1

nie znam się szczególnie dobrze na elektronice (czytaj - nie poparze się lutownicą :)_ ) - to co widze:

* jakieś zasilanie jest - bo po włączeniu led świeci się
* brak wizji, oraz dźwięku
* bezpieczkik cały - sprawdzony miernikiem
* przy odpaleniu odsłuchowo teoretycznie monitor wstaje - jak by wszystko było ok = czyli słychać delikatny pisk na wysokiej częstotliwości - wydaje mi się, że przetwornica działa
* lampa kineskopowa (patrząc od środka monitora) nie świeci
* nie widze żadnych zimnych lutów (co nie oznacza wcale, że ich nie ma)

co może być nie tak ??

Kontakt: pin@usdk.pl

2

U mnie czasem monit nie wstaje bo mam uwalony przełącznik RGB / Normal jak pogmeram przy nim to wstaje.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

ale masz inny monit - z czego pamięć mnie nie myli :) -

4

Pin, a bezpieczników żadnych nie ma...? Względnie trafo sprawdź (wysokie napięcie na kineskop).

Sikor umarł...

5

Z tego co piszesz Pin, wynika, że nie ma napięcia żarzenia na kineskopie .. (nie świeci drucik w lampie) albo lampa jest uwalona... Proponuję znaleźć w sieci schemat kineskopu - powinno być podane napięcie żarzenia i to sprawdzić.
Brak dźwięku potwierdzałby jakiś problem z zasilaniem.

pomidor

6 Ostatnio edytowany przez hydralisk (2006-08-08 21:23:10)

Witam
Schemat monitora znajduje się na tej stronie:http://www.epanorama.net/links/servicemanuals.html
Ze schematu wynika że jeżeli dioda sygnalizująca zasilanie się świeci to znaczy że napięcie +16V jest. Napięciem tym zasilane są koncówki audio. Brak dźwięku może świadczyć o braku zasilania wcześniejszych stopnni, które to zasilane są z 12V.
Patrząc teraz na schemat zasilacza widać że uszkodzony może być układ IC403 (stabilizator 7812).
PS. Electron, napięcie żarzenia kinsekopu nie tak łatwo zmierzyć, bo pochodzi ono z trafa WN i nie jest prostowane.

7

oftopicznie: koło naprawił mi monitor CTX-a w ten sposób że po zdjęciu obudowy powciskał wszystkie scalaki jakie były na płycie (dociskał aż skrzypiało) i ... monitor znowu działa :)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

8

czyli możliwe jest uszkodzenie zasilacza. Hmmm - to w sumie z dwojga złego - nawet dobrze - bo to akuratnie powinno dać się naprawić - stosunkowo niewielkim kosztem. Dzięki panowie za pomoc - będą informacje z placu boju :)

9

Hej!

Pinie nie chciałbym cię martwić ale sądząc ze schematu monitora... albo padło ci żażenie w kineskopie (tragedia), albo czeka Cię wymiana trafo-powielacza... z czym może być problem... sprawdź może jednak czy masz to napięcie żażenia a wszystko będziewsz wiedział.

1) gdy owe nieszczęsne napięcie żażenia dociera do kineskopu a nie widać coby się się z tyłu w dziale elektronowym coś świeciło... to będzie problem z kineskopem.

2) gdy napięcie nie dociera, a wszystkie połączenia na drodze od trafo-powielacza są w porządku... a do tego jesteś pewien iż masz wysokie napięcie na kineskopie (tego nie radzę mierzyć), ale możesz to sprawdzić "na czuja" po włączeniu monitora powierzchnia kineskopu powinna się naelektryzować. Jeżli wysokie napięci występuje, to niestey masz problem nr 2, prawdopodobnie uszkodzony trafopowielacz.

3) przy braku wysokiego napięcia masz dwie możliwości... albo znów padł nieszczęsny trafopowielacz, albo w przypadku niezmiernego szczęścia układ nim sterujący co da się naprawić bez poważniejszych kosztów.

pozdrawiam
Seban

10

aha. :(

heh - zobaczy się.

Sikor - przeczytaj jeszcze raz posta #1 - zanim coś napiszesz :) (jak w #4) <rotfl>

11 Ostatnio edytowany przez toriman (2006-08-10 13:20:12)

Witam!

Kiedys miałem podobną przygodę z monitorem. Zbyt mało cyny na płycie drukowanej lutowanej na fali :)

Pin: weź przy wyłączonym monitorze (rzecz jasna) złap za trafopowielacz i patrząc na płytkę drukowaną (od strony ścieżek) sprawdź czy się nie rusza któraś z nóżek. Jeśli tak jest no to się nie poparz lutownicą ;)

Pozdrówka

tOri

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

12

no i jak Pin, monitor udało się naprawić ?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C