Sprawdzę, czy uda się zrobić przejście RGB -> Component w samym VBXE ... Wtedy byłby np. rdzeń Component i rdzeń RGB lub przełącznik programowy RGB <-> Component
Sprawdziłem właśnie - szkoda zasobów VBXE, nie jest to takie proste ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Video Board XE - projekt w 90% zakończony
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sprawdzę, czy uda się zrobić przejście RGB -> Component w samym VBXE ... Wtedy byłby np. rdzeń Component i rdzeń RGB lub przełącznik programowy RGB <-> Component
Sprawdziłem właśnie - szkoda zasobów VBXE, nie jest to takie proste ...
szkoda - component jest praktycznie wszedzie dostepny - rgb, juz nie koniecznie...
największą wadą VBXE jest ... mała dostępność monitorów z wejściem RGB, do niedawna taki posiadałem (Philips 8833-II) ale wysiadł w nim transformator, monitory typu Philips 8833-II, Commodore 1084 mają już swoje lata i będzie ich wymierać coraz więcej aż wyginą całkowicie, bo czym je zastąpić, czasy Amigi przeminęły, nie ma teraz popytu na RGB, nowych monitorów z takim wejściem produkować nie będą
Racja, ja mam też 8833-II (korzystam z composite dla JIL, RGB czasem A1200) i też już siada niestety, obraz zniekształcony, smugi, itp. Ale o ile jest kłopot z tunerami zewnętrznymi (do VGA) mającymi RGB, o tyle namierzyłem monitory LCD-TV Samsunga (myślę o 22" lub 24", ale jest też 20" zdaje się), które mają wejście Composite, S-Video oraz EURO-SCART - a tam przecież jest RGB!
Oczywiście to już jakiś wydatek, ale taki monitor może już służyć i do Atari i do Amigi i do PC :)
Np. TAKI
Jest też u Samsunga jakiś model monitora LCD 19", ale 4:3 z takimi samymi wejściami, jakby ktoś nie lubił panoramy :)
No tak, ale wydać 800zł na LCD to nie to samo, co kupic CRT za grosze (1zł - 200zł) plus konverter vga za 150zł i mieć obraz proporcjonalny z interlace Atari.
IMHO te wyjścia EURO napewno są niepełne, tzn: bez pinów RGB. Myle się ?
Hmmm... Telewizor LCD Samsunga ma, bo mam przez EURO (po RGB) podłączoną Amigę i działa :) A czy te mniejsze... EURO-SCART to zawsze jest jakiś standard, którego wydaje mi się, że muszą się trzymać, bo podniósłby się rwetes, w końcu ludzie podłączają różne urządzenia ;) Poza tym skoro osobno jest composite i S-Video, to dawaliby EURO jako sztuka dla sztuki, żeby tylko była inna wtyczka? Nie wydaje mi sie ;)
Inną rzeczą jest sprawa interlace, fakt. W przypadku Amigi hulam sobie na AmigaOS w 640x512x256 i telewizor LCD świetnie robi za flicker-fixer :) Ale w przypadku atarowych graficzek chciałoby się, by to wyglądało jak w oryginale. Jak jest na tych monitorach LCD-TV - nie wiem ;)
Cała idea takiego monitora podoba mi się, ze względu na miejsce na biurku. Bo mam pudło 17" do PC (CRT) i jeszcze Philipsa 8833-II 14" do Atari. A tak jedno płaskie pudełko i sprawa załatwiona!
Wg instrukcji samsunga złącze EURO ma RGB, cytuje:
Podłączanie do złącza EXT (RGB) - Dotyczy tylko urządzenia audio-wideo wyposażonego w
złącze Scart.
Połącz złącze EXT (RGB) monitora z złączem Scart odtwarzacza DVD. Jeśli jest włączone zasilanie,
wystarczy połączyć urządzenie DVD z monitorem, aby móc oglądać materiał DVD.
Samsung sorki ;)
Byłbyś fajny monitorek do JIL, gdybyś był z 10x tańszy.
