1

Zginął mi gdzieś w przepastnej szafie zasilacz do gumiaka - czy może ktoś ma takowy i pozbyłby się go za niezbyt wygórowaną cenę? Ew. proszę o podpowiedź czy dobrze wygooglałem parametry i można zastosować zamiennik, np. taki: http://allegro.pl/item410952444_zasilac … edion.html

Minus ma być w środku, right? Jeśliby się okazało, że ten w linku powyżej ma plus w środku to wystarczy zamienić przewody na kablu?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2 Ostatnio edytowany przez jer (2008-08-30 10:07:17)

Może być, choć lepiej mieć 10-11V na wyjściu. Możesz też użyć zasilacza z peceta (12V). Ja kiedyś przerobiłem zasilacz atarynki biorąc zasilanie sprzed stabilizatora i chodzi OK. Minus w środku.

3

Hmm... a czemu 10-11V skoro wg google ma być 9V?

Jeżeli chodzi o zasilator od grzyba to moglbys dely zrobic spadek napiecia na diodach (troche mocy tez niestety stracisz) albo wymienic mu stabilizator (lub dac LM317)

4

Tylko trzymaj sie tych 2A. Zauwazylem, ze ZX'y dziwnie sie zachowuja na zbyt slabych zasilaczach.
I sprawdz polaryzacje zanim podlaczysz!

5

A ten... Nie chciałby się ktoś piwa napić po zrobieniu mi takiego zasilacza, ew. podaniu linka do gotowego? :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

6

No cóż. Piwko chętnie wypiję. Co do zasilacza to... ekhm.... no kurdę, nie umiem. Mam takowy, ale jest mi potrzebny do mojej spectrumny:-)

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

7

Dely - mam orgynalny. chcesz ?? chetnie wymienie na zasilke do atarki

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

8

Normalny zasilacz od spektrumny daje na wyjściu ok. 14V bez obciążenia. Pod obciążeniem spada do 10V.
9V to minimum minimorum dla poprawnej stabilizacji przez 7805.

9 Ostatnio edytowany przez Lt_Bri (2008-09-01 00:25:51)

9V to może i minimum, ale przy stabilizatorkach wyjątkowo podłej jakości (wszelkie ST, KIA i inne firmy krzak), przy przyzwoitszych, acz niewiele droższych (choćby motorola czy texas instruments) siedem z hakiem spokojnie wystarczy ;)

ps. pytanie jakie w trumnach były montowane?

wszystkie trzy strony świata

10

Lotharek, bardzo chętnie. Podaj adres.

11

Dely, a moze bys chcial z zasilka timexa 2048 w stanie TECHNICZNYM OK, wizulanie -4... za atarke moze by zepsuta ale zeby byla ladna??

Adres : http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=61795

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

12

Też bym chciał zepsutą, ale ładną - cały czas szukam żeby sobie do niej VBXE włożyć :) Postaram się dziś wysłać.

13

Dely - poslij mi na priva adres twoj, prosze