1

witam
posiadam ATARI 130XE ze stacją 1050 oraz kartridżem turbo2000 oraz magnetofon xca12 plus turbo, dodatkowo mam ok. 200 dyskietek z grami i programami. Chciałbym podzielic się z tą kolekcją softu , zrobić atr-y i zarchiwizować dane przy okazji, Pytanie w jaki sposób moge zrobić obraz dyskietki do pliku atr ? Bardzo prosze o pomoc . Dodam że zakupiłem ostatnio interfejs SIO2SD z kartą 2GB i póki co powoli rozgryzam o co tu chodzi:) pozdrawiam dominik

2x ATARI 130XE, stacja 1050, XC12, XCA12 z turbo2000, kartridż T2000, SIO2SD, 1 Joystick :)

2

domon napisał/a:

Chciałbym podzielic się z tą kolekcją softu , zrobić atr-y i zarchiwizować dane przy okazji,

Pewnie 99% tego stuufu lezy juz na necie.... wiec czy warto ?
Luknij to:
http://atariki.krap.pl/index.php/1050-2-PC
i poszukaj se w google : "prosystem 1050"

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

Najpierw sprawdź, czy softu nie ma już w sieci - zaoszczędzisz sobie sporo roboty.

Niestety Sio2SD (firmware) ma ogromną wadę - nie można zakładać nowych ATR.
Musisz pod PC założyć potrzebną ilość pustych ATR w double (tzn. jeden, a resztę skopiować zmieniając nazwę).
Dalej przegrywać dowolnym kopierem albo całodyskowym (albo q-meg) zawartość dyskietek.
Mając swoje zbiory na SD przegraj do PC a tam np. pluginem AtrWcx do Total Commandera obrobisz je dowolnie.

4

A czy jest jakis soft do sio2ide co by potrafil stworzyc atr'a ?

5

dzieki, za pomoc, bede kąbinował z kopiowaniem jakimś kopierem ... :)  nie wiem czy mi sie to wogóle uda, ale spróbuje. Schemat widziałem i jest bardzo prosty widzę że jest zwykłym przetwornikiem standardów sygnałów cyfrowych na maxie. jak mi sie nie uda kopierem to zrobie tego maxa wkońcu 10 minut roboty w pająku. pozdr domin

2x ATARI 130XE, stacja 1050, XC12, XCA12 z turbo2000, kartridż T2000, SIO2SD, 1 Joystick :)

6 Ostatnio edytowany przez gepard (2008-11-29 14:01:07)

przy 200 dyskietkach szybciej myśle zrzucić to do ATR-ów, niż sprawdzać plik po pliku, czy dana rzecz jest już na necie...:]

gep/lamers^dial

7

Domon - sprawdź skrzynke.....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim