Witam, albo w atariki jest to gdzieś zakamuflowane, albo tego nie ma w specyfikacji - ile linii ekranu w pionie i w poziomie jest w stanie wyświetlić maksymalnie atari włączając w to "czarną ramkę" ?
Press play on tape...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ile linii na czarną ramkę ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, albo w atariki jest to gdzieś zakamuflowane, albo tego nie ma w specyfikacji - ile linii ekranu w pionie i w poziomie jest w stanie wyświetlić maksymalnie atari włączając w to "czarną ramkę" ?
W trybie graficznym maksymalnie 239 (Gr. 8 i 15, w tych o większych pixlach - odpowiednio mniej). W textowych - licząc po pixelach mozna dobić do 240 (Gr.12 - tak jest np. w BombJacku - taki sobie overscanik, nie jestem pewien co do "zerowej" grafy...). A co do poziomu - 384 pixle najwięcej. Chyba, że jeszcze sprajtami "dorobisz", ale to już chyba poza ekranem jest...
384 i tak nie jest widoczne na ekranie w całości, to ile widać zależy indywidualnie od danego typu telewizora/monitora, stąd standardowo system bazuje na 320.
spotkalem sie raz z monitorem, na ktorym bylo widac pelne 384 pixli.
generalnie: 48 bajtow na linie x 239 linii skaningowych
w VBXE Electron przyjął max 336 pixli w poziomie, czyli 42 bajty i tyle tylko VBXE adresuje pól mapy kolorów dla ekranu najszerszego, pozatym nigdy nie widziałem aby było potrzeba więcej
w G2F też przyjąłem że widać max 42 bajty w poziomie, przy przełączeniu na obraz 48 bajtówy wyświetlane jest wówczas ostrzeżenie że i tak tylko 42 kolumny będą widoczne na TV
a max linii 240 w zależności od trybu, HiRes 239
hmm,,,,
kilka razy probowalem i 240 linii stabilnego obrazu nie udalo mi sie osiagnac.
probowalem w gr. 3 (40x24 w 4 kolorach), jak i w hiresie. zawsze 240-ta linia zrywala synchronizacje.
spotkalem sie raz z monitorem, na ktorym bylo widac pelne 384 pixli.
generalnie: 48 bajtow na linie x 239 linii skaningowych
Monitor sobie może tyle pokazać, ale Atari i tak (mimo że antic pobiera te 384 pixle) zaczyna wyświetlać od trzeciego znaku. ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ile linii na czarną ramkę ?
Wygenerowano w 0.014 sekund, wykonano 55 zapytań