Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie :)
Kupiłem sobie jakiś czas temu taki właśnie komputerek no i tu zaczyna się mój problem, może opisze go od początku:
Od lat byłem fanem marki Commodore, wiadomo C64, A500,600itp, tak sobie pomyślałem aby kupić Atari, padło na model 65XE(czemu akurat ten - a no bo pewnego dnia sprzątając garaż natrafiłem na coś w stylu instrukcji obsługi tego komputera :))wyszukałem taki model na allegro, po 2 dniach przyszła paczka , szczęśliwy odpakowałem karton z komputerem, podłączyłem wszystko pod telewizor i włączyłem - komputer wszystkie wbudowane testy przeszedł pomyślnie więc przystąpiłem do załadowania jakiegoś programu/gry. Jakie było moje zdziwienie gdy po wpisaniu Load"" w głośniku coś pobuczało i komputer wywalił "Error- 130". Wyczytałem potem w znalezionej instrukcji o klawiszach START i OPTIONS, włączyłem komputer z wcisniętymi klawiszami, włączyłem PLAY w magnetofonie i koniec... Magnetofon nie daje znaku życia po dzis dzien, czasem zaskoczy gdy się nim potrząsnie ale wyraźnie słychać że gdy silnik pracuje - w głośniku telewizora coś buczy, kaset nie odtwarza(przynajmniej tak mi się wydaje)
Teraz pytanie do was drodzy forumowicze: czy mój komputer jest uszkodzony czy to może z magnetofonem cos się stało i jak to naprawić?
Pozdrawiam