No to ja tez sie wypowiem, bo demko juz zdazylo obrasnac w legende. Calosciowo to bardzo pozadny kawalek kodu, ale zeby od razu najlepsze demo na c64.....no moim skromnym zdaniem to za duzo powiedziane. Chyba powialo przesadnym optymizmem i wszystkich troche ponioslo, najpierw party, big screen (idelne demo na duzy format to fakt), piwko i publika odleciala. Potem kilkudniowe oczekiwanie na udostepnienie pelnej wersji (fragmenty na youtubie) dodatkowo podgrzalo atmosfere. Oczywiscie demo jest super ale jak by je bez emocji rozlozyc na czynniki pierwsze to w zasadzie nie ma w nim nic, czego by wczesniej na c64 nie zrobiono. Cala sila tkwi w dezajnie i wszystkich drobnych smaczkach, ktore ciagna demo w gore jednak chyba mimo wszystko nie na szczyt. Zgodzilbym sie tez z kilkoma przedmowcami, ze choc demko nie nuzy to kilka drobnych ciec by nie zaszkodzilo. Muza rowniez przyzwoita, ale jak na mozliwosci SIDa, to tez raczej bez rewelacji. Co do plazm na C64 to nigdy nie beda takie fajne jak na Atari, w tym temacie atarynka wgniata w fotel (bylo jedno demko na c64 w ktorym plazmy wygladaly super, oczywiscie nie tak jak na atari, ale za cholere nie moge sobie przypomniec tytulu). Moral z calej hisoryji plynie taki, ze w dezajnie sila. Ja osobiscie od dlugasnych mega-demosow wole krotkie perelki np. Fairlightu (za dezajn wlasnie i za trudny do uchwycenia i niemozliwy do skopiowania czynnik "wysmakowania" - cos co stawia wlosy na klacie i co sie czuje podskornie podczas ogladania). A z ostatnich atarowskich demek to mnie najbardziej kreca wszystkie Dhorowskie uny, z unplugged na czele - niby nic wielkiego bez monochromatyczno-anemicznych bryl, ale mozna to ogladac w nieskonczonosc.
A na koniec taka drobna sugestia, jezeli bedzie wam sie chcialo to polecam oblukac pozostale produkcje z tego party, bo poziom byl naprawde wysoki, co potwierdza tylko, ze obecnie szescdziesiatka czworka w 8bitowym demolandzie rzadzi.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.