Witam

Taka idea mi się nasunęła: oryginalnie Lynx jest zasilany z sześciu baterii AA. Myślę, co by było, gdyby je zastąpić celami z baterii od laptopa. Takie cele są mniej więcej podobnego kształtu, tylko większe, więc trzeba by w środku nieco przerobić, acz dodatkowe miejsce jest. Myślę że takie cele dawałyby dużo więcej energii niż zwykłe baterie. Ładowanie myślę, można załatwić zwykłym Lynxowym zasilaczem.

Co do źródła cell, to w padniętych bateriach laptopowych, zazwyczaj padnięte są pojedyncze celle. Miernikiem można sobie posprawdzać które są ok i wykorzystać zaś padnięte baterie można kupić za grosze na Allegro.

Ktoś chętny do realizacji?

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

2

macgyver wrote:

pomysłodawców zawsze było wielu wśród atarowców... szkoda tylko, że pomysłodawcy z reguły nie są realizatorami ;);)

gep/lamers^dial

gepard: ja po prostu mam dwie lewe ręce do tego typu roboty, a już lutować wcale nie potrafię.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

4

Adam, a nie lepiej by było wpakować do środka ładowarkę i skorzystać z paluszków NiCd ?

Tak offtopowo: ostatnio jak rozkręciłem tą ogródkową lampę solarną to się zdziwiłem, że oprócz ogniwa solarnego i akumulatorka to praktycznie tam nic nie ma... pokryć lynxa bateriami słonecznymi i mieć ładowanie za darmo :)

___
Press play on tape...

5

maw: "paluszki" AA maja napiecie 1,5V podczas gdy NiCd 1,2V - roznica 20% moze byc bolesna...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

6

a sprawdzałeś, jakie jest faktyczne napięcie paluszków pod obciążeniem ?

___
Press play on tape...

7 Ostatnio edytowany przez nosty (2008-07-22 13:33:38)

maw - jakie by nie bylo, to napiecie NiCd pod obciazeniem tez bedzie odpowiednio nizsze, czyli roznica bedzie. Lynx nie przepada z duzymi roznicami napiecia, ale sprobowac nie zawadzi. Na zlocie bedzie pare sztuk i pewnie Pigula bedzie mial dobry zasilacz z regulowanym napieciem to sie sprawdzi przy jakim jeszcze normalnie pracuje...

8

Pół roku temu gdzieś wyczytałem, że lynx owszem działa na akumulatorach, ale znacznie krócej niż na bateriach. Niestety nie zazakładkowałem, a pospieszny gógl teraz nie pomógł.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

Nosty, z akumulatorka właśnie nie będzie niższe, o ile nie jest walnięty - a raczej nie powinno być - SEM ogniwa galwanicznego (baterii) spada wraz z obciążeniem (schodzi się przy typowym obciążeniu właśnie  do około 1,2 - 1,3 V w zależności od rodzaju ogniwa), a akumulatorek NiCd działa na zasadzie kondensatora - "trzyma napięcie" i tylko czas jego rozładowania przy większym obciążeniu prądowym może być krótszy - dlatego podaje się pojemność w (m)Ah.

___
Press play on tape...