Szukając datasheet porównałem ceny Samsunga: http://www.ceneo.pl/759956
10x tan\ńszy ? Chciałbyś zapłacić 74 złote ?? ;-)
Chcieć to bym chciał, ale obawiam się że Pan w sklepie znacząco po głowie się by popukał ;)
A co powiecie o takim LG 700B Sygnał wejścia Video RGB Analog / 0.7Vp-p. / 75 ohms
Wiem, jest drogi, ale ma interlace by Atari :) http://www.ceneo.pl/87825
EDIT:
Jakoś nie widzę tego złącza
No ale częstotliwość pozioma od 30Khz więc z palem ma niewiele wspólnego...
Te dane "0.7Vp-p. / 75 ohms" są identyczne jak w monitorach Commody. Fakt, pisze o 30kHz dla vga, tylko czy to dotyczy także wejścia Video?
Choć może masz racje - RGB jest w złączu VGA connector (DE-15/HD-15) http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector "Video signal RGB video signal plus option H and V sync "
Nasze (ja i TeBe) poszukiwania za idealnym monitorem= 0:3 :(
drac030: nie rob z siebie baby - nie mow ze az tyle kolorow rozrozniasz, by jakies "armaty" tam widziec...
Te kolory, które są standardowo to podrasowana paleta laoo.act z emulatora.
W rdzeniach powyżej podstawowego można ustalać składowe RGB samemu ... Wtedy jest czerwień.
XXL - prześlę Ci nowszy rdzeń ...
XXL - prześlę Ci nowszy rdzeń ...
jell: :P
@ electron - napisz mi co to jest RGB control? Do czego to wczepić w EURO SCART? VBXE polutowałem tak jak w opisie, oprócz wyciągnięcia 9 nóżki CD4050. Jak zatrybiłem z tego opisu, nie potrzebuję sygnału CSYNC (narazie) do eurozłącza. Uruchomiłem Flasch utility na małym Atari i zainstalowałem pozytywnie (tak podał program) emulacje GTIA+RAMBO 320. Ale self-test widzi standard 64KB, grafika dalej jest zrypana w GR.9 (mam wadliwego GTIA). Co mam zrobić? Coś ma (jakiś plik startować) z DOSa? Jak odłączę sygnał CVBS obraz jest czarny, a przecież są przylutowane trzy składowe RGB. W Atari ST jak kiedyś podłączyłem RGB i masę, coś tam było widać bez synchronizacji, a tu lipa. HELP!
A, i uruchamiając przykładowy programik BT.COM następuje zwiecha kompa...
RGB Control - pin 16 gniazda SCART. Przełącza TV z trybu Composite w tryb RGB. Oczywiście pod warunkiem, że TV ma gniazdo euro RGB a nie euro S-VIDEO (bo są 2 rodzaje).
BT.COM się nie wiesza, tylko wykonuje się w pętli wyświetlając scrolla w trybie 80 - kolumn ale skoro nie widzisz obrazu RGB z vbxe to może Ci się wydawać że wisi ....
Mam jakieś kichowate złącze, ale sprawdzę na innym TV. Dzięki...
Mam jeszcze jedno złącze w TV i teraz działa jak należy. Pamięć self-test wykrył jak w 130XE. Mój fabrycznie uszkodzony GTIA zdrów jak ryba. Tylko ten scroll nie działa. Jak odpalę BT.COM to miga napis w DOSie to raz na żółto i biało. Doczytałem FX i też nic. Co może być przyczyną? Wszystko inne działa fajowo (kolory, wyraźny obraz, emulacja GTIA, większy RAM).
Napisz po kolei jak wgrałeś rdzeń FX
Najpierw wczytałem fc6 a następnie wczytałem do B1: GTIA320. W tym momencie wszystko extra zadziałało. Następnie do B2: FX.
A ma być odwrotnie?
Albo może ty opisz, jak to wszystko zacząć instalować...
FC6 - OK
czy BootBank masz ustawiony na B2 ?
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Video Board XE - projekt w 90% zakończony
Wygenerowano w 0.038 sekund, wykonano 52 zapytań