Ze względu na dostępność emulatora Z80 pod 6502 przyśpieszyłem "chęcio/plany" względem owej polskiej maszynki.
Sprawa wygląda następująco:
* szukam osób, które posiadają oprogramowanie w dowolnej formie na ten mikrokomputer. (listingi/książki, kasety, dyskietki)
Sam sprzęt mam acz jeszcze nie uruchomionywięc może jakieś kłopoty z nim będę mieć ;-) (ws?ępne dodatki/kontakty również znalazłem/nawiązałem).
Brakuje mi jednak oprogramowania, w szczególności polskiego.
Plan obejmuje kilka najbliższych lat i wchodzi do tego uruchomienie strony dedykowanej Meritum, rozbudowanie (TRS)/napisanie emulatora Meritum (GPL czyli pod wiele platform) i utworzenie emulatora Meritum na Atari z potencjalnym portem na inne mikrokomputery oparte o 6502 + docelowo zoptymalizowany BASIC zgodny z Meritum w celu emulacji programów BASIC ze 100% prędkości maszyny natywnej.
Byłoby mi miło gdyby ludzie/kolekcjonerzy związani z drugim komputerem, na którym nauczyłem się assemblera ;-) spojrzeli do swoich kolekcji czy nie mają z Meritum związanych "pamiątek" i gdyby zgodzili się wykonać stosowne skany/konwersję dźwięku do formatu cyfrowego itp.
Pozdrawiam.
1985? - DA'Fuzz, 1987? - Meritum, 1989? - Atari 130XE, 1992 - PC/AT, 2008 - Atari 130XE + Meritum