No i posprawdzałem i niestety dalej d... :(
Po kolei rozpiszę co sprawdziłem, zgodnie z sugestiami Lotharka:
* mam wrazenie ze sterownik do simmexp masz po prostu wylaczony.. tzn na pinie 9 (??) masz mase zamiast stanu wysokiego (5V przez 4,7 kohm na przyklad).
Sprawdzone, wszystko jest oki na układach simmexp, dodatkowo zworka jest ustawiona na 1 MB - na 100%
* w trybie 1mb nie musisz podlaczas sygnalu RAS do GALA. USTAW sobie 1mb zamaist 512 kb
Mam ustawione 1 MB podczas tych testów, czyli zworka NI + GND. Połączenia jak na schemacie, już nie kombinowałem
* jezeli ci nie wykrywa dodatkowego ramu to masz cos nie tak z linia opozniajaca !!! moze zle przeprowadziles modyfikacje. sprawdz to !!! na zdjeciu nie widac aby pin 10 linii opóźniającej byl połączony z pinem 5 U19 (74LS14) - zrobiles to pod plyta ?? jakis ostry pin nie przebil kabla ??
Sam sobie już nie ufałem i 100-ny raz sprawdziłem modyfikację linii opóźniającej (miernikiem a nie tylko na oko). Ścieżka od pinu 10 linii prawidłowo przecięta, ponadto zrobione połączenia:
- pin 10 linii opóźniającej połącz z pinem 5 U19 (74LS14)
- pin 1 U26 (74LS158) połącz z pinem 11 U18 (74LS08)
Sprawdziłem nawet pozostałe nogi linii opóźniającej w oparciu o schemat 800XL (czy czegoś nie przerwałem), ale wszystko jest ok, tak samo postąpiłem z MMU, więc to już mam sprawdzone
* poza tym zobacz czy masz GND na 15 `157 i 5V na 1 `175. Tu bym szukal na poczatek.
Oczywiście, wszystkie układy simmexp sprawdzone w kontekście połączeń. Posprawdzałem sygnały z płyty i wszystko wydaje się dochodzić tam gdzie ma. Posprawdzałem też sąsiednie nogi układów, czy nie ma jakichś niechcianych zwarć i jest ok.
* w/g tego co piszesz masz wszytsko ok z GALEM - komp by nie wstal gdyby wsad byl zwalony. podobnie reszta scalakow..
Tak, GAL najwyrażniej ok.
Co dziwne, sprawdziłem teraz kilkanaście różnych simmów i około 90% włączeń kompa i XRAM testera (satantronic) pokazuje 0 banków ext-ramu i niekatywne bity PIA. Jednak co jakiś czas zdarzy się, że pokazuje aktywne bity PIA i obecne kilka różnych banków (zupełnie losowe banki, szok) ext-ramu. Oczywiście próba testu kończy się freezem. Z jednym simmem miałem tak, że spośród 2 może na 10 razy pokazał 16 banków i 256KB :O 16 tych, które normalnie są aktywne dla +256KB (porównałem z moim 130XE ustawionym na 320 KB - rozrzerzenie oparte o schemat Jer-a, czyli 1MB/320KB do wyboru i to te same banki co tu w trybie 320KB). Ale też zwis oczywiście...
W ostatnim akcie rozpaczy, podciągnąłem zasilanie do SIMM-a grubszym kabelkiem zamiast kynaru, ale nic to nie zmieniło.
Masakra... Nie chce mi się wierzyć, że coś mogłem strasznie namotać z połączeniami... Tyle już testów, sprawdzeń i poszukiwań a kiedyś udało mi się złożyć 1 MB na schemacie Jer'a i wszystko hula, a tam więcej kabelków ;)
Czy jest na sali Pasiu? Naprawdę frustrujący przypadek tu mam :(