Hejka
Prawda jest taka, że nie jestem żadnym informatykiem, elektronikiem i elekrtykiem więc się nie znam. Jako typowy kolekcjoner, artysta i humanista odpowiedź na pytanie, które poniżej czytacie jest mi tak obce jak prawda o stworzeniu świata. Do czego więc zmierzam?? Mam kilka zacnych tytułów na dyskach, które to... no właśnie. Niektóre się ładują, ale moja stacja (CA 2001) wyświetla błędy (tyle pamiętam, tak mi się wydaje) w stylu G4, G5, G3. Niektóre nie ładują się wogóle i też te błędy się pojawiają?? O co chodzi??? Dlaczego częśc się wczytuje i odnoszę wrażenie, że działa poprawnie choć stacja wykazuje błąd a i dźwięk ładowania jakoś się zmienia (?), a inne przy tych samych błędach się nie ładują (?) Jakieś wskazówki byłyby mile widziane. Dzięki z góry i jak to mówią anglicy "thanks from the mountains" ;-)

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

2

Te typy tak mają. Jak stacja głośno chodzi to przesmaruj prowadnice i w ogóle przegląd by się jej przydał. Jak masz dyski HD to tak jest. Pokręć też ręką dysk w kopercie czy lekko chodzi. No i poszukaj tu na forum bo temat był omawiany.

3

Czy to są oryginały? Bo niektóre "tak mają", że podczas odczytu wyskakują błędy. Coś takiego jak zabezpieczenia przed kopiowaniem drzewiej istniało. ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

4

Wszystkie to oryginały. Zastosuję się do powyższych pomocy i zobaczę w czym rzecz. W sumie to interesują mnie tylko te tytuły, który się po prostu nie wczytują. Stacja pierdzi, beka i staje. Pojawia się błąd i... dupa. Czy np. ponowne nagranie na ten dysk tego tytułu by pomogło, czy nie ma to sensu??

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

5

Wetne sie w temat bo mam to samo: wczoraj probowalem przeniesc do ATR z dyskietek kilkadziesiat oryginalnych tytulow, ktorych nie ma u KAZ'a ani na Atarimanii. Mam CA2001 i uzywalem programu Sector Copier.
Na niektorych dyskietkach wystepuje blad kopiowania, choc program sie laduje.

Inne sie skopiowaly poprawnie, ale nie daja sie odpalic na emulcu: dir wyglada jak opis dyskietki (wszystkie piki maja dlugosc 0).
Dla przykladu: tak wyglada dysk The Super Cheater (1987 Future Systems Software, Inc.):
http://nosty.neostrada.pl/inne/SD06.atr

Aha: co dokladnie trzeba posmarowac w stacji? Moja warczy jak kombajn przy rozpoczeciu odczytu albo zmianie polozenia glowicy.

6

A jakie to tytuły? Może gdzieś indziej już "leżą"...

Edit: Albo się jeszcze nieco wstrzymać i poczekać na oficjalny release VAPI (tyle że to wymaga 1050 z Happy'm).

7

LDW i CA2001 mają fabrycznie, że tak powiem, błędy w odczytywaniu niektórych oryginalnie zabezpieczonych gier. Tak samo jak XF551 - tu natomiast biega o inna prędkość obrotową dysku.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

8

Co trzeba posmarować. Rozkręcić i dostać się do prowadnic, to te dwa metalowe pręty po których głowica chodzi. D E L I K A T N I E można ja przesuwać ręką. Należy usunąć stary zastygły smar jakiś tamponem, etc.... tu i tam gdzie się da. Potem prowadnice nasmarować smarem silikonowym. Nadmiar usunąć bo będzie dyskietki brudził. Przy okazji lekko do góry podnieś klapkę która dociska do dysku. Od spodu MUSI być kawałek filcu. Czasami warto go wymienić bo jet stary, zabrudzony lub w ogóle go nie ma. Zmontować wszystko i odpalić stację. DELIKATNIE nic na siłę.

9

Dzieki Zenon, jutro sprawdze w praktyce.

A moze ktos zerknac na ATR'a, do ktorego link podalem i powiedziec co moze z nim byc ze tak dziwnie wyglada katalog i sie nie odpala? Zabezpiecznie?

Miker - tytuly mam rozne - ogolnie sprawdzilem ze na Atarimanii nie ma ripow z orygoinalow zanim zaczalem robote. Czasami kupuje cos w USA od kogos, kto byl "prawdziwym atarowcem" i przychodza mi w paczce rzadkie okazy, jakies dyskietki klubowe itp.

10

Nosty 99% oryginałów jest zabezpieczona, niektóre banalnie inne nie. Polecam strone Mr Bacardiego jest tam troche na ten temat.
Czasami wystarczy dysk skopiować z pominięciem błędnych sektorów, na kopii za pomocą edytytora dysku zmienić parę bajtów w kilku sektorach i gra będzie śmigać. Niestety nie zawsze jest to tak banalne - patrz soft zabezpieczony przez Żbika albo bodajże soft wydawcy gry Gabi i Kadryk czy jakoś tak...

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

11

@nosty:

Ooo, ten dysk wygląda arcyciekawie. Jest nagrany jakiś custom-DOS, wzorowany na 2.x, ale obsługujący długie nazwy(!). Do tego katalog znajduje się gdzieś pod koniec dysku, ale zapewne na zdublowanych sektorach (coś a'la nigdysiejszy Iron Hacker, z tym, że tam sprawdzany był tylko jeden taki podwójny sektor). Odbezpieczyć to pięć minut roboty, ale bez dostępu do oryginału może być ciężko (jest ok 11 plików, ale w jakiejś zamiąchanej kolejności - dlatego fajnie by było obejrzeć sobie dyskietkę oryginalną pod jakimś Watsonem lub podobnym). :)

Acha - ten program jest w skompilowanym Turbo BASICu. :D

12

No... może tak źle nie będzie... ;)

Ale ten Supercheater to dwie strony dysku zajmuje, nieprawdaż? :)

13

Dzieki Miker! (odebralem email). Super cheater chyba nie ma drugiej strony zapisanej...
To wiesz co, ja sprawdze reszte i podesle Ci wszystkie podejrzane obrazy jak juz Ci tak dobrze idzie diagnozowanie, co? ;)

14

Spoko! Dziwne, bo w programie są odwołania do nieistniejących plików na dysku, poprzedzone tekstem "Flip disk and press any key". Czyli ktoś z tym chyba przycheatował. ;)