Hi wszystkim
To może tak...
na temat MIDI to chyba mam coś do powiedzenia bo zajmuję się tym wyczynowo od 20 lat..
w zasadzie obsługuje większość studiów w tym kraju (mówię o dużych)
nie wiem co chcesz robić w midi... ale jeśli chodzi o Atari to najlepiej się do tego nadaje stare poczciwe atari ST.
standardowo ma to 1 midi IN i 1 MIDI OUT ... należy pamiętać że na jednym interfejsie midi masz 16 kanałów..
czyli posiadanie jednego portu midi nie oznacza że można podłączyć jeden instrument...
możesz podłączyć ile chcesz (po to wymyślony został port MIDI THRU). po prostu każdy instrument lub brzmienie
ustawia się na inny kanał.
W zasadzie rozsądny soft do obsługi to CUBASE.......
można do atari bez problemu dorobić dodatkowy port MID OUT...
a droższe rozwiązania to nawet 4 komplety MIDI in/ OUT... ale myślę że to nie jest
Jeśli chodzi o same brzmienia to przez midi to raczej nic nie zrobisz... komunikaty MIDI to jedynie sterowanie instrumentem
czyli jaki klawisz, z jaką siłą.. no i tzw. Controlery.. czyli w zależności od instrumentu który używasz róznego rodzaju ustawienia
filtry/głośność/panorama itd.....
Jeśli myślisz o kreowaniu własnych brzmień to nie zrobisz tego przez samo MIDI
(wszystko zależy od instrumentu który jest podłączony). Czyli przez midi jesteś w stanie zrobić to samo co przez panel w klawiszu...
zakładam że nie posiadasz instrumentów typu KLAVIA ... itd.
Zakładam że masz PC i w kwestii budowania własnych brzmień to idealnie do tego nadają się instrumenty wirtualne na PC.
Jedyne ograniczenie to wyobraźnia.....
temat jest tematem typu rzeka....
pozdrawiam
Paskud
I kolejny Paskud'ny dzień