Jestem współautorem takowego narzędzia http://picp.i-demo.pl i chciałbym się nim podzielić.
Jest to programator do mikroprocesorów Microchip serii PIC 10F2xx np. 10F200, 10F202, itp. Postanowiliśmy z kolegą coś takiego zrobić, ponieważ brakowało nam gotowego narzędzia dla linuxa. Programator wykorzystuje port równoległy do programowania za pomocą techniki ICSP. Oprogramowanie jest napisane w javie, a ponieważ goła jvm nie supportuje operacji na porcie równoległym kod połączony został z kawałkiem w c (za pomocą JNI), który realizuje podstawowe operacje. Aktualnie program został wyposażony w bibliotekę dla linuxa, ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś dołożył do niego biblioteki dla windowsa i dla macosxa.
Być może nasze urządzenie okaże się komuś z Was przydatnym z czego cieszyłbym się przeogromnie.
Oczywiście mile widziane są wszelkie uwagi, krytyka, pomoc i w zasadzie dowolne przejawy inwencji twórczej związane z naszym projektem.
Uwagi i pytania (także zw. z problemami, bo na pewno takie wystąpią) prosiłbym kierować na adres podany na stronie lub na mjego priva na forum atariarea.
Edit: Zaktualizowałem linka, bo zmieniła się domena.
niewiedza buduje, wiedza rujnuje