Witam.
Wmontowałem w ostatnim czasie AKI , a od dwóch dni cieszę się (???) z zamontowanego interface-u SIO2IDE ( z USB ver. 4.4 )
Problemy : jak zamontuję dowolny ATR w napdzie D1: po zapisaniu konfiguracji i resecie oczywiście uruchamia go prawidłowo - ale jak w takiej sytuacji powrócić do MyDOSa bez konieczności podłączania VIA USB do PC-ta i edycji plików .cfg... domyślam się że należy zworkę D1/D9 wyprowadzić w formie przełącznika na obudowę - i to załatwi sprawę ?
Drugi problem nie jest już tak oczywisty, w większości przypadków podczas ładowania programów atari zawiesza się , jest to dziwne - bo część plików .ATR ładuje się prawidłowo ( ZAWSZE ) , a część zachowuje się dziwnie ( zatrzymuje się losowo podczas ładowania , jeżeli w trakcie uruchamiało się coś ( jakieś interko , migające napisy itp... - to to przestaje działać ) . programy/dema które powinny działać bez najmniejszego problemu ( kilka choćby - Nemesis , Das Omen , Studio Dream ;) ) nie dają się uruchomić . Ten problem dotyczy zarówno programów całodyskowych i "fajli" ładowanych z Mydosa czyli uszkodzenie pliku ATR raczej nie wchodzi w grę ;)
Nie mam w tej chwili żadnego rozszerzenia pamięci ( mam 65XE na płycie 130XE pamięci 4bit ) . Co może być tego przyczyną ?