 2 Duo T5250, Win XP Pro SP3 - zero problemu.

grzybson/SSG^NG

8

xp pro sp3, athlon x2 - kicha... emulator albo sie wywraca do gory kolami i stwierdza ze w sumie to on i tak sie wylaczy, albo wiesza
ustawienie koligacji na 1cpu pomaga - troche...

przechodze na tumiwisizm

9

Proponuję wgrać to cacko i sprawdzić ponownie.

10

wiem wiem, pomoglo w gothicu, ale pozniej mialem jakies cyrki gdzies indziej, wiec wylecialo
sproboje ;]

przechodze na tumiwisizm

11

mam  Core2Quad Q9450 @2,66 GHz   i  na XP SP3 zero problemow...  :P

12

pin zrob screnschota tego co sie dzieje... i ustawien rom'ow ;]

"wszystko się kiedyś kończy......."

13

ja swoich Romów ustawiłem tak:
http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/B1EBDC2B-7D49-47EE-BCA9-6DA9779A822E/324964/romowieee.jpg
i bez problemu działają z SP3

Im dłużej czekamy, tym wzorek jest większy" (c) by Sikor

14

tamburyny ktos im zakosil...
bez tamburynu pod vista nie smiga

przechodze na tumiwisizm

15 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2009-02-04 16:38:42)

z xp3 ogolnie sa problemy czasami. ja jak wgralem sp3 to sie system rozjechal i czkalo mnie zreinstalowanie od nowa, i instalka sp3 na swiezy system. teraz dziala dobrze

16

problem z romami (tymi ze zdjęcia?? :) ) wygląda tak, jak by ładować pliki zawierające śmieci - czyli emul wypisze "czarno na niebieskim", że pliki są niewłaściwe... i takie tam. Czyli problem raczej nie tyczy się windy jako takiej, ew. coś może być narypane w rejestrze. Sądzę, że spróbuję odinstalować emulator i przeczesać rejestr kasując wszystkie wartości dotyczące emulca. Cóż, dzięki panowie za wsparcie, bo wiem przynajmniej że to nie problem z SP3.

17

może virus/virusy jakieś ?

18

miker napisał/a:

Proponuję wgrać to cacko i sprawdzić ponownie.

Swoja droga ciekawie ktos  w komentarzach pisze zdziwiony, ze zainstalowal ten program na jednordzeniowym procesorze intela i zdziwił się, że nie działa.

19

xan: głupich nie sieją, sami się rodzą ;)

20

Ostatecznie. Problem zdiagnozowany. Powodem zamieszania był rejestr systemu w którym nawet po deinstalacji emulatora pozostało kilkadziesiąt wpisów zawierających ustawienia programu. Windows to koszmarny śmietnik :). Po ręcznej modyfikacji rejestru (czyt. po wykasowaniu wszystkiego, co dotyczyło emu) i ponownej instalacji emulatora wszystko działa jak należy.

Reasumując - makabra, by system operacyjny w 21 wieku nie potrafił sprawnie zarządzac zainstalowanym oprogramowaniem... Syfilis straszny i rzeżączka i kiła - mogiła :)

21

Pin, tu nie należy napiętnować systemu albowiem ten usuwa z rejestru systemowego to i tylko to, co mu instalator nakaże.

Napiętnowany powinien być ten, który pisał emulator, a konkretnie listę gałęzi w rejestrze, które powinny być usunięte ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

22

Piętnuję wiec autora instalarota / deinstalatora. To "bardzo zły błąd" (R), oraz (TM) i (C) :)

23

mi tam działa - samo i bez cudów! ;)

HoMeK

24 Ostatnio edytowany przez Henryk (2010-02-09 00:37:07)

Podłączam się do tego wątku aby nie zakładać nowego. Gdy uruchamiam Atari800Win+ ginie mi windowsowy kursor, tak że nie mam możliwości zmienić ustawień czy dysków. Problem ten wystąpił teraz, wcześniej go nie było.

25

Spróbuj po uruchomieniu wcisnąć F12. Pewnie masz włączone "udawanie" myszką jakiegoś urządzenia (ligtgun, pióro świetle, padalec itd.). Przy emulacji któregoś z powyższych device'ów windziana "strzałka" jest wyłączana.