zaxon napisał/a:Interfejs montuje mi Piguła
O tę informację mi chodziło. Być może Piguła, jeśli zwrócisz się do niego z takim pytaniem, zechce ci wyjaśnić, dlaczego w ogóle mnie to interesuje.
@macgyver: już to parę razy było wałkowane. Główny problem to biblioteka, która ma 16 KB, a którą trzeba byłoby ładowac do pamięci razem z COMMAND.COM-em. Teraz mamy ją na dwóch bankach carta, jej "załadowanie" oraz usunięcie z pamięci trwa ułamek sekundy, a przełączenie banków to kilka cykli. Biblioteka ładowana do RAM-u musiałaby zająć 16 KB (zmniejszając ilośc pamięci dostepnej dla programów, zwł. MENU) i wczytywałaby się na tyle dłużej, że załadowanie COMMAND.COM po wykonaniu jakiejkolwiek komendy zaczęłoby byc odczuwalne.
Umieszczenie biblioteki w dodatkowej pamięci z kolei spowodowałoby wydatne podniesienie MEMLO przez listę symboli i kod zarządzający, a poza tym biblioteka w dodatkowej pamięci umieszczona być nie może, gdyż musi istnieć możliwość takiego przełączenia bankóow, zeby była w pamięci widoczna jednocześnie ze SPARTA.SYS (który przewaznie rezyduje właśnie w bankach rozszerzenia). A pod ROM-em się nie zmieści (pomijając, że niekiedy musi też być widoczna jednocześnie z ROM-em).
Ogólnie: roboty dużo, efekty mizerne. Łatwiej zrobić kart.
KMK
? HEX$(6670358)