1

W związku (radzieckim) z tym, że stary system rang jest od jakiegoś czasu nieadekwatny do liczby postów niektórych użytkowników postanowiłem rozpisać przetarg nieograniczony na dostarczenie pomysłu na nowe nazwy rang wraz z przypisanymi progami postów.

Zwycięzca otrzyma uścisk ręki Pewnego Kiero [tm] lub inną czułość od członka Nabojki AA (np. przyjacielskie klepnięcie w plecy przez lewiSa) wraz z pamiątkową rangą specjalną do wyboru (wymyśloną przez siebie).

W przetargu bierzemy udział wypisując swoje pomysły poniżej.

UWAGA: Piszemy na temat, posty bez propozycji ew. dyskusji są i będą usuwane.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

Mi się podobały nazwy rang ze słowem "Atarowiec" w nazwie, ale bez ziomalskich ;)

propozycja począwszy od najniższych:

1) młodszy Atarowiec
2) Atarowiec
3) starszy Atarowiec
4) itd. (bo nie mam dalej pomysłu, ale coś ktoś na pewno dopisze) :)

3

< 10 - świerzozwierz
< 100 - zainteresowany
< 500 - czajnik
< 1000 - wyczesany
>= 1000 - spamer

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

4

<50 - Apacz (od 'a patrze sobie' )
<100 - 10% atarowiec
<500 - 20% atarowiec
<1000 - 30% atarowiec
itd. do 100%

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

Proponuje chronologicznie poukładane produkty Atari. Jest ich sporo, starczy na sporo rang. Chronologia u mnie nieco na bakier, wiec może ktoś poukłada:

Atari 2600
Atari 5200
Atari 7800
Atari XEGS
Atari Jaguar
Atari Lynx
Atari 400
Atari 800
Atari 1200XL
Atari 1450XLD
Atari 800XL
Atari 600XL
Atari 130XE
Atari 65XE
Atari 800XE
Atari XEGS
Atari Portfolio
Atari 260ST
Atari 520ST
Atari 1040ST
Atari 1040STf
Atari 1040STFM
Atari 1040STE
Atari Mega ST
Atari Mega STE
Atari STBook
Atari STacy
Atari TT
Atari Falcon030
Atari PC
Atari PC2
Atari PC3
Atari PC4
Atari PC5
Atari ABC 286/30
Atari ABC 386/SX II
Atari ABC N386SX
Atari Transputer Workstation

(ewentualnie można poukładać według wysokości ostatnio uzyskanych cen na ebayu :))

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

6

1.hApacz
2.niehApacz

gep/lamers^dial

7

No sorry Adam, ale nie chce zeby koledzy mowili na mnie "STacy" :D

Jakies takie malo zabawne te pomysly :P
Zreszta, wlasnie zaczalem popoludniowa zmiane, to moze tez cosik dorzuce.

8

Sugerowałbym rangi oparte na stosunku liczby postów do liczby dni które minęły od czasu rejestracji ;)

I tak można ustalić rangi tego typu:

- Niemowa
- Milczek
- Zamulacz
- Małomówny
- Komunikatywny
- Rozmowny
- Gaduła
- Pleciuga
- Wodolecja
- Flooder

9

IMHO nazwy mogą zostać, tylko podnieść progi, bo niedługo wszyscy będą królami offtopiku.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

10

Dlatego m.in. zasugerowałem taki system a nie inny system, żeby nie liczba postów a regularna aktywność wyznaczała "rangę"

11

Jaki algorytm będzie nad tym czuwał?

12

SI "Dely 2.0" :D

13 Ostatnio edytowany przez drac030 (2008-06-24 17:16:40)

@macgyver: okresowej denominacji można byłoby też uniknąc, gdyby poszczególnych rang nie dostawało się za określoną, bezwzględną liczbę postów, ale za określony, bezwzględny procent ogółu postów. Wtedy, przy dłuższym braku aktywności, można byłoby też ulec degradacji - lepiej niż w twoim systemie, bo u ciebie, gdy aktywnośc forum spadnie do zera, to rangi wszystkim zaczną spadac, co byłoby efektem dziwnym :)

@jacques: pewnie 4 to "starszy atarowiec sztabowy" :)

KMK
? HEX$(6670358)

