1 Ostatnio edytowany przez zaxon (2009-01-28 22:29:23)

Zrobilem ,testuje, ciekawa alternatywa dla oszczednych. Mozna zaladowac 4 atr, w razie potrzeby jednym mikroswitchem mozna dysk "obrucic" co jest wygodne np. w demkach 2 dyskowych, laduje szybko, soft umozliwia ustawienie szybkosci transferu, alokacje bootloadera i sporo wiecej, ogolnie przyjemna zabawka i tania w wykonaniu .

Moj prototyp;

http://picasaweb.google.com/zaxoniec/At … 5485829330

http://picasaweb.google.com/zaxoniec/At … 8486356914

Grzybson podeslal mi overminda ktory nie startuje mi z sio2sd, sprawdzilem Z SDdrive niestety tez nie rusza,  jak ktos zna inne tytuly to prosze o podeslanie do testow.

Orginalny projekt i wszystkie dane do budowy http://raster.infos.cz/atari/

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

2

Też już mam części, ale zostawiam sobie na deser...

Kobita Cię nie zamorduje za następne spalone żalazko ? ;)

3

Tym razem czesciowo plytke robilem na kuchence elektryczniej, ale jednak zelazko lepsze. Polecam zrobic, w razie problemow pomoge, walczylem z tym od rana ale warto miec.

U mnie za taka plytke za wykonanie 5 szt firma mi zaspiewala 130 euro. Wole za to nawet i 2 zelazka zalatwic hehe.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

4

zelazko - 5 funtow
radosc z dzialania - bezcenna

Zaxoniec - jak z kompatybilnoscia ? gdzie laduje soft do obslugi ? na karcie ? skad wiesz co masz pod nr dysku ?? obsluga tylko atr ??

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

5

"bios" jest na karcie sd, co masz na dysku zalatwia program, montujesz pod d1:numen1.atr, pod d2:numen2.atr, i robisz reboot, zaczyna ladowac numena, w polowie prosi zeby dysk odwrocic i wcisnac klawisz, jak w stacji, wiec wciskasz w sddriwe mikrostyka i przechodzisz na d2 w atarce any key i laduje dalej. Kompatybilnosc, do tej pory zaladowalem bombjacka z xexa bez problemow : numena 2 dyskowego , zybexa.atr ,draconusa, montezume, potem padlem.Ale ładuje jak zloto. W sofcie z kolei mozna wybraco opcje boota, czy ma byc SDdriwe czy ma od razu dosa ladowac, jest kilka opcji, dopiero to poskladalem i tez badam mozliwosci.

6

lotharek napisał/a:

zelazko - 5 funtow

Nie ma to jak Tesco Value lub np carboot sale ;-)

Zaxon: Na czym drukujesz, papier czy folia ?

7

Papier 170gsm laser gloss, drukarka brother hl2030 (najtansza laserowka) wydruk z jakoscia 1200 dpi . Folie tez kiedys probowalem ale nie za bardzo wychodzilo. Moze jakas kiepska byla.

8

Nie wiem jak brother, ale bardzo dobrze sprawdzają się hp, bo grubo kładą toner. Folia to lipa, jest droższa i się zniekształca. Ja używam papieru 115 g/m, żelazko na 2 kropki, płytka na (nie pod) żelazko i nie ma ch*, żeby nie wyszło.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

Jakie sa wymiary plytki PCB ?
Tak sie zastanawiam po co Raster zrobil taka przelotke na gnizdo SD, mozna bylo to umiescic normalnie na plycie glownej.

10 Ostatnio edytowany przez pajero (2009-01-29 18:54:26)

Dlaczego, a widać że kolega czarteru ze USA do Głuchołaz nie wynajął ;)

A tam widziałem, że Raster zastosował odcięty kawałek jakiegoś PCB, który dolutowywał do swojeg projektu.
Ale to był prototyp. Też się dziwuje, że tego nie zbił w jedno.

11

Recesja panie ;(

Tak wlasnie przegladalem juz koncowy projekt plytek no i tak dodatkowa plytaka na samo gnizado SD ciagle tam jest. Moze w zamysle autora byla mozliwosc umieszczenia samoego gniazda w innym miejscy, znaczy np. wyzej lub nizej lub wogole z innej strony.

