Z braku miejsca na biurku wyposażyłem się ostatnio w winfasta vc100.
Obraz po kompozycie całkiem całkiem:
A z s-video kaszanka:
Pytanie: "Ten typ tak ma" czy aż tak źle zrobiłem kabel?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Brzydki obraz przez s-video
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z braku miejsca na biurku wyposażyłem się ostatnio w winfasta vc100.
Obraz po kompozycie całkiem całkiem:
A z s-video kaszanka:
Pytanie: "Ten typ tak ma" czy aż tak źle zrobiłem kabel?
poszukaj na Atariage, tam też to roztrząsali
Epi: powinien być zdeczko lepszy obraz... aczkolwiek obstawiałbym tutaj samą kartę - u mnie na monitorze SVGA obraz S-VHS przepuszczony przez konwerter VGA jest bliższy temu obrazowi na górze.
Ja wstawiiłem kondensator kilkadziesiąt pF między bazę transystora Q2 i masę i obraz jest gładziutki. Nawet znikną te pionowe pasy, które widać na pierwszym obrazku.
Naprawdę znikną? Bo to ma każde XE a moje rozszerzone XL z Supervideo XL dopiero ma te pasy strasznie widoczne...
konwerter VGA
McGyver - tez jestem posiadaczem cm-331 (wielokrotnie zachwalanego przez ciebie) - mam pytanie - w trybie composite z malucha masz kaszankę czy obraz zadowalający ? pod svideo u mnie ok..
i kolejne pytanie - pisałeś gdziesz ze masz podłączone do ww urządzenia ST = JAK ??
testowales z amiga ?? bedzie dzialac na zasadzie 1200+przejsciowka VGA + konwerter --> monitor ?
btw: lans mode - atari na konwerterze McGyvera z lcd 22 cale LG
http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC04970.JPG
http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC04969.JPG
http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC04968.JPG
Rzeczywiście szajs... Aż niemożliwe. Ja używam tunera SM-318L (takie małe autonomiczne urządzenie podłączane pomiędzy Atari a monitor VGA) tam mam obraz jak żyleta - zarówno x XE jak i w nieznacznie przerobionym XL. O kartach Video do komputerów to mam takie zdanie, że nie będę tutaj cytować. (nawet taka firma jak SGI zrobiła dziadostwo w swoich O2 z modułem AV), Przeważnie problem sprawia jakakolwiek automatyka. Sygnał z komputera jest solidny i przesterowuje wzmacniacze wejściowe, jeśli jest możliwość ustawienia ręcznego to ustaw na minimum (poszukaj opcji AGC i wyłącz ją - powinno się dać ustawić). A jeżeli to nie w tym problem to spróbuj (jak możesz) z inną kartą. Kabel raczej zrobiłeś dobrze bo ajkbyś pomylił sygnały to albo nie byłoby obrazu albo byłby czarnobiały (miałem kiedyś kabel bez ekranu i też grało).
lotharek: atarkę mam podłączoną via S-VHS (S-Video, czyli osobna luminancja i chrominancja) i jeżeli chodzi o jakość obrazu, to nie mogę narzekać. ST nie podłączałem, za to podłączyłem Falcona: przez Compositive (Cinch) - i tutaj można też podłączyć ATARI ST(e). Z Amigą nie testowałem tego, bo po prostu nie mam Amigi, ani dostępu do takowej (poza WinUae :D). Tutaj masz schemat jak to wszystko mam podłączone.
Co do samych pasów - są widoczne, wprawdzie niezbyt intensywnie, ale są.
Te 22 cale to wypasik - osobiście atarkę i falcona mam podłączone do starego CRT-ka 14" ;)
Mam slaby obraz przez S-video - widoczne pionowe linie. Atari podlaczone do SONY MHT205W przez kabel S-video.
Moge to rozmazac przez funkcje monitora ale wtedy obraz traci na ostrosci.
Widzialem ze Jer zastosowal kondensator , ale jakiej wartosci ?
GTIA w mojej atarce jest sprawne.
masz na mysli ta modyfikacje :
1) Przeciąć linie pod ANTICiem
2. Dolutować się kabelkami z 74xx175 ?
Nie, potrzebna jest płytka ostatecznej wersji GtiaFixBug.
Tam znajdziesz SuperVideoXL w lepszym rozwiązaniu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Brzydki obraz przez s-video
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 64 zapytań