1

W 1987 roku stałem się posiadaczem 65XE razem z dwoma joyami - zestaw kupiony w Peweksie w Hali Olivii w Gdańsku. Szukam informacji o tych joyach - jaki to był za model.
Pamięć bywa zawodna, ale joya mógłbym opisać następująco: czarny, 2 czerwone fire'y na drążku i okrągłe przyciski fire na podstawie (to na 100% - teraz pytanie czy dwa czy tylko jeden), raczej brak mikrostyków, z pewnością brak autofire.
Wydawało mi się, że był to QuickShot klasy QSII (podobne wykonanie), zdecydowanie nie mający nie wspólnego z QuickShot1 (SV-1). Przejrzałem internetsy i żadnego quickshota zgodnego z opisem nie znalazłem. W teście joysticków z Bajtka 3-4/90 znalazłem joystick bardzo podobny do tego, o który mi chodzi, oznaczony Lindy Commando 4, nota bene wyglądający na klona Quickshot II. Nie zgadza się obecność przełącznika autofire, no ale skoro Commando 4 to może miałem np. Commando 2 albo 3 :) Chociaż jednak stawiałbym na to, że był to produkt marki Quickshot.

Może ktoś wie, co to za drążek mógł być? Np. kupował kompa w tym samym miejscu i w tym samym okresie.

Wrzucam fotę słabej jakości (z aparatu) z tym Commando4 z Bajtka - zaznaczam, że to na 100% nie jest ten model - ale podobny... http://galu.info/download/df35c335cds835fxcc3.jpg

2 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2009-01-10 17:12:29)

Przed chwilą wyciągnąłem go z szafy i zrobiłem fotkę. Mam nadzieję, że chodzi Ci o tego joya (VG-125):

http://img80.imageshack.us/img80/3239/dsc07666sa9.th.jpg

Nie mam pojęcia kto był producentem. Pudła nie mam, a jedyne napisy są widoczne na zdjęciu.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

3

Czy to nie jest czasem QuickJoy ? Grzeniu, możesz zerknąć na spód, czy nie ma tam jakiejś "tabliczki znamionowej" pomiędzy przyssawkami ? W osteczności do środka, może forma miała jakiś numer seryjny identyfikujący odbiorcę...

___
Press play on tape...

4

ten na powyższej fotce to zdaje się Quickjoy ale nie jestem pewien. Gdzieś na starej chacie mam pudełko po nim w którym trzymam rupiecie. Przy najbliższej okazji sprawdzę.

ogólnie to k...a jesień idzie!

5

To nie jest QuickJoy, to jest VG125 - jeden z najlepszych joyów EVER! Mimo, że nie jest wyposażony w mikrostyki to komfort jest nie z tej planety. Polecam! Jakby ktoś chciał zdjęcie boxa to służę :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6

DZIĘKI!
Dokładnie ten... nie joystick a joy stick :)

Zagooglałem i bliźniaczo podobne joye były sprzedawane pod nazwą Cheetah 125+ (f-ma Cheetah Marketing - mikroprzełączniki + autofire w miejscu nalepki VG-125) oraz Gran Capitán II (hiszpańskojęzyczna stronka).

Dely: Oczywiście fotka pudła bardzo się przyda.

7

Wow! Lezka sie w oku kreci. Mialem dwa takie VG125  tez z pewexu - kosztowaly chyba po $5 sztuka. Uzywalem ich baaardzo dlugo. Od tamtego czasu umiem grac tylko joyem z fire w podstawie.

Ale prawdziwie komfortowa gra tym joystickiem zaczela sie kiedy polamala sie raczka i zostal tylko taki kikucik! :)

8 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2009-01-10 19:28:00)

galu napisał/a:

DZIĘKI!

Cieszę się, że to ten model.

galu napisał/a:

Zagooglałem i bliźniaczo podobne joye były sprzedawane pod nazwą Cheetah 125+ (f-ma Cheetah Marketing - mikroprzełączniki + autofire w miejscu nalepki VG-125)

Cheetah 125+ był przeznaczony dla ZX Spectrum.

dely napisał/a:

To nie jest QuickJoy, to jest VG125

Tak, ale VG-125 to nie producent (tak jak Quickjoy) no chyba, że się mylę.

PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

9

ja i tak kibicuję quickshotom na gumkach... ;P

10 Ostatnio edytowany przez Henryk (2009-01-11 00:23:25)

Joystick 125 czyli VG 125, którego zdjęcie zamieścił gRzEnIu jest również u mnie i chodzi bez problemów, pomimo kilkakrotnych napraw. Połamała się blacha i rozsypała rączka. Joy ten jest, jak to się mówi na blachach. W przedniej części pod dolnymi przyciskami fire ma wbudowaną płytkę drukowaną ale bez żadnych elementów. Możliwe że była też produkowana wersja z autofire. Pod naklejką VG 125 jest otwór na przełącznik.

11

Na autofire sam je przerabialem,plytka wewnatrz byla przydatna sam dobieralem elementy, mialem ich  i to az  2 szt kupione w pewexie za ciezkie $$.  Potem sie blaszki polamaly, wycinalem z blachy. Te joye powaznie nadal mozna kupic?

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

12

Na Alledrogo rzadziej osobno lecz częściej z jakimś kompem.

PIN ready logo

13

W Bajtku #7/88 znalazłem następującą informację:

Na giełdach komputerowych i w sklepach Pewexu można zakupić joystick VG 125. Jego droższa wersja
  VG 125AQ posiada możliwość przełączania na ciągłe strzelanie, tzw. auto-fire.

Dalej następuje opis i rysunek jak samemu wykonać auto-fire.

14

Też taki miałem, mój pierwszy joystick. Był nie do zdarcia. Konstrukcja nie wytrzymała dopiero gdy mój brat z wściekłości rzucił nim o ścianę - wtedy odpadł drążek i tak jak Nosty'emu został tylko kikut. Ale potem skręciliśmy drążek z podstawą za pomocą dwóch wielgachnych śrub i joy posłużył jeszcze parę lat. A graliśmy dość ostro - gdy wreszcie się rozleciał, w krótkim czasie uśmierciliśmy z 10 różnych joysticków (m.in. 2 CA-Commandery i 2 QS II Turbo).
Potem w 1996, z sentymentu kupiliśmy w składnicy harcerskiej na Ochocie jeszcze 2 VG-125-tki. Posłużyłyby pewnie jeszcze długo, ale niestety brat pożyczył oba koledze i słuch po nich zaginął :( Ech, wspomnienia...

A8CAS - narzędzie do 100% archiwizacji kaset Atari

15 Ostatnio edytowany przez galu (2009-01-11 17:32:34)

Wygrzebałem z szafy takie coś - http://galu.info/download/df35cJOY.jpg - był to mój trzeci joystick, dokupiony w okolicach 1988-89 roku do dwóch sztuk VG-125. Na mikrostykach (nie licząc fajerów na drążku) ale ergonomia raczej nie najlepsza.

Piszę o tym, bo również jest to "joystick marki joystick" - no-name (tzn. w sumie nie wiemy, czy VG-125 to taki całkiem no-name, okaże się jak Dely wrzuci foto boksa) - brak tu jakichkolwiek tabliczek znamionowych - ale w sieci można wyłowić identycznie wyglądający joystick do ZXa, również od Cheetah Marketing (podobnie jak VG-125 i Cheetah 125+)... Może naprowadzi nas to na pochodzenie tych urządzeń.

PS. Oddam dwa Quickshoty1 (http://galu.info/download/df35cQJ1.jpg) w bardzo dobrym stanie za jeden egzemplarz VG-125 w takowym stanie :)

16

Na 99% nie jest to noname. Miałem taki joystick kupiony od kumpla w oryginalnym opakowaniu. Z joysticka i opakowania ślad nie pozostał (ergonomia faktycznie słaba, ale się przyzwyczailiśmy z bratem po jakimś czasie i nawet sami mikrostyki wymienialiśmy :D), więc nic więcej n.t. nie powiem.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

17 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2009-01-11 20:21:54)

galu napisał/a:

