jest opcja zaprzedz jedna wyspe do wspolpracy i wtedy montarz plytek odbywal by sie na automatach, ale przy takim ukladzie pcb potrzeba stencil dla pasty lutowniczej do smd, automat do kleju, fixture (sami sobie przetlumaczcie - plyta z kolkami podtrzymujacymi elementy) aby jak automat naklada elementy z jednej strony, z drugiej nie odpadly i pare innych szczegolow technicznych
reasumujac - drogo dla malych ilosci
trzeba by zaprzadz ocean, a do tego, musi to chodzic w xl - niby powinno jesli tylko sie plytka miesci i z niczym nie koliduje, ale coz - nie mam, nie sprawdze
dalem temat w odpowiednim dziale, czekam na jakies odpowiedzi - a tych po polsku - czyli w ogole
nie strachajcie sie tych smd
prawda jest taka ze rezystory wlutowuja sie z dwoch stron na raz, chociaz grzane sa z jednej... pozycjonuja sie tez same - napiecie powierzchniowe je sciaga na wlasciwe miejsca - warunek - wszystko wrecz ocieka kalafonia
wystarczy cyna 0.25mm srednicy (100g (zapas na cale zycie) - 15zl) i puszka kalafoni za 3zl do rozrobienia z ruskim spirytusem, albo izopropanolem, albo acetonem, albo czymkolwiek innym w czym to sie rozpusci i jakas duza strzykawka do wygodnego polewania calosci
jak ktos wszedl juz w wiek w ktorym zaczyna sie nosic okulary + iles, to przyda mu sie jakas lupa na statywie, ale jak ktos ma -6 dioptri tak jak ja, to zwyczajnie zdejmie okulary i ma zooma sprzetowego
minimalny zestaw do zlozenia golej plytki:
lutownica oporowa 25-60W z cienkim grotem (0.5mm czubek)
kalafonia wraz ze wspomniana cyna
wolna godzinka (przerwa na drapanie sie po dowolnej czesci ciala wliczona)
troche wolnego miejsca na biurku, bo jak wam czesci spadna na dywan, to bedzie tragedia w domu ;)
wyglada na to ze pomylilem miejscami 2 sciezki na plytce w rezultacie czego zeby stereo dalo sie wylaczac trzeba je pociac i zamienic
tak wiec do wszystkich ktorzy chcieli gole pcb - zastanowcie sie czy chcecie je dalej, dla osob ktore chcialy zmontowane nie ma to znaczenia, acz jesli ktos chce sie wycofac zrozumiem
tak czy owak jesli bedzie pare chetnych osob zrobie v2.0, tymczasem nie mam za co ;)
przechodze na tumiwisizm