szukam programu Sap-Player czy jak on tam sie nazywa Epiego jak ktos ma niech zapoda linka lub wysle mi na maila z gory dzieki
[ Dodano: 08.12.2004 20:45:44 ]
jakby ktos szukal...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Sap Player
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
szukam programu Sap-Player czy jak on tam sie nazywa Epiego jak ktos ma niech zapoda linka lub wysle mi na maila z gory dzieki
[ Dodano: 08.12.2004 20:45:44 ]
jakby ktos szukal...
Czy jakiś łaskawca mógłby mi podesłać na maila najnowszą wersję tego programu? ;) Bo na stronie Epiego nawet nie ma jak tego ściągnąć, no chyba, że przegapiłem... Ale nie wydaje mnie się :P
Piszę pod pod postem, żeby było widać ;)
Udało mi się dorwać gdzieś ze stronki ASMA Sapemu w wersji 0.1. Czy kiedykolwiek pojawiła się jakaś nowsza wersja, czy to jest jedna i jedyna? Jeżeli ktoś posiadałby takową (nowszą)... ;)
Przydałaby się w Sapemu przeglądarka zawartości katalogu, choćby tak prosta jak w Sidplay'u Świętego... Epi? Może byś kiedyś dorobił? Chyba, że jakaś nowsza wersja ją posiada?
E... O Sapemu widać ślad zaginął? ;) To jak, było coś nowszego niż 0.1?
@Epi
Ten programik jest naprawdę wartościowy, łatwiej trzymać wszystko w jednym formacie niż wielu. Czy dałoby się zrobić np. tak, żebyś go ożenił z przeglądarką katalogów, którą ma Neotracker? Wówczas byłoby idealnie, można by na Atarce trzymać sobie SAP-y w katalogach jak ASMA (po zmianie nazw na 8.3), bez konieczności pamiętania dokładnej ścieżki i nazwy.
Mam nadzieję, że nie zakopałeś na dobre Sapemu i jest szansa na takie usprawnienie? No chyba, że była nowsza wersja niż 0.1, którą jedynie mam.
Epi po prostu zrobił pierwszy emulator działający na real sprzęcie (tak jak później Pirx stworzył emulator maszynki CHIP-8) :). Nie kojarzę, czy była jeszcze jakaś wersja po 0.1 (a może będzie jeszcze?).
Aha - ponieważ ze stronki Epiego program raczył zniknąć, dodałem jego download w Atariki (link oczywiście w haśle Sapemu).
Dzięki :) Byłoby super, gdyby EPI dodał przeglądarkę/ładowarkę katalogów/plików jak W NEO, może(?) niewiele roboty a program byłby już naprawdę rewelacyjnie użyteczny!!!
Epi? :)
Dałoby się, tylko ktoś musiałby dobę rozszerzyć do jakichś 48h.
epi: juz to ktos zrobil - wynalazca metafaminy (opis jej przygotowania znajdziesz bibliotece kazdego uniwersytetu - w ksiazce "preparautyka" (o ile dobrze pamietam - dobrych 10 lat nie zagladalem)).
Epi, no cóż... Program jest naprawdę użyteczny, tylko brak mu tegp ostatniego szlifu do pełnej funkcjonalności. Tym bardziej szkoda byłoby (skoro już ileś czasu na niego poświęciłeś), gdyby nie nabrał tej w pełni używalnej formy, bo bez możliwości przeglądania zawartości katalogów to trochę ciężka sprawa by spamiętać nazwy SAP-ów i katalogi w których one siedzą.
Ja niestety nie "napiszę sę", bo nie potrafię ;) Ale mam nadzieję, że kiedyś uda Ci się znaleźć trochę czasu i choćby wrzucić do Sapemu przeglądarkę katalogów/plików z NEO.
Na pewno wtedy programik będzie szeroko używany, ktoś na AtariAge kiedyś też podnosił taki temat :)
No chyba, że prościej wzbogacić NEO o odtwarzanie SAP-ów?