14

drac030: zależy jakie mamy kryterium wyższej rangi - wydaje mi się, że wyższą rangę powinni mieć ludzie aktywni, a nie tacy co "naklikali" ileś postów, po czym zamilkli, w końcu to aktywni userzy stanowią siłę forum a nie tacy co piszą posty na ilość ;)

15

Również jestem za promowaniem aktywności. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

16

Propozycja wysunięta przez draco jest słuszna, ale wymaga modyfikacji kodu, na co ochoty nie mam niestety ze znanych powodów.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

17 Ostatnio edytowany przez mono (2008-06-24 18:07:15)

To może wprowadzić ocenę za posta :D:D:D Z punktacją -10..10. Albo żeby było standardowo -20..20!
I jeszcze kategorie dla oceny np.: merytoryczna, humorystyczna, filozoficzna, pogotowietechniczne itd. Właściwa ocena zawodnika liczona byłaby jakąś Heurystyką Dely'ego i wystawiany byłby piękny stopień. Niedobry pomysł?

edit: Z ciekawości - czy można poznać aktualną listę progów i adekwatnych odznaczeń?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

18

Można, hint: sortowanie.

19

Ja zupełnie na marginesie sobie myślę, że najwyższe rangi powinny być nie dla tych, którzy mają najwięcej postów (choć ?Król Offtopiku? doskonale oddaje osssoo chozziii), tylko najwięcej treści, no ale tego już maszyna nie oceni, PunBB nie ma też znanego z niektórych innych silników ?pomógł?.
A jeśli mam powiedzieć coś do rzeczy, to wystarczy co jakiś czas podnosić progi. Niekoniecznie trzeba modyfikować kod PunBB, ale można zrobić skrypt, który zupełnie niezależnie policzy od czasu do czasu parę statystyk i np. Kierownik w wolnej chwili między praniem pieluch a wieczornym serialem przepisze pięć numerków.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

20

dely napisał/a:

Propozycja wysunięta przez draco jest słuszna, ale wymaga modyfikacji kodu

No tak. To może zgłosić to autorowi punbb jako propozycję rozszerzenia możliwości forum.

@macgyver: no właśnie, moja propozycja zmierza do tego samego, tylko trochę inaczej :)

KMK
? HEX$(6670358)

21

drac030: miast propozycje lepiej podeslac pacza... taki sposob zglaszania jest o wiele milej widziany.

22 Ostatnio edytowany przez Urborg (2008-06-25 13:07:08)

a moze tak:

Początkuący 0-9
Fan Atari 10-49
Atarowiec 50-99
Doświadczony Atarowiec 100-249
Zaawansowany Atarowiec 250-499
Zapalony Atarowiec 500-999
Nawiedzony Atarowiec 1000-1999
Fanatyk Atari 2000-2999
Atarowski wymiatacz 3000-3999
Atarowski mega-boss 4000-4999
Super GURU 5000+

Myślę że system punktacji jest w miarę przyszłościowy

23

jell: no ale kto ma tego pacza zrobić tudzież na czym przetestować przed podesłaniem? :)

KMK
? HEX$(6670358)

24

no jakis programista php, moze kaz? :P

25

Heh :)

Jeszcze co do samych nazw rang, nie mam pomysłu na całość, ale to i owo mozna byłoby poprawić. Na przykład, żeby najniższą rangą nie było "Atarowiec", bo dostają ją dosłownie wszyscy, w tym np. jacyś spamerzy, okazjonalnie zaglądający handlarze z allegro i tym podobni przypadkowi goście. Więc może lepiej, zeby najniższą rangą było "Przechodzień", czy coś w tym stylu. Do jakiejś całkiem wysokiej liczby postów, najlepiej okrągłej, np. 32 postów (na wypadek kolejnego najazdu jakiegoś sera).

Fajną nazwą rangi (nie wnikam, jak wysokiej) jest moim zdaniem wynikły powyżej "Atarowiec Sztabowy" (z aluzją do istnienia sztabów). Można byłoby ją dodać do listy.

Może nie byłoby głupie, gdyby "Atarowiec" (bezprzymiotnikowy) nie był rangą niską, ale odwrotnie, najwyższą?

KMK
? HEX$(6670358)