Od jakiegoś już czasu mam na podorędziu playerek mp3 SanDisk Sansa e260. :) Parę dni temu trafiłem przypadkiem na stronę z alternatywnym firmware'em do tego urządzenia, a mianowicie Rockbox. Jego instalacja jest prosta; polega na podmianie bootloadera na zmodyfikowaną wersję i przekopiowaniu zawartości archiwum ZIP z odpowiednim dla naszego playerka buildem Rockboksa. Dodatkowo można ściągnąć jeszcze motywy, czcionki, itp.
Firmowo Sansa potrafi jedynie odtwarzać pliki MP3 i WAV, a po wymianie softu również A52, AAC, ADX, AIFF, ALAC, APE, FLAC, MPA, MPC, NSF, Shorten (SHN), SID, SPC, Speex, Ogg Vorbis i nawet MOD (!). SID-y, NSF-y i SPC odtwarzane są super - po prostu miód w uszach. ^^ Może brzmi to jak reklama, ale... co mi tam. :P Na stronie projektu dostępna jest dokumentacja projektu, źródła, obszerne Wiki i forum. I tu moje pytanie: czy znalazłby się ktoś chętny napisania pluginu dla plików SAP? Wtedy chyba oszalałbym ze szczęścia... ;) A tak na poważnie - fajnie by było, gdyby powstała taka wtyczka. Wiem, wiem, "napisz se" :D , ale niestety kodowanie to nie moja działka... :/
Terry Pratchett - Równoumagicznienie