Hej!
Mam do was pytanie... jakiego peceta powinienem mieć gdybym płynnie chciał odtwarzać materiał FullHD?
Obecnie mam Celerona 430 @ 1.8GHz, do tego 4GB RAM, ATI Radeon 2400HD, płyta główna Gigabyte 965P-DS4 (chipset P965). Kartka grafiki podłączona do monitora LCD poprzez DVI, rozdzielczość ekraniu toi 1680x1050... System to Windows XP 32-bit (tak tak, wiem że nie widzi pełnych 4GB)... no i niestety mój "super sprzęt" ;) się nie wyrabia przy odtwarzaniu materiału Full-HD 1080p. Obciążenie CPU 100% obciążenie GPU w porywach do 45%, przeważnie na poziomie 25%.
Kodeki zainstalowane w systemie to FFD SHOW do tego Halli Media Splitter oraz Media Player Classic, tudzież windowsowy media player 11. Materiał FullHD w kontenerze MKV.
Co ciekawe niektóre materiały HD, np. open-movie Big Buck Bunny: ( http://www.bigbuckbunny.org/index.php/download/ )
odtwarzany jest płynnie i bez 100% obciążenie CPU. Rozumiem iż open-source-owa implantacja H.264 po prostu nie wykorzystuje wszystkich możliwości przewidzianych przez standard H.264? Czy jak?
Obciążenie CPU i GPU podczas odtwarzania "Big Buck Bunny" prezentuje się następująco:
Oświecicie mnie może czy naprawdę potrzeba jakiegoś wyczesanego CPU lub bardziej zaawansowanego GPU aby otworzyć materiał full HD? Ja naprawdę nie potrzebuje w domowym pececie dwu czy 4-rdzeniowej grzałki która pożera koszmarne ilości energii... Celeron którego mam z TDP ~35W w zupełności mi wystarcza... (lub wystarczał ;( )
Próbowałem jeszcze windowsowego portu Linuxowego Mplayer-a ale on niestety w ogóle sobie nie radzi, również XBMC osiąga wydajność kilka FPS.
Zapewne część z was jest lepiej ode mnie zorientowana w temacie i będzie mogła coś doradzić w tej sprawie.
pozdrawiam
Seban