Z braku miejsca na biurku wyposażyłem się ostatnio w winfasta vc100.
Obraz po kompozycie całkiem całkiem:
A z s-video kaszanka:
Pytanie: "Ten typ tak ma" czy aż tak źle zrobiłem kabel?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Brzydki obraz przez s-video
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z braku miejsca na biurku wyposażyłem się ostatnio w winfasta vc100.
Obraz po kompozycie całkiem całkiem:
A z s-video kaszanka:
Pytanie: "Ten typ tak ma" czy aż tak źle zrobiłem kabel?
poszukaj na Atariage, tam też to roztrząsali
Epi: powinien być zdeczko lepszy obraz... aczkolwiek obstawiałbym tutaj samą kartę - u mnie na monitorze SVGA obraz S-VHS przepuszczony przez konwerter VGA jest bliższy temu obrazowi na górze.
Ja wstawiiłem kondensator kilkadziesiąt pF między bazę transystora Q2 i masę i obraz jest gładziutki. Nawet znikną te pionowe pasy, które widać na pierwszym obrazku.
Naprawdę znikną? Bo to ma każde XE a moje rozszerzone XL z Supervideo XL dopiero ma te pasy strasznie widoczne...
konwerter VGA
McGyver - tez jestem posiadaczem cm-331 (wielokrotnie zachwalanego przez ciebie) - mam pytanie - w trybie composite z malucha masz kaszankę czy obraz zadowalający ? pod svideo u mnie ok..
i kolejne pytanie - pisałeś gdziesz ze masz podłączone do ww urządzenia ST = JAK ??
testowales z amiga ?? bedzie dzialac na zasadzie 1200+przejsciowka VGA + konwerter --> monitor ?
btw: lans mode - atari na konwerterze McGyvera z lcd 22 cale LG
http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC04970.JPG
http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC04969.JPG
http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC04968.JPG
Rzeczywiście szajs... Aż niemożliwe. Ja używam tunera SM-318L (takie małe autonomiczne urządzenie podłączane pomiędzy Atari a monitor VGA) tam mam obraz jak żyleta - zarówno x XE jak i w nieznacznie przerobionym XL. O kartach Video do komputerów to mam takie zdanie, że nie będę tutaj cytować. (nawet taka firma jak SGI zrobiła dziadostwo w swoich O2 z modułem AV), Przeważnie problem sprawia jakakolwiek automatyka. Sygnał z komputera jest solidny i przesterowuje wzmacniacze wejściowe, jeśli jest możliwość ustawienia ręcznego to ustaw na minimum (poszukaj opcji AGC i wyłącz ją - powinno się dać ustawić). A jeżeli to nie w tym problem to spróbuj (jak możesz) z inną kartą. Kabel raczej zrobiłeś dobrze bo ajkbyś pomylił sygnały to albo nie byłoby obrazu albo byłby czarnobiały (miałem kiedyś kabel bez ekranu i też grało).
lotharek: atarkę mam podłączoną via S-VHS (S-Video, czyli osobna luminancja i chrominancja) i jeżeli chodzi o jakość obrazu, to nie mogę narzekać. ST nie podłączałem, za to podłączyłem Falcona: przez Compositive (Cinch) - i tutaj można też podłączyć ATARI ST(e). Z Amigą nie testowałem tego, bo po prostu nie mam Amigi, ani dostępu do takowej (poza WinUae :D). Tutaj masz schemat jak to wszystko mam podłączone.
Co do samych pasów - są widoczne, wprawdzie niezbyt intensywnie, ale są.
Te 22 cale to wypasik - osobiście atarkę i falcona mam podłączone do starego CRT-ka 14" ;)
Mam slaby obraz przez S-video - widoczne pionowe linie. Atari podlaczone do SONY MHT205W przez kabel S-video.
Moge to rozmazac przez funkcje monitora ale wtedy obraz traci na ostrosci.
Widzialem ze Jer zastosowal kondensator , ale jakiej wartosci ?
Zastosuj rozwiązanie Simiusa dla GTIA. Kondensator nie działa.
GTIA w mojej atarce jest sprawne.
masz na mysli ta modyfikacje :
1) Przeciąć linie pod ANTICiem
2. Dolutować się kabelkami z 74xx175 ?
Nie, potrzebna jest płytka ostatecznej wersji GtiaFixBug.
Tam znajdziesz SuperVideoXL w lepszym rozwiązaniu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Brzydki obraz przez s-video
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 54 zapytań