1

witam
dzieki uprzejmosci strykera (piccogal) oraz cierpliwosci tebe (testowanie) bylo mozliwe ukonczenie rozszerzenia 1mb na pamieciach sram montowanego jako zastepstwo dla basica
sam basic zostal przeniesiony do kosci eprom systemu i jest z tamtad wybierany przez mmu rozszerzenia
plytka ma wymiary 34x44mm i nie koliduje z zadnymi znanymi mi rozszerzeniami
samo mmu zostalo pomyslane jako zastepstwo dla dodatkowego mmu atari 130xe i montuje sie w podstawke przewidziana na ten uklad
w tej chwili opracowuje jakas ilustrowana instrukcje montazu dla ewentualnych zainteresowanych
rozszerzenie ma dwa tryby pracy - satantronic (dostepne 1mb) i +256kb - to drugie jako wsparcie dla produkcj ktore wczytuja swoje dane przez procedury systemowe bezposrednio do bankow pamieci rozszrzonej - satantronic nie jest z nimi zgodny (taka jego uroda)
zalety? male, bezkolizyjne i oparte o dostepne w handlu uklady

link

przechodze na tumiwisizm

2

ile ($)??

Kontakt: pin@usdk.pl

3

Zara, zara... czyli to rozszerzenie jest zgodne co do banków z tym:
http://satantronic.atari.sk/1MBRAM_SMMMU/index.htm

dobrze rozumiem?

Projekt wygląda ciekawie.
- Jakieś hurtowe zamówienie płytek jest możliwe?
- Gdzie są schematy?
- Uruchamialiście już na płycie XE bez extmmu?

4 Ostatnio edytowany przez pajero (2008-11-12 09:47:31)

Candle - ma do Was spory żal.

Dlaczego nie informowaliście (choćby na priw do mnie) o zamierzeniach projektu.
Odezwaliście się dwa dni temu do TeBe....

Zrobiłem zapisy i 40 osób zgłosiło się na płytki sterownika 1MB.

Zamówiłem 50 płytek po 10zł.  NO I ZAPŁACIŁEM JUŻ ZA NIE.
Wiem, że nikt nie zrezygnuje - bo niby dlaczego i nie zostanę na lodzie.

Ale ograniczyliście tym osobom możliwość wyboru !

No chyba, że ta płyka ze sram'ami jest do zastosowania ze sterownikiem Pasia ?

Candle napisał/a:

ma dwa tryby pracy - satantronic (dostepne 1mb) i +256kb - to drugie jako wsparcie dla produkcj ktore wczytuja swoje dane przez procedury systemowe bezposrednio do bankow pamieci rozszrzonej - satantronic nie jest z nimi zgodny (taka jego uroda)

A jakie produkcje nie ruszą na 1MB?

Czy jest czy nie, zgodne z pomysłem Pasia ?
Na nim są też 2 tryby 512 i 1MB.

A jak chce mieć Q-Mega albo inny OS to jak to jest - są ograniczenia?

5

A nie lepiej wykorzystać moduł do amigi A502 (chyba) z 512 Kb i zegarkiem.
Kosztuje on grosze na allegro. Pozostało by tylko zrobić modułek ze SPARTA i zlaczem do podałczenia w/w amigowego modułu.

6

lepiej nie dotykać modułu do Amigi, ponieważ:

* ciężko będzie znaleźć zamówione 40 sztuk na alledrogo
* jak już się paprać we wnętrznościach, to lepsze jest rozszerzenie 1MB
* przystosowanie zegarka z owego rozszerzenia z Amigi do prawidłowego działania ze sterownikami SDX - lepiej kupić ARClock - bo w przypadku zegarka dla małego Atari chyba najważniejszą sprawą jest możliwość manualnego zablokowania przed przypadkowym zapisem rejestrów zegara. Uruchamiasz system np. z podłączonym A/D converterem a masz przy okazji zegar i co? - i kasza, gdzyby i trociny :). To właśnie zostaje wyświetlone zamiast wspomnianych.

Xan - żyjesz buroku?? :)

Pajero: ile to ma kosztować?? :)

7

Pin napisał/a:

Xan - żyjesz buroku?? :)

Jak widac, chociaz na drugim koncu Polski

8

Sluchajcie,
jak pewnie powszechnie wiadomo robie komputer delego rok czwarty. Projekt powstawal etapami, byl modernizowany kilka razy (pojawienie sie vbxe skomplikowalo sprawe - miejsce) i wiedzialem ze jak zaczne pisac i pytac na forum, to nigdy nie skoncze. A tak mam jeszcze do tego konfiguracje przez osd i kawiature atarki...
Nie mialem zamiaru nikogo wpedzac w koszta. Wybecelowalem na wszystko z wlasnej kieszeni, a zamawianie w firmie plytek dwustronnych z metalizacja do najtanszych nie nalezy...
Zdjecia z jakiegos tam etapu rozwoju osd sa tu
Po prostu wole pokazac cos co jest skonczone i dziala angazujac mozliwie malo osob, bo inaczje to sie rozwleka, a jak sie rozwleka to ja trace zapal i zaczynam nowa zabawe inna zabawka...
Co do kosztow
plytka w zakupie kosztuje 12zl, pamieci sa tez po 12+vat sztuka i gal 4+vat
tebe tez by sie nie dowiedzial gdyby to na jego produkcjach nie pojawil sie problem :) ogolnie produkcje calodyskowe chodza z 1mb, a tryb 256k jest dla zachowania zgodnosci z tymi ktore chodzic nie chca
wszystko sie rozbija o sposob w jaki jest realizowane przelaczanie funkcji pb1 i pb7

