1

Witam, albo w atariki jest to gdzieś zakamuflowane, albo tego nie ma w specyfikacji - ile linii ekranu w pionie i w poziomie jest w stanie wyświetlić maksymalnie atari włączając w to "czarną ramkę" ?

___
Press play on tape...

2

W trybie graficznym maksymalnie 239 (Gr. 8 i 15, w tych o większych pixlach - odpowiednio mniej). W textowych - licząc po pixelach mozna dobić do 240 (Gr.12 - tak jest np. w BombJacku - taki sobie overscanik, nie jestem pewien co do "zerowej" grafy...). A co do poziomu - 384 pixle najwięcej. Chyba, że jeszcze sprajtami "dorobisz", ale to już chyba poza ekranem jest...

I Ty zostaniesz big endianem...

3

384 i tak nie jest widoczne na ekranie w całości, to ile widać zależy indywidualnie od danego typu telewizora/monitora, stąd standardowo system bazuje na 320.

4

spotkalem sie raz z monitorem, na ktorym bylo widac pelne 384 pixli.
generalnie: 48 bajtow na linie x 239 linii skaningowych

5

w VBXE Electron przyjął max 336 pixli w poziomie, czyli 42 bajty i tyle tylko VBXE adresuje pól mapy kolorów dla ekranu najszerszego, pozatym nigdy nie widziałem aby było potrzeba więcej

w G2F też przyjąłem że widać max 42 bajty w poziomie, przy przełączeniu na obraz 48 bajtówy wyświetlane jest wówczas ostrzeżenie że i tak tylko 42 kolumny będą widoczne na TV

a max linii 240 w zależności od trybu, HiRes 239

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

6

hmm,,,,
kilka razy probowalem i 240 linii stabilnego obrazu nie udalo mi sie osiagnac.
probowalem w gr. 3 (40x24 w 4 kolorach), jak i w hiresie. zawsze 240-ta linia zrywala synchronizacje.

7

bo jesli dajesz 240 linii nie wolno konczyc display listy rozkazem JVB - bylo juz kilka razy na forum nawet z przykladami, ktoras z demo wersji hobgoblina tez miala 240 linii w pionie.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

8

Bober napisał/a:

spotkalem sie raz z monitorem, na ktorym bylo widac pelne 384 pixli.
generalnie: 48 bajtow na linie x 239 linii skaningowych

Monitor sobie może tyle pokazać, ale Atari i tak (mimo że antic pobiera te 384 pixle) zaczyna wyświetlać od trzeciego znaku. ;)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.