szukam programu Sap-Player czy jak on tam sie nazywa Epiego jak ktos ma niech zapoda linka lub wysle mi na maila z gory dzieki

[ Dodano: 08.12.2004 20:45:44 ]
jakby ktos szukal...

"wszystko się kiedyś kończy......."

2

Czy jakiś łaskawca mógłby mi podesłać na maila najnowszą wersję tego programu? ;) Bo na stronie Epiego nawet nie ma jak tego ściągnąć, no chyba, że przegapiłem... Ale nie wydaje mnie się :P

3

Piszę pod pod postem, żeby było widać ;)

Udało mi się dorwać gdzieś ze stronki ASMA Sapemu w wersji 0.1. Czy kiedykolwiek pojawiła się jakaś nowsza wersja, czy to jest jedna i jedyna? Jeżeli ktoś posiadałby takową (nowszą)... ;)

Przydałaby się w Sapemu przeglądarka zawartości katalogu, choćby tak prosta jak w Sidplay'u Świętego... Epi? Może byś kiedyś dorobił? Chyba, że jakaś nowsza wersja ją posiada?

4 Ostatnio edytowany przez Jacques (2008-09-09 18:06:07)

E... O Sapemu widać ślad zaginął? ;) To jak, było coś nowszego niż 0.1?

@Epi

Ten programik jest naprawdę wartościowy, łatwiej trzymać wszystko w jednym formacie niż wielu. Czy dałoby się zrobić np. tak, żebyś go ożenił z przeglądarką katalogów, którą ma Neotracker? Wówczas byłoby idealnie, można by na Atarce trzymać sobie SAP-y w katalogach jak ASMA (po zmianie nazw na 8.3), bez konieczności pamiętania dokładnej ścieżki i nazwy.

Mam nadzieję, że nie zakopałeś na dobre Sapemu i jest szansa na takie usprawnienie? No chyba, że była nowsza wersja niż 0.1, którą jedynie mam.

5

Epi po prostu zrobił pierwszy emulator działający na real sprzęcie (tak jak później Pirx stworzył emulator maszynki CHIP-8) :). Nie kojarzę, czy była jeszcze jakaś wersja po 0.1 (a może będzie jeszcze?).

Aha - ponieważ ze stronki Epiego program raczył zniknąć, dodałem jego download w Atariki (link oczywiście w haśle Sapemu).

I Ty zostaniesz big endianem...

6

Dzięki :) Byłoby super, gdyby EPI dodał przeglądarkę/ładowarkę katalogów/plików jak W NEO, może(?) niewiele roboty a program byłby już naprawdę rewelacyjnie użyteczny!!!

Epi? :)

7

Dałoby się, tylko ktoś musiałby dobę rozszerzyć do jakichś 48h.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

8

epi: juz to ktos zrobil - wynalazca metafaminy (opis jej przygotowania znajdziesz bibliotece kazdego uniwersytetu - w ksiazce "preparautyka" (o ile dobrze pamietam - dobrych 10 lat nie zagladalem)).

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

9 Ostatnio edytowany przez Jacques (2008-09-15 07:09:19)

Epi, no cóż... Program jest naprawdę użyteczny, tylko brak mu tegp ostatniego szlifu do pełnej funkcjonalności. Tym bardziej szkoda byłoby (skoro już ileś czasu na niego poświęciłeś), gdyby nie nabrał tej w pełni używalnej formy, bo bez możliwości przeglądania zawartości katalogów to trochę ciężka sprawa by spamiętać nazwy SAP-ów i katalogi w których one siedzą.

Ja niestety nie "napiszę sę", bo nie potrafię ;) Ale mam nadzieję, że kiedyś uda Ci się znaleźć trochę czasu i choćby wrzucić do Sapemu przeglądarkę katalogów/plików z NEO.

Na pewno wtedy programik będzie szeroko używany, ktoś na AtariAge kiedyś też podnosił taki temat :)

No chyba, że prościej wzbogacić NEO o odtwarzanie SAP-ów?