Proszę o przetestowanie czy nic się nie zepsuło:
http://epi.atari8.info/files/SAPEMU.OBX
Zwłaszcza interesują mnie wyniki na prawdziwym komputerze ze SpartaDOSem >= 4.20 i z MyDOSem (podkatalogi), bo mam rozp*** i żadnego sprawnego komputera.
Obsługa w wybieraczce:
1-9 - wybór głównego katalogu dysku
spacja - odczyt bieżącego katalogu
-=+* - przesuwanie podświetlenia
return - na katalogu - przejście do katalogu, na pliku - wczytanie pliku
esc - jmp ($0a)
Obsługa po wczytaniu pliku:
return - play
tab - powrót do wybieraczki
1-9 - wybór subsongu
esc - jmp ($0a)
Wieczorkiem sprawdzę w domu na Sparcie 4.41. Supeł :)
OK, potestowałem na prawdziwej Atarce z SDX 4.41. Założyłem katalog, w którym umieściłem około 10 sapów oraz w nim kolejny podkatalog, który z kolei zawiera około 20 sapów.
Pliku ładują się dobrze i grają, to na początek - git :)
Przy przeglądaniu tego wyższego katalogu (10 sapów) pierwsza kolumna listowanych plików składa się z 5 wierszy ( powrót wyżej "< [D]" oraz cztery pliki pod nim, idąc w dół da się zejść poniżej listowanych plików, podświetlając 3 kolejne puste pola, zanim kursor przejdzie do dugiej kolumny (tu z kolei jest 6 wierszy).
OK, teraz podkatalog zamieszczony w opisanym wyżej katalogu. Po wejściu do niego wyświetla 21 plików, ale:
1) bieżąca ścieżka wchodzi na nazwę pierwszego pliku drugiej kolumny.
2 ) po przechodzeniu po tych plikach poniżej ostatniego wyświetlanych jest kilka linii krzaków - w miejscach gdzie byłyby następne ewentualne pliki.
Także drobny szlif i będzie supeł.
Tudzież zrobić przeglądanie zawartości katalogów w jednej kolumnie i tylko ze scrollingiem pionowym, ale za to większej liczby wierszy, czyli bardziej wykorzystując ekran w pionie.
Tak czy siak dobra robota i dzięki, to już prawie to o co chodzi!!! :)
Ups wtopa, sprawdź jeszcze raz. Link ten sam.
Teraz ja dla odmiany sprawdziłem ;) i file selector wydaje się już być w porządku :)
Potwierdzam słowa Grzybsona, na tą chwilę wszystko wydaje się być OK :)
Naprawdę ten programik teraz to prawdziwa perełka! Nic tylko pozmieniać nazwy SAP-ów do formatu 8.3 i już można mieć cały zbiór ASMA grany spod Atarki - REWELACJA :)
Dzięki Epi, kawał świetnej i potrzebnej roboty!
Zauważyłem jedną rzecz, "Desastre" Grega sieje śmieciami po ekranie w trakcie gry i wydaje się grać nieczysto (nie da się już potem też wrócić do programu). Ale to już nie wiem czy to kwestia wersji 0.2, czy w ogóle SAP-y z samplami czasem tak mają? Dodatkowo właśnie zauważyłem, że nie gra też np. Ninja Commando (czarny ekran i zawieszenie). Grzybson, czy mógłbyś sprawdzić te dwa SAP-y u siebie?
Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że jest git - "pokey nam wszystkim" :)
Część sapów nie gra, bo ładują się lub bazgrzą po pamięci tam gdzie player ma swój kod i dane. Jest to prościutki programik, ale nie zaglądałem do niego ponad pięć lat a w kodzie zero komentarzy - prościej napisać nowy niż zastanawiać się czemu ten nie działa. :)
Oki, tak czy siak teraz jest świetny a odsetek SAP-ów mających problemy znikomy. Dzięki! :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Sap Player
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 64 zapytań