1

Od jakiegoś już czasu mam na podorędziu playerek mp3 SanDisk Sansa e260. :) Parę dni temu trafiłem przypadkiem na stronę z alternatywnym firmware'em do tego urządzenia, a mianowicie Rockbox. Jego instalacja jest prosta; polega na podmianie bootloadera na zmodyfikowaną wersję i przekopiowaniu zawartości archiwum ZIP z odpowiednim dla naszego playerka buildem Rockboksa. Dodatkowo można ściągnąć jeszcze motywy, czcionki, itp.
http://www.rockbox.org/rockbox400.png
Firmowo Sansa potrafi jedynie odtwarzać pliki MP3 i WAV, a po wymianie softu również A52, AAC, ADX, AIFF, ALAC, APE, FLAC, MPA, MPC, NSF, Shorten (SHN), SID, SPC, Speex, Ogg Vorbis i nawet MOD (!). SID-y, NSF-y i SPC odtwarzane są super - po prostu miód w uszach. ^^ Może brzmi to jak reklama, ale... co mi tam. :P Na stronie projektu dostępna jest dokumentacja projektu, źródła, obszerne Wiki i forum. I tu moje pytanie: czy znalazłby się ktoś chętny napisania pluginu dla plików SAP? Wtedy chyba oszalałbym ze szczęścia... ;) A tak na poważnie - fajnie by było, gdyby powstała taka wtyczka. Wiem, wiem, "napisz se" :D , ale niestety kodowanie to nie moja działka... :/

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

2

kurcze, mój akurat jest m240, szkoda - i od razu zaznaczę: nie ważcie się na zmianę firmare'u tego playera oprócz zmiany literki "E" na "A" (umożliwia update do firmware'u z radyjkiem)!

Każda zmiana na nieodpowiedni firmware w sansa m2*0 kończy się nieodwracalną blokadą playerka!
Spowodowane jest to tym, że układ zarządzający tego playerka nie ma obsługi "zimnego resetu" - bo nie posiada romu, z którego byłby wgrywany podstawowy firmware po resecie.

___
Press play on tape...

3 Ostatnio edytowany przez Dracon (2008-06-07 21:46:00)

maw napisał/a:

Każda zmiana na nieodpowiedni firmware w sansa m2*0 kończy się nieodwracalną blokadą playerka!
Spowodowane jest to tym, że układ zarządzający tego playerka nie ma obsługi "zimnego resetu" (...)

I to jest wlasnie ta genialna chinska produkcja... :(  Tez mialem podobny "wynalazek" ale popsul mi sie i... teraz jestem szczesliwym posiadaczem
iRivera 2 GB :)

4

yup, tez mialem dziwy wielkie z playerami Sansa (zmiana firmware - ogolnie spoko stuff) i w koncu jakos przesiadlem sie na iPoda.

gep/lamers^dial

5

Ja mam najstarszego iPoda jaki wyszedl (4GB) z koleczkiem i chyba raczej go nie zmienie. Na tyle co slucham muzy to jest mi on w 100% wystarczajacy. Jedyne co musialem wymienic to akumulator, ale na ebayu za $8.99 z przesylka dostalem nowy i 2 razy pojemniejszy. Szybka wymiana i wszystko dziala od roku bez zarzutow.

6

Maw: na szczęście nic w e260 nic się nie dzieje po zmianie firmware'u - w pakiecie jest programik o nazwie SansaPatcher, dzięki któremu można wrócić do oryginalnego softu. :) Zresztą po podpięciu do kompa przez USB odtwarzacz "wraca" na chwilę do niego.

Monsoft & Dracon: w waszych playerkach też można podmienić firmware na rockboksowski. ^^

Szczerze: popytam na ich forum, czy ktoś byłby chętny stworzenia plugina dla plików SAP. Może ktoś się skusi? :) Nadadzą się źródła emulacji 6502 i POKEY-a z emulatora Atari800?

Największą wadą oryginalnego softu jest dziwna obsługa empetrójek bez tagów - trzeba albo je stworzyć na PC albo męczyć się z namierzeniem takichże w liście wczytanych do odtwarzacza. A przecież najlogiczniej byłoby wyświetlić nazwę pliku beztagowego i po kłopocie...

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

7

voy napisał/a:

Największą wadą oryginalnego softu jest dziwna obsługa empetrójek bez tagów - trzeba albo je stworzyć na PC albo męczyć się z namierzeniem takichże w liście wczytanych do odtwarzacza. A przecież najlogiczniej byłoby wyświetlić nazwę pliku beztagowego i po kłopocie...

to choć przynajmniej to ma lepsze moja...

___
Press play on tape...

8

A ja mam (dostalem, sam nie wybieralem) ipoda nano 3g. Firma Apple dla mojego dobra tak dobrze zaszyfrowala frimeware, ze nikt go dotad nie zlamal. Dzieki temu dosteje bialej goraczki godzinami bawiac sie tagami i wgrywajac plyty na playera jedynym slusznym softem dostarczonym przez producenta.
Ta maszynka to najlepszy jaki znam przyklad, ze mozna jednoczesnie zrobic genialny, kosmiczny hardware a potem totalnie zepsuc funkcjonalnosc softem w imie zasad chorej polityki firmy...

9

voy - lepiej podeslac im zrodla asapa

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

Masz rację - chyba tak zrobię. :) W sumie w źródłach ASAP-a wszystko jest już podane na talerzu.

11 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2008-06-09 19:21:26)

nosty: no to sie postarali. Ja w moim juz wymienialem firmware na inny np. na chodzacy na linuxie. Niestety na moim iPodzie to nie dzialalo nadzwyczajnie, przypuszczam ze ma za slaby procek.

BTW. Ja chwilowo nie zamienie z przyczyn niedopracowania oprogramowania :(
"Rockbox works nicely, but more work is needed on these ports. These iPods cannot be shut down physically, and Rockbox doesn't implement suspend yet. NOTE that some 1st gen iPods do not get identified correctly and as such do not work properly (no touchpad), this is under investigation."

12

voy napisał/a:

Monsoft & Dracon: w waszych playerkach też można podmienić firmware na rockboksowski. ^^

Niestety, ale mam inny model iRiver - T60, a tam pisza, o wsparciu dla iHP100 itp. :|

13 Ostatnio edytowany przez voy (2008-07-22 10:40:15)

Spróbowałem zainteresować ludzi z forum Rockboxa stworzeniem plugina do SAP-ów. Dostałem odpowiedź typu "napisz se" i że nie zamierzają pisać czegoś, czego i tak nie będą używać, w związku z czym nie zamierzają tracić na to czasu. :/ Na forum owym działalność koderów widocznie sprowadza się do pisania drobnych poprawek do kolejnych buildów i przechwałek pod avatarami, ile który ma playerków w domu (mój adwersarz ma ich sześć). Ech...

14 Ostatnio edytowany przez voy (2008-07-29 19:24:42)

Heh... Przyszło mi odwoływać swoje słowa. :) Znalazła się dobra dusza (Dominik "Domonoky" Wenger), która z ochotą wzięła się za przysposabianie ASAP-a do Rockboksa. Wtyczka działa wspaniale... ^^ Polecam!