Wykonałem taki sobie prototyp "SIO2USB" oparty na chipie FT232R. Nazwa może nie do końca trafna ale co, miałem napisać SIO2USB2PC ;) ?
MM: dobry pomysł, przy okazji wyedytowano tytuł, coby zamętu nie wprowadzał, SIO2USB to jednak jest coś innego
Fotka poniżej (prawa część PCB, w lewej widać nieistotny w tym temacie konwerter poziomów TTL-RS232). Interfejs działa z małymi wyjątkami i tak:
1. APE (Win) - komunikuje się raczej bez problemu w trybie x1, przy wyższych prędkościach nie działa prawidłowo (w zasadzie nie działa w ogóle LOL).
2. R5 v2.09 - autor nie zaimplementował (?) trybów szybszych niż x1, tak więc program działa na standardowej prędkości i potrafi jedynie obsługiwać obrazy dyskietek. Binararia nie chcą się wczytywać - widoczny napis Booting i "cisza" :/
3. Atari810 - Jako jedyny z wymienionej trójki działa bez zarzutu nawet w trybie x3 :>
Podsumowując, interface działa poprawnie na standardowej prędkości (pomijając póki co R5 - czytaj wyżej pkt. 2).
W chwili obecnej jestem na mozolnej drodze strojenia (dobierania) parametrów virtualnego portu szeregowego sterownika MS Win. Dzięki tym próbom udało mi się namówić APE (v3.0.2) do współpracy.
Dla niezorientowanych dodam, że interface wykorzystuje tzw. wirtualny port szeregowy a nie bezpośredni dostęp do zasobów poprzez port USB.
Prace badawcze trwają ;-)
Mam zamiar wyprodukować kilka/kilkanaście sztuk tego interface. (Profesjonalne PCB, itede). Będą chętni ?
Interfejs jest odpowiedzią na post (prośbę) delyego, który czytamy tutaj: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 61&p=1
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...