Witam,
Po wielu próbach uznałem że Hatari będzie dla mnie najodpowiedniejszym emulatorem. W 80% działają moje ulubione gry, podprawiło obsługuje dyski AHDI. Wrzuciłem więc na niego cały swój soft z prawdziwego ST i zabrałem się za kończenie moje boot managera. I nagle ze zdziwieniem zauważyłem, że nie działają klawisze kursora!
Czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem? Hatari 0.95, 1.0, 1.01 na Windows XP SP2 (testowałem XP PL i EN). Nie działają te "zwykłe" klawisze kursora. Działają tylko te na bloku numerycznym (po wyłączeniu "num lock"). Ale od czasów PC XT nikt już nie używa kursora na bloku numerycznym! Jest bardzo niewygodny i za daleko...
Niestety ustawianie własnego mapowania nie działa. Bo owszem można sobie mapować różne klawisze (SDL keysym -> Atari scancode) ale akurat obsługa kursora jest na sztywno w kodzie. Pomijając to że nie wiem jakie scancode w SDL WinXP mają klawisze kursora (skoro nie mają tych co powinny mieć :-( ).
Reasumując. Pytania i prośby:
1. Ktoś coś wie jak naprawić powyższy problem?
2. Czy ktoś z Was używa Hatari pod linuksami? Czy tam moglibyście szybko sprawdzić czy też nie działa "zwykły kursor"? Może to się przyda też autorowi Hatari (jego też zapytałem czy coś pomoże).
3. Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie Hatari pod Windows (NT/2k/XP/Vista)? Czy też ma ten sam problem?
PS.
A może ktoś mnie przekona do innego emulatora? Musi na nim działać większość (ale bez przesady) gierek. Musi bardzo dobrze działać z TOS'em 1.x i 2.x. Emulować co najmniej STE (i pozwalać na większe prędkości niż 8/16MHz). Musi mieć możliwość pracy w GEM z niestandardowymi rozdzielczościami. Musi emulować dyski AHDI oraz mieć możliwość podpięcia jakiegoś katalogu PC jako dysku GEMDOS (do przegrywania softu głównie).