12

>mozliwosc umieszczenia samoego gniazda w innym miejscy, znaczy np. wyzej lub nizej lub wogole z innej strony.
Yes. :-)
Another reason is that also producing of one-sided PCB is more simpler than two-sided.
Greetings, raster/c.p.u.

http://raster.atari.org

13 Ostatnio edytowany przez grzybson (2009-01-30 15:36:51)

http://atari.pigwa.net/download.php?id=21

Wygrzebałem w odmętach mojego dysku połataną wersję Overminda - bez irytującego "Turn off track buffer". Info o niej jest też w Atariki, ale link nie działa - poprawiłem na własny :)

Czy są jakieś jeszcze dema / gry które mogą zrobić niespodziankę w stylu "Turn off track buffer" a'la Overmind?

grzybson/SSG^NG

14 Ostatnio edytowany przez seban (2009-01-30 16:09:56)

Poprawiona wersja Overmind-a leży również od dawna u Fandal-a: http://atari.fandal.cz/detail.php?files_id=3633

No przyznaję się bez bicia... niepotrzebnie przesadziłem ze sprawdzaniem różnych głupich rzeczy w loaderze do Overminda ;)

pozdrawiam
Seban

15

raster napisał/a:

>
Another reason is that also producing of one-sided PCB is more simpler than two-sided.

That's true but you can still create 1 sided PCB if you add SD slot to main PCB on the soldering side. This will create even simpler and cheaper PCB (because this will be 1 PCB board instead of 2).

16

Hmm, w sumie oddzielna plytka na karte ulatwia montaz ukladu w srodku Atarki a dzieki jednostonnej plytce jest duzo latwiej układ prostymi srodkami zrobic.Jako zewnetrzny uklad tym bardziej wielkosc chyba nie przeszkadza a moze nawet wrecz przeciwnie.  Plytki nie mierzylem w cm  ale na szerokosc ma wymiar jak sio2sd na dlugosc jest troche krotsza.

17

Overmind startuje tylko trzeba wyłaczyć tryb ultra!

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

18

Witam
Zrobiłem sdriva ...tak zrobiłem ...i nie działa ...czemu? nie wiem ....proszę o jakies sugestie , naprowadzenie . Włanczam kompa z wciśnietym option i nic sie nie dzieje wyskakuje self test a w sdrive swieca 4 diody , reaguje na reset , reaguje na boot , stacje się przełanczają a jednak na ekranie monitora nic sie nie dzieje , wiec zastanawiam się co ja źle zrobiłem? Moze źle to uruchamiam? a moze trza jakos przygotowac karte specjalnie? Prosze o sugestie , zaznaczam ze procesor jest dobrze zaprogramowany

19

redfalcon napisał/a:

Witam
Zrobiłem sdriva ...tak zrobiłem ...i nie działa ...czemu? nie wiem ....proszę o jakies sugestie , naprowadzenie . Włanczam kompa z wciśnietym option i nic sie nie dzieje wyskakuje self test a w sdrive swieca 4 diody , reaguje na reset , reaguje na boot , stacje się przełanczają a jednak na ekranie monitora nic sie nie dzieje , wiec zastanawiam się co ja źle zrobiłem? Moze źle to uruchamiam? a moze trza jakos przygotowac karte specjalnie? Prosze o sugestie , zaznaczam ze procesor jest dobrze zaprogramowany

Hi. Frequently coming bugs:
* wrong stabilizer (check his 3.3V output)
* confused in and out signals
* missing/wrong command signal
* quartz with bad value (has to be 14.31818 MHz exactly)
* diode D7 (1N4148) reversed
* one of switches SW1,SW2,SW3,SW8 wrong (constantly turned on). Try to push left/right (SW2/SW3) and/or BOOT (SW1) if LEDs behave properly.

http://raster.atari.org

20

A nagrales na karte programy od Rastera?  ,oprocz tego co pisze powyzej?

21

tak nagrałem te programy , co do tego co napisał Raster to wszystko gra , 3,3v ok , kwarc ok , dioda ok wiec zostaje tylko sprawdzic te sygnały i ewentualnie kupie inną karte tym razem zastosuję moze kongstona 2 gb moze to jest przyczyną ze dałem lexara 512 , no nic narazie dzieki ..wieczorem bede coś kombinował i jak uruchomie dam znać :)

22

przypominam o fat16
fat32 nie obslugiwany

przechodze na tumiwisizm

23

To znowu ja :) jest 8:38 i ....działa :) i co się okazało ....wszystko zmontowałem dobrze a zrobiłem błąd w programowaniu procka ..zapomniałem o tych fusebitach ....ale cóż tak to jest jak się pierwszy raz programuje procka :) ważne ze układ działa  :) dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zabieram się za kolejny projekt ...tym razem pamiec na 1Mb ...mam nadzieje ze nie wysadzę kompa w powietrze :) hahahaha .Pozdrawiam

24

@Zaxon, zabierasz może na grzybsoniadę swjego SDrive'a? Zobaczyłbym to urządzenie w akcji.

25

Larek, moge zabrac, jak czas pozwoli to wersje orginalna i zmniejszoną do montowania wewnątrz atarki jak sie wyrobie.