Witam!
Mam XFkę w ktorej ktos zamontowal napęd 1,2mb chinon. Stacja probuje czytac dyskietki atarowskie, ale nie daje rady.
Czy XF w ogole jest w stanie pracowac z napedem 1,2mb bez przerobek? A moze cos trzeba zezworkowac w napedzie PC, zeby dzialal prawidlowo z elektronika stacji?
Prosze o podpowiedz.

2

Napęd 1,2M jest 80-ścieżkowy, a oryginał 40. Może emulować stację 360K, ale  z odpowiednim kontrolerem. Rom masz oryginalny, czy od XF351? A może to jest napęd 720k 5,25"?

3

Rom jest oryginalny, zczytałem jego treść i to ten od XF551 Wydaje mi się, że komus zepsula sie stacja 360k, która byla w tym napędzie i wstawił 1,2mb w nadziei, ze to zadziala.
Symbol, jaki ma ten naped to FR506, w necie figuruje jako 1,2mb. Wyglada identycznie, jak oryginalny z XF, tylko jest biały, a nie szary, ma nawet zieloną okrągłą diodę z przodu po lewej.

W zasadzie zalezy mi na odpaleniu tej stacji, do odczytu typowych dyskietek atari, a nie o jakichs powiekszonych pojemnosciach.
Moze wsadzenie zmodyfikowanego romu (np tej  przeróbki obslugujacej 3,5 calowy naped 720k) by zadzialalo?

4

Napędy mogą mieć przydzielony numer - D0 do D3, co zabawne piecet działa na D0, Atari na D1 (bodajże), ale z pewnością mogę powiedzieć, że napęd musi być przełączony inaczej, niż dla grzyba (pc) :) - napędy 1.44 z pc działają bez najmniejszego problemu, z 1.2 nie mam żadnych doświadczeń.

Kontakt: pin@usdk.pl

5

Podobny patenet z numerami stacji jest w przypadku zmiany napedu w Falconie. Tez trzeba bylo zmienic nr stacji zworami :)

6

o ile sie orientuje problem polega nie na numerze stacji, tylko na nietymromie i szerokosci sciezek.
slowo klucz w pierwszym poscie - "probuje czytac", czyli naped raczej jest przez kontroler sporzo rozpoznany/przyjmuje sygnaly sterujace...

po zmianie romu powinna raczej czytac atarowe dyski, ale juz zapisywane przez nia dyski nie powinny sie dac odczytac na stacji z napedem/glowica pod 360KB (i mniej). oczywiscie powinny sie dac odczytac zarowno na niej, jak i na tomsowych 720tkach...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

7

Numer napedu musi jednak byc D0, by go widziala elektronika stacji. W innej konfiguracji nie kreci nawet dyskietka, a jak jest ustawiona jako D0 to przesuwa glowice, kreci dyskiem i zapala sie dioda led.

Wsadzilem tez eprom ze zmodyfikowanym romem, ktory ma obslugiwac stacje 80 sciezkowa 3,5calową, ale niestety nie daje rady - jest boot error, lub blad 8b, np przy probie odczytu katalogu czy sektora. Dotyczy to rowniez Sparty - nie da sie sformatowac dysku ani w normalnych formatach atari, ani w tych bardziej pojemnych.

Sadze, ze jednak nic z tego chyba nie bedzie, pewnie głowica faktycznie nie trafia w sciezke i stad problemy.
Czyli raczej porazka, a szkoda, bo mialem nadzieje pouzywac sobie tej stacji do wgrywania.

8 Ostatnio edytowany przez jer (2008-06-12 18:16:13)

Napęd 1,2M ma dwie prędkości obrotowe: 360/sek i 300/sek. Domyślnym jest 360/sek i z taką prędkością stacja się kręci, co uniemożliwia odczyt i zapis po zastosowaniu go do XF551. Trzeba sprzętowo ustawić 300/sek i powinno być OK. Napędy 1.2M były produkowane do pecetów i BIOS peceta potrafi je obsłużyć zmieniając obroty przy błędzie odczytu boot sectora.
Nie pamiętam już, czy sygnał sterujący obrotami powinien miec 1 (5V) czy 0 (0V), ale powinien być podany na jeden z przewodów łączącycch elektronikę silnika obrotów dyskietki  z elektroniką napędu. W napędzie 1,2M przewodów tych jest pięć (+12V, +5V, GND, Start/Stop i 360/300rpm), w pozostałych tylko cztery. Kolejność przewodów jest różna w zależności od producenta napędu. Pierwsze trzy zlokalizować jest łatwo omomierzem, a pozostałe dwa metodą prób po odlutowaniu/odłaczeniu ich od elektroniki napędu i podawaniu poziomów logicznych na nie. Jeśli silnik ruszy, to ten przewód jest Start/Stop. Teraz tylko ustalić poziom na drugim, żeby silnik kręcił się wolniej.
EDIT: Po tej operacji napęd będzie 720k / 96 TPI (track per inch).