10

Proszę o przetestowanie czy nic się nie zepsuło:
http://epi.atari8.info/files/SAPEMU.OBX

Zwłaszcza interesują mnie wyniki na prawdziwym komputerze ze SpartaDOSem >= 4.20 i z MyDOSem (podkatalogi), bo mam rozp*** i żadnego sprawnego komputera.

Obsługa w wybieraczce:
1-9 - wybór głównego katalogu dysku
spacja - odczyt bieżącego katalogu
-=+* - przesuwanie podświetlenia
return - na katalogu - przejście do katalogu, na pliku - wczytanie pliku
esc - jmp ($0a)

Obsługa po wczytaniu pliku:
return - play
tab - powrót do wybieraczki
1-9 - wybór subsongu
esc - jmp ($0a)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

11

Wieczorkiem sprawdzę w domu na Sparcie 4.41. Supeł :)

12

Jejku Epi, chyba i ja odpalę swój sprzęcior :)

grzybson/SSG^NG

13 Ostatnio edytowany przez Jacques (2008-09-15 19:41:50)

OK, potestowałem na prawdziwej Atarce z SDX 4.41. Założyłem katalog, w którym umieściłem około 10 sapów oraz w nim kolejny podkatalog, który z kolei zawiera około 20 sapów.

Pliku ładują się dobrze i grają, to na początek - git :)

Przy przeglądaniu tego wyższego katalogu (10 sapów) pierwsza kolumna listowanych plików składa się z 5 wierszy ( powrót wyżej "< [D]" oraz cztery pliki pod nim, idąc w dół da się zejść poniżej listowanych plików, podświetlając 3 kolejne puste pola, zanim kursor przejdzie do dugiej kolumny (tu z kolei jest 6 wierszy).
OK, teraz podkatalog zamieszczony w opisanym wyżej katalogu. Po wejściu do niego wyświetla 21 plików, ale:

1) bieżąca ścieżka wchodzi na nazwę pierwszego pliku drugiej kolumny.
2 ) po przechodzeniu po tych plikach poniżej ostatniego wyświetlanych jest kilka linii krzaków - w miejscach gdzie byłyby następne ewentualne pliki.

Także drobny szlif i będzie supeł.
Tudzież zrobić przeglądanie zawartości katalogów w jednej kolumnie i tylko ze scrollingiem pionowym, ale za to większej liczby wierszy, czyli bardziej wykorzystując ekran w pionie.

Tak czy siak dobra robota i dzięki, to już prawie to o co chodzi!!! :)

14

Ups wtopa, sprawdź jeszcze raz. Link ten sam.

15

Teraz ja dla odmiany sprawdziłem ;) i file selector wydaje się już być w porządku :)

grzybson/SSG^NG

16

Potwierdzam słowa Grzybsona, na tą chwilę wszystko wydaje się być OK :)

Naprawdę ten programik teraz to prawdziwa perełka! Nic tylko pozmieniać nazwy SAP-ów do formatu 8.3 i już można mieć cały zbiór ASMA grany spod Atarki - REWELACJA :)

Dzięki Epi, kawał świetnej i potrzebnej roboty!

17 Ostatnio edytowany przez Jacques (2008-09-15 22:27:30)

Zauważyłem jedną rzecz, "Desastre" Grega sieje śmieciami po ekranie w trakcie gry i wydaje się grać nieczysto (nie da się już potem też wrócić do programu). Ale to już nie wiem czy to kwestia wersji 0.2, czy w ogóle SAP-y z samplami czasem tak mają? Dodatkowo właśnie zauważyłem, że nie gra też np. Ninja Commando (czarny ekran i zawieszenie). Grzybson, czy mógłbyś sprawdzić te dwa SAP-y u siebie?

Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że jest git - "pokey nam wszystkim" :)

18

Część sapów nie gra, bo ładują się lub bazgrzą po pamięci tam gdzie player ma swój kod i dane. Jest to prościutki programik, ale nie zaglądałem do niego ponad pięć lat a w kodzie zero komentarzy - prościej napisać nowy niż zastanawiać się czemu ten nie działa. :)

19

Oki, tak czy siak teraz jest świetny a odsetek SAP-ów mających problemy znikomy. Dzięki! :)