Piszę o tym, bo również jest to "joystick marki joystick" - no-name

To na 100% nie jest no-name :) Taki joy kupiłem (a dokładniej rodzice) w Pewexie w roku 1988 za 9 dolców :) Opakowanie mam na starej chacie w rodzinnym mieście, z tego co pamiętam był napis w stylu SX100 czy jakoś tak. Po pewnym czasie używania stwierdziłem, że przeszkada mi ten kikut z kiepsko działąjącymi przyciskami fire i go odkęciłem. Od tej pory potrafię grać na joyach tylko takich co mają w podstawie fire. Dość często padały mikrostyki, lecz po ich rozebraniu wystarczyło podgiąć blaszkę. Pod nalepką z napisem joystick kryło się, podobnie jak w przypadki VG-125, miejsce na przełącznik auto-fire.
Co za wspomnienia :D

PIN ready logo

18 Ostatnio edytowany przez galu (2009-01-11 20:44:35)

Pierwszy z omawianych joysticków - "Cheetah 125+" - http://www.clive.nl/files/imagecache/la … /23260.jpg
Drugi z wymienionych - "Cheetah Mach 1" - http://www.remix64.com/board/download/file.php?id=7

Na wikipedii jest artykuł o firmie Cheetah Marketing - http://en.wikipedia.org/wiki/Cheetah_Marketing

Rozumiem, że w Polsce oba te modele znalazły się w latach 80-tych nieprzypadkowo, być może ktoś (Karen, Peweks?) sprowadził większą partię ale z celowo usuniętym "obrandowaniem" Cheetah Marketing?

19

galu napisał/a:

być może ktoś (Karen, Peweks?) sprowadził większą partię ale z celowo usuniętym "obrandowaniem" Cheetah Marketing?

Wątpię. Joye o tym kształcie miały kilka nazw - to pewnie jakiś OEM (a raczej wzór) był i każdy sobie go brandował tak, jak mu pasowało.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

20 Ostatnio edytowany przez Henryk (2009-01-12 00:07:39)

Zajrzałem dzisiaj do pawlacza gdzie przechowuję różne graty i znalazłem oryginalne pudełko od mojego VG 125.
Jutro przy świetle dziennym zrobię zdjęcia i tutaj zaczyna się problem. Kompletnie nie wiem jak je przesłać. Jestem początkujący w Necie i na forum. :)

21 Ostatnio edytowany przez galu (2009-01-12 00:18:09)

Można skorzystać z tego serwisu: http://imageshack.us/ ("Wybierz..." i następnie "Host", plik ze zdjęciem nie może być większy niż 1,5MB). Zwrócony zostany odnośnik do zdjęcia, który można wkleić na forum :)

22 Ostatnio edytowany przez Henryk (2009-01-12 13:42:19)

Przesyłam zdjęcie pudełka od mojego VG 125.
[[img=http://img88.imageshack.us/img88/5329/jostickboxbv8.th.jpg]
Dodatkowy opis:
  Góra w kolorze czarny+napis JOYSTICK taki sam jak na froncie.
  Przód/Tył jednakowy wygląd.
  Prawa/Lewa jednakowy wygląd.
  Na spodzie nie ma niczego.

23

Anglojęzyczny opis na pudełku posiada błędy ortograficzne i składniowe, co może sugerować dalekowschodnie pochodzenie. Oznaczałoby to, że  firma Cheetah Marketing (która jest przynajmniej w UK jednoznacznie kojarzona z tymi joystickami - 125+/VG125 i Mach1) działała na tej samej zasadzie co firmy Manta i Mediatech w Polsce, sprowadzające taśmową produkcję z chińskich fabryk i brandujące je tylko swoim logo.

Jak dla mnie egzemplarz Henryka to wybitny no-name i obecność logo "Joystick" [innego niż na moim joyu sprzed lat - miałem taki sam egzemplarz jak gRzEnIu] tego nie zmienia. Może pozostali dumni posiadacze zaprezetnują swoje pudełka :)

Jeszcze do Henryka, bo pytał w innym wątku w dziale emulacja (odpowiedziałem) o możliwość podpięcia joysticka do PC. Jeżeli w komputerze obecny jest port LPT najprościej jest skorzystać z tego schematu http://raster.infos.cz/atari/hw/lptjoy.htm

24

Pojawił się za trochę ponad 4zeta (tyle że dość zużyty)

http://www.allegro.pl/item531575650_joy … prawy.html

wszystkie trzy strony świata

25 Ostatnio edytowany przez zaxon (2009-01-24 22:53:07)

hmm szkoda ze nie mam jak zalicytowac.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993