9

I faktycznie, to chodziło o obroty.  Podanie 5V na kabel sygnału sterujacego obrotami powoduje, ze stacja zaczyna chodzic wolniej.
Niektore stacje maja nawet do tego zworki, ktorymi mozna przelaczac na stałe obroty 300/360 bez dodatkowej ingerencji lutownica.

Co ciekawe, nawet po przestawieniu obrotów napęd nie czytał, jeśli włożony był do stacji oryginalny rom. Dziwne.

Niestety, ze względu na szerokość scieżek, z oryginalnego dysku atari stacja jest w stanie odczytać tylko ścieżkę zerową, a następnych szuka już nie tam gdzie trzeba (np katalog który jest na scieżce 20, dla stacji 80 ścieżkowej wypada w okolicach 10 ścieżki stacji atarowskiej.)

Niemniej, gdyby zrobić jakiś przełącznik 40/80TPI, który modyfikowałby sygnał przesuwu głowicy, tak by wykonywała 2 kroki zamiast jednego, to sądze że czytałaby juz normalnie.
Pamietam, że w zewnętrznej stacji 5 1/4 cala do Amigi widziałem taki przełącznik gęstości (płytka z dwoma TTLami, niestety z wydrapanymi oznaczeniami kości, tak więc nie wiem jakie układy zostały użyte).
Pod Sparta w kazdym razie ładnie chodzi,pisze, czyta (głównie sama siebie :)) i ma się do dyspozycji ok 2870 (coś koło tego) sektorów formatu DD. Spokojnie wchodzą 4 dyskietki na jedną.  Gdyby udało mi się wykombinować coś z przełącznikiem liczby ścieżek to byłaby bardzo fajna stacja, pozwalająca czytać zwykłe dyski, oraz tworzyć dyski dwustronne o podwójnej pojemności. Jeszcze jakby był jakiś boot loader z menu plików na dysku zdolny do ładowania z dyskietki 720kb to byłoby mega wygodne rozwiązanie.
Tak czy inaczej będę próbował coś wykombinować z przełącznikiem gęstości.

10

Trzeba zastosować cyfrowy powielacz częstotliwości, czyli układ generujący impuls przy każdym zboczu sygnału STEP.

11

Podpinałem ten sygnał do oscyloskopu (pin 20 złącza napędu), żeby zobaczyć jaki ma przebieg, ale chyba coś źle ustawiłem - ten sygnał w ogóle się nie zmienia w czasie, tzn. cały czas jest wysoki i nic się z nim nie dzieje, niezależnie czy stacja pracuje, czy nie. Tak samo wrzucenie tam na chwile stanu "zero" też nie powoduje przesunięcia głowicy.

Ale poszukam coś o powielaczach częstotliwości i może eksperymentalnie coś uda się zmontować, dzieki za podpowiedz!

12

Wszystkie impulsy pojawiające się na pinach sterujących muszą spełniać pewne warunki. Napęd musi być aktywny, czyli na pinach D0 (numer napędu) i MO (motor on) musi być stan niski. Podanie stanu niskiego na wejście STEP powinno skutkować przesunięciem głowicy o jeden krok (uwaga na odbicia styków) w kierunku zależnym od stanu na wejściu DIRC. Do takich prób złącze 34pin musi być zdjęte z napędu.
Natomiast impuls STEP w czasie normalnej pracy stacji pojawia się tylko w momencie przesuwu głowicyze ścieżki na  ścieżkę.

13

dzetson napisał/a:

Co ciekawe, nawet po przestawieniu obrotów napęd nie czytał, jeśli włożony był do stacji oryginalny rom. Dziwne.

Czy ktoś wie jakiego romu trzeba użyć do stacji 1,2MB przestawionej na 300RPM ?
Czy chodzi o rom HyperXF w wersji B (dla 3,5" 720KB)?

dzetson napisał/a:

Pamietam, że w zewnętrznej stacji 5 1/4 cala do Amigi widziałem taki przełącznik gęstości (płytka z dwoma TTLami, niestety z wydrapanymi oznaczeniami kości, tak więc nie wiem jakie układy zostały użyte)

Zdaje się, że taki przełącznik był w stacji Kumadisk dla Amigi.

Post's attachments

kuma.jpg 468.33 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

14

Nie wiem czy cokolwiek to wniesie, ale takie przełączniki 40/80 ścieżek widuje się praktycznie w każdej zewnętrznej stacji 5,25" do BBC Master - widuje się, tzn. ja widuję najczęściej na zdjęciach w aukcjach takich gratów.
...
A właśnie przypomniałem sobie, mam stację 5,25" do ST. Marka Mandax i też ma taki przełącznik.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--