Pa Pam ! Uwaga, Uwaga ! Paaa Pa Paaa Pa Pam ... Pa Pa Pa Pam !
Zagadzam się z Jellonkiem:
jellonek napisał/a:idiote ktory zrownal kopiowanie z kradzieza powinno sie wykastrowac
... może niedosłownie, ale w sensie tego zdania to zgadzam się z Jellonkiem ! :)
Powaga !
Pin napisał/a:... a ja używam najlepszego zabezpieczenia. Idę do kolegi i mówię co :), po 2 dniach odbieram płytkę :)
A ten kolega wie że jest przez Ciebie manipulowany, bo się logów boisz ? ;) :P
Witam ostrzyżonego Nostyego :)
nosty napisał/a:Uwazam ze w czasach kiedy wielkie wytwornie inwestuja miliony $ zeby zrobic spoleczenstwu pranie mozgu i wmowic ze sciagniecie piosenki to to samo co kradziez samochodu
Święta prawda.
Właśnie przed chwilą się mnie ktoś pytał czy ta płytka bez hologramu to jest oryginalna...
To wprost nieprawdopodobne jak ludziom wbili do głów te hologramy !
... a prawda o hologramach dopiero wychodzi na jaw (na np. różnych blogach).
A swoją drogą wiecie że obecny minister Ćwiąkalski tworzył to ?bajeranckie? prawo autorskie ??
Wg mnie nie świadczy to o nim dobrze...
nosty napisał/a:Pokreciles - mozna korzystac a nawet w pewnym zakresie kopiowac o ile "jest dostepne" (rozpowszechnione) wlasnie.
...siłą rzeczy... jak nie jest udostępnione to nie ma czego kopiować :D
nosty napisał/a:Tdc napisał/a:Inna sprawa, że my nie sprzedajemy/zarabiamy więc to nie jest w moim ujęciu kradziejstwo.
Byc moze Tdc slyszales o brzmieniu Art. 278 KK:
Chodziło mi raczej o coś innego: ja powiedziałem o tym co sądzę bez odniesienia do stanu prawnego itp. Bo co jest warta ustawa lub ustawodawca, skoro na całym świecie prawnicy nie mogą ogarnąć np. takiego fenomenu jak internet. Właściwe do dziś dyskusja nadal trwa i nic nie wiadomo (a już fatalnym przykładem jest nasz kraj, gdzie się robi naloty na np. studentów...(choć nie mówię że sobie nie zasłużyli, ale to jest chore ! bo dlaczego nasi studenci sobie zasłużyli bardziej od innych krajów ??!)).
Dla mnie oni sobie prawo mogą ustalać po dziesięć razy dziennie i skazywać np. studentów i innych na dożywocia ? ja i tak będę uważał że policja powinna ścigać: bandytów, morderców, złodziei a w ostateczności pijanych kierowców :P natomiast traktowanie np. nas jako złodziei jest idiotyczne tak jak to np. ująłem w owym cytacie Alberta A. ? istnieje oczywisty konflikt profilu osobowości, doznań oraz celów pomiędzy jednymi a drugimi (czyli nami).
Art. 35.
Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy.
Też zwróciłeś na to uwagę :) Dla mnie to jest oczywisty przykład ?dziurawego prawa?, z którego zwykle powstają różne nieszczęścia. Co to jest: ?naruszać normalnego korzystania? ? Nie znam się na prawie, ale wiem że prawo powinno być maksymalnie jednoznaczne (wszędzie tam gdzie nie jest mamy (często zaplanowane) nadużycia, afery itp.). ?Normalne korzystanie? ?? W dobie internetu za nienormalne jakiś prawnik może uznać odpalanie playera WWW albo jakiegoś innego mało komu znanego...
?godzić w słuszne interesy? - a to niby co ?? Właściwe pod owe słuszne interesy znów można wszystko podciągnąć...
Albo ja jestem jakiś nie z tego świata albo ten świat jest...
Odnośnie owych interpretacji prawnych to też można sobie w necie poczytać... oj do bólu poczytać...
nosty napisał/a:I jeszcze po czwarte: wg polskiego prawa nie ma raczej czegos takiego jak "abandonware".
Tak ja wiem, mówiłem to o mp3 itp.
No i dzięki za zacytowanie i komentarze tych wszystkich paragrafów. Co do wspomnianej ?naukowości? to naprawdę teraz nie jestem w stanie powiedzieć o jaki paragraf chodziło, ale mam nadzieję że się ten paragraf w końcu znajdzie (a jak nie znajdzie to że ktoś w końcu pomyśli i pewna grupa społeczeństwa będzie chroniona ? marzenie ściętej głowy...).
800XL XC12 LDW 2000 Portfolio 1040 ST, STE Falcon 030 (Deskpro) Jaguar
... oraz inne grzyby i Amigi :-P