1

Prosba o porade. Przyjmowalem platnosci przez Paypal'a (konto rozszerzone)  i nie ma zadnych problemow, za wyjatkiem jednego czlowieka.
Juz dwa razy wysyla mi platnosc za Hobgoblina i za kazdym razem dostaje info:
"Użytkownik xxx zainicjował płatność PayPal, finansowaną z rachunku bankowego nadawcy,"
a dalej:
"Jeśli po upływie 30 dni płatność nie zostanie odebrana, transakcja zostanie automatycznie anulowana. Dopóki środki nie zostaną odebrane, nadawca może w każdej chwili anulować transakcję."

Na koncie platnosc ma status "oczekujaca".
Problem w tym ze ja nie mam przycisku pozwalajacego potwierdzic, ze przyjmuje platnosc! W innym przypadku raz tak robilem. Tu nie ma takiej opcji.
Co jest nie tak? Czy ja musze potwierdzic platnosc czy on?

Wplacajacy cos tlumaczyl ze za pierwszym razem braklo mu srodkow na koncie czy cos... Nie zrozumialem dokladnie.

2

Też miałem podobną sytuację.

Wynika to z faktu iż Twoje konto PayPal nie ma załączonej opcji obsługi różnych walut. Tzn. zapewne na winiecie tytułowej wyświetla Ci się saldo w PLN i USD (na przykład). Poszperaj gdzies w opcjach, dokładnie nie pamiętam gdzie i załącz również opcje innych walut, np. GBP, w każdym razie tych, których nie masz. Oczywiście nie wszystkich jakie są dostępne, ale USD, GBP i EUR powinno wystarczyć. Myślę, że to rozwiąże Twój problem. Sorry, że tak dość lakonicznie Ci to opisuję, ale i dla mnie jest to temat zawiły i pojęcia z nim związane.

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

3

Już wiem. Dokładnie, na stronie tytułowej, zakładka "zarządzanie walutami". Po naciśnięciu będziesz mógł wybrać dodatkowe waluty.

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

4

Nie to nie to. Mam wlaczone GBP i Euro tez.
Wlanie przed chwila kupujacy mi napisal, ze tak ma jesli przelewa pieniadze komus bezposrdenio a nie jest tak jesli placi za zakupy w eBay O_o.
Jesli dobrze go zrozumialem, to on nie placi karta kredytowa, tylko sklada polecenie zaplaty w Paypal, po czym IDZIE do banku i przelewa pieniadze na Paypal. Po kilku dniach jak wplynie kasa, to Paypal wykona zlecona transakcje i ja dostane kase.

I nie, gosc nie jest z Kamczatki tylko z Niemiec ;)

5

No to dupa. Więcej Ci nie pomogę. Myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak mail do PayPal'a (proponuję napisać zarówno do polskiegi jak i amerykańskiego, gdyż odpowiedzi od nich potrafią się różnić i to znacząco). I w treści mail'a podkreśl, żeby dokładnie przeczytali pytanie inaczej otrzymasz odpowiedź z automatu w stylu... Słowacki wielkim pisarzem był, bo... był.

6

Hmm, Ja nigdy nie mialem takich problemow. Mozesz jeszcze popytac Pigule, bo ja mu czesto placem paypalem na sprzet i nigdy nie wspominal iz ma jakis problemy z odebraniem pieniedzy. Ja nigdy tez nie mialem klopotow z odebraniem pieniedzy od ludzi ktorz kupuja ode mnie.

Ja wysylajac do Piguly pieniadze zaznaczam iz platnosc bedzie z PLZ (podstawowa waluta jest USD dla konta), tyle z u mnie kasa jest caly czas na koncie paypal.

7

hororus napisał/a:

Myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak mail do PayPal'a

Ja myślę, że lepiej zadzwonić do polskiego oddziału - ja miałem raz problem i zostałem bardzo szybko i profesjonalnie obsłużony.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

8

A ja sie zastanawiam, czy ten wysylajacy nie robi czegos zle...  Twierdzi za za pare dni pieniadze dojda.
Poszperam jeszcze w helpach ("jak nie masz naprawde innego wyjscia przeczytaj instrukcje" ;) co to znaczy platnosc "oczekujaca".

Ja jak nie mam pieniedzy to Paypal nie pozwala mi wyslac pieniedzy. Proste. Ale moze byc i tak ze ten niemiecki jest lepsieszy i pozwala ;)
W kazdym razie dzieki za rady.
Tez pierwszy raz mam taki problem.

9 Ostatnio edytowany przez epi (2008-11-27 18:16:28)

[OT]
Ale sadzicie byki. Było "Słowacki wielkim poetą był", a nie pisarzem.
Tak jak i w PLZ raczej nikt dziś od ciebie kasy nie weźmie.
[/OT]

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

10 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2008-11-27 18:42:45)

PLZ hmm, moze mialo byc PLN ja nie pamietam

BTW. Uzycie innego oznaczenia na walute nie jest bykiem, tymbardziej iz jest to nazwa poprawna ale uzywana przed rokiem 1995.

11

epi napisał/a:

[OT]
Ale sadzicie byki. Było "Słowacki wielkim poetą był", a nie pisarzem.
Tak jak i w PLZ raczej nikt dziś od ciebie kasy nie weźmie.
[/OT]

O f**k!. Ale dałem plamy, a ja humanista, hhihihi. Koleś się chyba w grobie chyba przewraca.

12

"chyba się chyba przewraca" to coś w stylu "co się stało się?" Kononowicza? ;);)

gep/lamers^dial

13

hahahahah. Się Bralczyki znalazły.
Będę miał na Was ortograficzno-gramatyczne oko.

14

[OT]

gepard napisał/a:

"chyba się chyba przewraca" to coś w stylu "co się stało się?" Kononowicza? ;);)

A nie Miauczyński Adaś (Koterski)?
[/OT]

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

15

Koterski to był Sylwunio Miauczyński. :P

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

16

Chodziło mi o reżysera :)

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

17

Co chodzi o PayPal to Chlop wyslal kase ale nie ma zweryfikowanego konta przez PayPal lub nie ma srodkow na koncie Paypal. Dlatego potrwa to pare dni (w Polsce  ( do 30dni) 3 razy dluzej niz w niemczech max. 7 dni) zanim Chlop zrobi przelew na konto PayPal. Dlatego nie wysylaj towaru zanim kasa nie trafi na twoj PayPal.

ABBUC - Atari bit byter user club

18

Allo.
Czy ktosiek szuka jelenia?

Emrah ÖZOGUL ([ciach]@gmail.com) chce otrzymać zapłatę za pośrednictwem systemu PayPal.

Szczegóły żądania zapłaty
Kwota:        $0,50 USD
Data zdarzenia:        22 sierpnia 2009