sorki jeszcze raz jesli kogos wpedzilem w koszty
poza tym - nie ma powodu by tych plytek nie wykozystac

ps. Komp na zdjeciu ma w epromie qmega i standardowy os

przechodze na tumiwisizm

9

Gal 16v8?  Sterowanie wyborem systemow,wielkosci ram itp przez klawiature bez przelacznikow i z OSD? Rzecz warta grzechu, z niecierpliwoscia czekam na jakas szersza dokumentacje jesli mozna prosic.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

10

Candle - to trzeba było od razu tak pisać. Jak skończysz to wpisz mnie w kolejkę zainteresowanych na całość przeróbki (osd, klawa, 1MB ird).

11

Witam

Ja również jestem zainteresowany calością

pozdrawiam

Sniegowy

12

ja też.

13

next

14

to moze i ja sie zapisze..
a kto to ogarnie logistycznie, czasowo, a co z wykonaniem?
ludziki, ja mam ch prace i za po 18 godzin dziennie
dzis zasnolem 6:18 i cza bylo wstawac, bo do roboty na 8

przechodze na tumiwisizm

15 Ostatnio edytowany przez pajero (2008-11-14 00:29:03)

Zapewne będzie to projekt open source więc spoko..... znajdą się chętni na logistykę :)
Tymczasem czekamy cierpliwie....

PS. ja idu spać między 2:00 a 3:00. Jak się położę o 4:00 to wstając o 7:00 robię za zoombie, więc nie przeginam.
Candle podziwiam...

16

a co tu podziwiac... zwykla glupota, a pozniej chorobska sie czeka czepiaja...
tymczasem link

powinienem jeszcze przygotowac plytke dla osd do naswietlarni, ale juz wymiekam... ide palulu..

mam nadzieje ze wszystko jest zrozumiale... oczywiscie w ojczystym jezyku - w kazdym badz razie czyims ojczystym jezyku
jakby ktos wypatrzyl jakies babole niech pisze na priva
ja juz tak mam ze nawet komentarze w kodzie pisze po ichniemu - chocbym tylko ja je mial pozniej czytac

przechodze na tumiwisizm

17 Ostatnio edytowany przez lotharek (2008-11-14 04:27:14)

projekt niebanalny ! jestem zainteresowany !

moje uwagi

- proponuje cut three 0ohm bridges  zamiast - cut 3 0 ohm bridges - bardziej zrozumiale
- piszesz drill nine holes (blue) - rozumie ze decyduja tu  wzgledy estetyczne ?  moze zamaist 9 wystarczy jedna pod pcb z sramem ? latwo sobie cos namieszac dziurkujac atarke w 9 miejscach..9 razy wieksze prawdobodobienstwo ze wiertlo ucieknie i cos uszkodzi..
- czemu masa drobnicy wyladowala na bottom layerze ? do zdjec dla kogos kto zakupi self-kita lepiej wykorzystac chyba plyte w orgynalnje wersji ?

po montazu w 130 xe moge miec 128+256 kb ? nie piszesz ze pamieci drugiego banku trzeba usunac...

jezeli cos namieszalem to sorry - jest czwarta rano, ale prosisles Candle o uwagi.

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

18 Ostatnio edytowany przez Candle (2008-11-15 00:41:10)

jush
policzylem sobie pare rzeczy i jesli ktos bylby w tej chwili rzeczywiscie zainteresowany to jest 8 zestawow dostepnych w formie kitow (pcb, zaprogramowany gal, pamieci, kynar) od reki w cenie 60pln/zestaw

aj
bottom layer i uklady...
to nie jest konieczne, ale bylo przeniesione na spod ze wzgledu na planowana wieksza plytke, a ze w miedzyczasie zmienila sie koncepcja (czytaj pojawilo sie vbxe i byla by kolizja) to i koncepcja sie zmienila, a elementy same przejsc na druga strone spowrotem nie chcialy

przechodze na tumiwisizm

19

jesli ktos jest chetny na komplecik prosze o wiadomosc na priva, zostalo 5 sztuk

przechodze na tumiwisizm

20

ja chcę sztukę , już piszę na priv-a ;)

21

prosze o 2 sztuki gotowe (napisze na private jutro zeby ustalic szczeguly)

22

Do jakich maszyn pasuje to ustrojstwo ?
Czy tylko do 130XE czy może do 800XL i do 65XE na płycie 130XE ?

23

ostatnio jak sprawdzalem to pasowalo nawet do xegs
jesli bedzie jakies zainteresowanie, to zrobie wersje 2, prostrza w montarzu
obecna wymaga mnostwa kabelkow.. no.. widac na zdjeciach
osobiscie montowalem to w xegs i 65xe na plycie 130xe

przechodze na tumiwisizm

24

Hmmm....prostsze pewno byłoby fajniejsze :) zwłaszcza bez robienia durszlaka z mobo...

25

durszlak jest ze wzgledow estetycznych - ot ironia, co?

przechodze na tumiwisizm