1 Ostatnio edytowany przez maw (2008-06-18 10:54:35)

Gdyby się dało ten wątek przykleić było by super :) (w "Kupię / Sprzedam / Zamienię", bo to tutaj najczęściej trafiają ludzie, którzy muszą coś wysłać/odebrać)

Ostatnio krew mnie zalewa już podwójnie - po pierwsze z powodu strajku pocztowców, po drugie jak widzę, że na poczcie z trzech okienek jedno jest zamknięte całkiem, w drugim tylko przelewy (bo "Pocztowy") a kolejka do trzeciego jest do obu okienek naraz - spróbuj przejść bez kolejki, żeby zrobić przelew, to cię "stójkowi" dosłownie zaj****ą na miejscu (ciekawe, że najbardziej się rzucają ci, którzy mają do wysłania po jednym "listku").

Trafiłem na PAF: www.paf.pl - szkoda, że u mnie w mieście nie ma, a bilet do sąsiedniego miasta niweluje mi zaoszczędzoną na wysyłce kwotę.

Jak macie jakieś inne "niestandardowe" sposoby wysyłki - wpisujcie - pomóżmy sobie nawzajem.

? Poczta Polska cennik po polsku, po francusku i angielsku
? PAF (patrz dyskusja)
? InPost (patrz link w dyskusji)
? przesyłki konduktorskie (cennik zbliżony do Poczty Polskiej, tylko największe miasta, odbiór z peronu, patrz dyskusja)
? nadanie kierowcy PKS/inne firmy obsługujące trasy dalekobieżne (zależnie od trasy lub indywidualnie u kierowcy/w firmie, patrz dyskusja)

___
Press play on tape...

2

InPost

3

larek napisał/a:

InPost

http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,531 … ostem.html

Polecam szczególnie dyskusję pod artykułem (:

http://www.5oft.pl/

4

Można próbować nadac przesyłkę konduktorską. Minusy jednak takie, że po pierwsze dociera tylko tam dokąd docierają koleje PKP (czyli niebawem bedą kursowały tylko do 5 największych miast PRL) i po drugie trzeba się dokładnie wstrzelić w przyjazd pociągu na peron, uwzględnić ewentualne spóźnienie i takie tam. Plus jest taki, że przesłka dociera w przeciągu kilku godzin do nas. Niestety nie wiele mi widomo na temat kosztów takiej usługi i wymogów gabarytowych przesyłki. nie mniej jest to jakaś alternatywa w sytuacji strajkującej "trąbki".

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

5

Raz jeden nadawałem przesyłkę konduktorską - koszty z tego co pamiętam zbliżone do tych pocztowych... może lekko wyższe... ale rzeczywiście dociera dość szybko do adresata... niestety... minusem jest jeszcze to, że możesz ją nadać chyba tylko u konduktora pociągu i jak pociąg ma dość krótki postój to masz mało czasu na jego zlokalizowanie ;)
A wracając do przelewów na poczcie - cały czas mnie zastanawia dlaczego ludzie nie założą sobie darmowego konta internetowego np. w mbanku, gdzie przelewy mają za darmo i z tego konta nie płacą swoich rachunków... przecież to jest zaj.. oszczędność czasu i pieniędzy... (na poczcie od druczka teraz pewnie będzie lekko z 2,5-3zł)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

6

Fakt. Nie wyobrażam sobie robienia przelewów inaczej niż z konta internetowego. Po prostu abstrakcją jest dla mnie chodzenie z przelewami na pocztę. Po pierwsze (post wyżej) - opłaty, po drugie czas realizacji przelewu na poczcie jest jaki jest, a wszyscy wiemy jaki jest:-) Przelew internetowy to księgowanie tego samego dnia (jak przelejesz kasę do 12.00) albo dnia następnego (w przypadku przelewów popołudniowych). Nie ma lepszego sposobu płacenia (no chyba, że z ręki do ręki).

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

7 Ostatnio edytowany przez maw (2008-06-18 10:44:25)

@Piguła: Bo czasami stoisz w jakiejś kolejce do innego urzędu i nagle ni stąd ni zowąd dają Ci przekaz do wypełnienia i poinformują, że potwierdzenie przelewu jest warunkiem załatwienia sprawy. Zapomniałbym dodać: wydruków komputerowych ("dokument elektroniczny nie wymaga podpisu") nie akceptują...

Co do PAFu: zadzwoniłem do nich, czy mają usługę odbioru bezpośredniego u nadawcy - nie mają, tak jak się spodziewałem (no cóż, marzyciel jestem). Za to dowiedziałem się, że nim przyjdę z paczką/listem do nich, to pierw muszę sobie kod pocztowy odbiorcy wklepać na ich stronie internetowej, żeby się dowiedzieć, czy obsłużą. No i w związku ze strajkiem pocztowców mają przejściowe kłopoty z dostarczaniem listów na czas - przesyłka może iść nawet do dziesięciu dni.

//EDIT: kierowcy busów na trasie Kraków-Katowice też przesyłki przyjmują (wypróbowaliśmy to ze Scalakiem), ale niezależnie od wagi dychę to kosztuje - a przejazd 12 zeta, więc... lepiej się na wycieczkę wybrać. Za to mamy 99-procentową pewność, że nikt inny nie odbierze (Scalak musiał się wylegitymować, o ile pamiętam :D).

@Hororus: To zależy od banku - w moim zapewnili mnie, że ELX co dwie godziny mają sesję i jeśli się nie mylę, to o 19tej czy też 20tej mają ostatnią sesję - czyli wysłane do 20tej tego samego dnia z mojego banku wychodzą - kwestią jest księgowanie tego po stronie odbiorcy...

___
Press play on tape...

8

Chodziło mi własnie o termin księgowania u odbiorcy. Ja mam w konta w Inteligo i Multi Banku. W sumie mogę polecić obydwa.

9

Inteligo fajnie - ale niestety ostatnio straciło dużo na atrakcyjności w porównaniu do konkurencyjnego mbanku - u mnie szala przechyliła się w momencie kiedy to inteligo wprowadziło opłatę za skorzystanie z bankomatów euronetu + została opłata 1zl za przelew....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

10

Inteligo mam od momentu jego powstania, czyli dobrych kilka lat. Pomimo zaniechania działań na rzecz zwiększenia atrakcyjności tego banku trzymam tam konto z przyzwyczajenia i wygody wykonywania interesujących mnie działań. W Multi Banku mam konto firmowe ponieważ była to najtańsza oferta na prowadzenie rachunku firmowego. Poza tym, przy dokonywaniu przelewów, kody dzięki którym możemy je dokonać są wysyłane smsem. W Inteligo ciągle pozostaje karta-zdrapka i bywa to uciążliwe. Nie mniej obydwa banki są ok. A co do bankomatów, to na szczęście wypłatomatów PKO (inteligo) jest najwięcej w każdym mieście i rzadko mi się zdarza wypłacać z innego.