Ja rozumiem ból, że potrzeba do tego kawałka sprzętu oraz lutownicy, bo bym sam tego nie umiał zrobić. Ale sytuacja jest taka, że:
1) DLT samo nie jest w stanie podjąć produkcji, bo składa się z jednego 100% kodera (który, jak to kiedyś ujął laoo, lutownicą to się może najwyżej sparzyć), a drugiego z umiejętnościami lutowniczo-sprzętowymi, ale bez czasu na takie zabawy.
2) trub zrobił chyba wszystko, co możliwe w tej sytuacji, żeby userom oraz elektronikom ułatwić. Jak ktoś ma dryg albo znajomego elektronika, może sobie zbudować intSDX128. Jak ktoś ma intSDX64, może sobie rozbudować. Jak ktoś ma karta Atraxu, też można go rozszerzyć. Można kupić od ABBUC-a (za 100 euro) gotowy Turbo Freezer 2005 albo od pana Tuckera maxflasza - nowa Sparta na tym wszystkim chodzi.
3) Nie pojmuję, dlaczego chętni nie zwróca się do któregoś z elektroników-stałych bywalców - a do wyboru są: duddie, jer, piguła, zenon - żeby się tym zajęli, nawet za odpowiednią formą wdzięczności (na pewno wyjdzie taniej niż 100 EUR za Turbo Freezer, acz muszę powiedzeć, że TF to fajne urządzenie jest). Nie wiem, jak inni, ale Duddie chyba montuje intSDX128 nawet z ARC clockiem (komercyjnie), i jakoś nie cierpi na nadmiar zamówień.
Teraz, co do "czysto programowej" Sparty, jest pewna przeszkoda. Mianowicie SDX jest dość mocno przyrośnięta do kartridża. Ta sama rzecz, która jest w niej dobra jako takiej, mianowicie biblioteka i lista symboli, czyni problematycznym przeniesienie tego wszystkiego na dysk. Oczywiście, jak napisał trub, myśli się nad tym, ale nawet jak się wymyśli, to wymagania sprzętowe pójdą znacząco w górę: hdd oraz minimum 128 KB RAM-u (obecne minimum to 48 KB).
EDIT:
tebe napisał/a:aktualnie na allegro carty ze Spartą widziałem, oczywiście nie będzie to najnowsza Sparta Draca&Truba ale zawsze to prostszy sposób dla tych którzy nie mają wogóle takowej
Stara Sparta (tj. 4.22) się, śmiem twierdzić, nie umywa do nowej, a do tej, co mamy w CVS-ie (4.42), to już kompletnie nie :) Ale karta można kupić, a potem przerobić (lub dać komuś do przerobienia) wg instrukcji u truba na stronie zamieszczonej.
KMK
? HEX$(6670358)