http://www.atariage.com/forums/index.ph … 9&st=0
pewnie co niektórzy już widzieli ten wątek na atariage i mogliby streścić go w języku polskim, czy też odnieść się do niego i podzielić swoją opinią
z tego co zdołałem zrozumieć to rozszerzenie oparte o 65816 bierze udział w aktualnym konkursie Abbuca, jest znacznie prostsze i tańsze w wykonaniu niż dotychczasowe Warpy i F7 Pasia, umożliwia przyspieszenie wykonywania kodu znajdującego sie w RAM-ie (chociaż autor zastrzega że jego celem nie było przyspieszanie dotychczasowych gier/programów), ROM działa ze standardową szybkością, szybkość ograniczona do 7.16mhz ze względu na limit czasu w jakim musi rozpoznać czy rozkaz odnosi się do RAM-u czy ROM-u, zdaje się że pamięć tylko 64KB czyli standardowa dla modeli 800XL/65XE/800XE, pojawia się tam też jakiś wątek pamięci FRAM jako liniowej nie bankowanej (fast ram) w postaci carta, ale zdaje się że to pomysły osób nie związanych z dopałką, autor dopałki twierdzi że takie rozwiązanie FRAM/CART będzie kompatybilne i daje wolną rękę takim dodatkowym rozszerzeniom
czyżby nowy standard dopałki CPU ?
jeśli coś przekręciłem to poprawcie mnie
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C