temat rdzeniowy?
dla muzyka:
http://home.freeuk.com/fpgaarcade/resources/ym2149.zip
dla grafika:
http://www.howell1964.freeserve.co.uk/l … 45_vhd.htm
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » VBXE temat rdzeniowy
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
temat rdzeniowy?
dla muzyka:
http://home.freeuk.com/fpgaarcade/resources/ym2149.zip
dla grafika:
http://www.howell1964.freeserve.co.uk/l … 45_vhd.htm
Zainteresowanym mogę przesłać rdzeń z nowo narodzoną obsługą rozszerzenia 320KB RAM. Obsługa napisana jest od nowa tak, aby w przyszłości możliwy był jednoczesny dostęp do tego samego RAM poprzez ATARI i poprzez FPGA (np. blitter).
Jest to wersja beta - testowa.
no to na co czekasz, podsyłaj
przez DCFG6 wrzuciłem rdzeń....
MEMtest i XMSTest pokazuje 16 banków +256KB, veryfi ok.
Numen przeszedł cały....
czyli posiadacze VBXE mają rozszerzenie pamięci gratis :)
A propos http://www.atariage.com/forums/index.ph … pic=130284
Stan na dzisiaj:
Zrobione:
- MEMAC (kontroler bezpośredniego, bankowanego dostępu do całego RAM VBXE). Kontroler emuluje rozszerzenie RAM 320KB RAMBO a ponadto posiada własny tryb dostępu do całej pamięci VBXE w obszarach 0x2000-0x3ffff oraz 0x4000 - 0x7fff.
- XDL (extended Display List) - lista ładowana do pamięci VBXE mówiąca jakie tryb i gdzie - podobnie jak w przypadku ANTIC tylko większe możliwości - sterowanie mapą koloru, sterowanie scrollingami, zmiana zestawu znaków i dużo innych.
- mapa koloru (i innych atrybutów) o rozdzielczości od 4x1 do 16x16 punktów
- tryb graficzny overlay 320/328/256xV 256 kolorów - sterowany przez XDL
- tryb tekstowy overlay 80/84/64xV 128 lub (16+8) kolorów. Tryb posiada fine scrolling H i V oraz ładowane generatory znaków 256 znaków (2KB) - tryb jest też sterowany przez XDL
Do zrobienia:
- Blitter
gratulacje, koniec prac na wyciągnięcie ręki :)
ciekawe ile czasu zajmie poznanie wszystkich tych możliwości
Chyba TeBe nie oddam Ci kompa. Zaczyna mi się VBXE coraz bardziej podobać :)
elc: rozumiem, że to wszystko umie nowy "core". Jak będzie wyglądało zadanie tego nowego kora do istniejącego VBXE? Wymienia się coś na płytce, czy ładuje się z dysku?
No w pakiecie, który był udostępniony są dwa programy:
fc.com - do obsługi FLASH w VBXE
dcfg.com - do bezpośredniego ładowania FPGA
i to tyle. Nic nie ruszasz w hardware.
Strasznie brakuje mi czasu i sił na napisanie opisu i softu - dema, pomocy ...
Czyli najgorsze przed Tobą - opisać "co autor miał na myśli" :)
Bez opisu to koderzy pewnie niechętnie się zabiorą za oprogramowywanie :]
Zdecydowałem: nie piszę opisu.
Piszę programy przykładowe z masywnym komentarzem. Nie mam czasu na opisy formalne.
kod, nawet najlepiej komentowany - pokazuje jedynie wyrywkowo dane mozliwosci.
mimo wszystko zestawienie rejestrow, ze znaczeniem poszczegolnych bitow - nic tego nie zastapi.
nie przejmoj sie - ktos to kiedys zdokumentuje - antica tez zdokumentowano przez reverse enginering ;) tak wiec podtrzymujesz "dobra atarkowa tradycje" - choc bolesne to jest dla tych, ktorzy zamierzaja z tych informacji korzystac...
Ech ... opis powstaje ... powoli ale powstaje.
Nie mogę się doczekać tych przykładowych programów. Jak coś to podsyłaj... chyba że chcesz napisać wszystko i dopiero nam wysłać?
A zamontowałeś VBXE ? Działa ?
Oooo, zaskoczyłeś mnie tym pytaniem. Jeszcze nie bo mam rozgrzebany sprzęt. Pod wszystkie układy wlutowałem sobie podstawki (taki był mój cel). Podłączyłem Atarynkę pod napięcie i lipa. Muszę poszukać zimnego lutu albo scalaka który mi się zrąbał przy wylutowywaniu. VBXE przymierzałem czy da radę go wcisnąć do podstawki ANTICa, no i da radę. Dosyć pewnie się trzyma w tej podstawce i nie muszę (raczej) stosować śrub jak mi doradzałeś (aczkolwiek to dobra rada była). Tak więc jeszcze trochę cyny się przeleje zanim przetestuję VBXE. Pisałem ci wyżej że nie mogę się doczekać, bo ogólnie nie mogę się doczekać wszystkiego co będzie stworzone na VBXE. Broń Boże nie poganiam ciębie. Pisz je na spokojnie (programiki i opisy do nich). Pozdrawiam!
Jak byś przykładowo wysłał już do użytkowników VBXE już jakiś programik (mi też), to napewno dostał bym kopa energetycznego aby swój sprzęt skręcić do kupy, a tak to mam lenia jak mucha w smole.
Rdzeń z blitterem gotowy. Wersja beta ... Teraz testy ... Jeżeli wypadną pomyślnie - to koniec pracy.
wow, blitter, będzie można miąchać pamięcią
Electron, pytanko. Jak widzisz możliwość zaimpletowania w rdzeń trybów C64? Nie żebyś Ty to robił. Pytam o techniczne możliwości....
musisz odpalić PC, uruchomić CCS lub Vice Win i w ten oto magiczny sposób otrzymujesz tryby C64
Pajero podłącz sobie VIC-a i nie marudź
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » VBXE temat rdzeniowy
Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 63 zapytań