W dziale Varia/Bałagan założyłem temat: "Powitanie", a tam, w moim drugim poście napisałem m in. tak.
Cytuję:
=======================================================================
Dygresja:
Na wielu maszynach są zainstalowane stacje dysków. Z wyglądu są identyczne jak te w pecetach, ale...
Jak taką stację zamontować w pececie - to chodzi. Oczywiście tylko DD - to są sprzęty sprzed dwudziestu lat,
HD jeszcze się nikomu nie śniło. Jak z peceta wyjąć stację (znów tylko DD) i wsadzić do maszyny - to niektóre
chodzą, a niektóre - nie. Producenci maszyn, a właściwie serwisanci tych maszyn, mają listę stacji, które nadają
się do zastosowania w danej maszynie. To są rzeczy niemalże tajne. Długo to rozgryzałem i wiem, że problem
polega na tym, że świat zdominowany został przez pecety. A tam zrezygnowano z pełnej obsługi//kontroli
stacji dysków. Wybrano tylko kilka kombinacji ścieżek//sektorów//bajtów. I tak samo zrobili producenci stacji
dysków - zablokowali możliwości pozostawiając tylko kilka z nich. Pecetom to nie przeszkadza ale maszynom -
- tak. Podejżewam, że Wam, Atarowcom, też - oczywiście tylko tym, którzy stosują niestandartowy zapis.
Na przestrzeni wielu lat mojej pracy z maszynami sporządziłem listę stacji, które chodzą w tych maszynach.
Może się to Wam przydać (w maszynach nagminnie jest stosowany niestandartowy zapis - takie zabezpieczenie
przed możliwością odczytania zawartości dyskietki "maszynowej" na pececie "biurowym"). Oto lista:
1. FD 1037A - 054 [NEC]
2. FD 1138H - 711 [NEC]
3. FD 1148H - 711 [NEC]
4. FD 1231H - 704 [NEC]
5. MF 355 C - 212 M
6. MF 355 F - 212 MG DEL.REV. B
7. MF 355 F - 252 MG REV. L
8. MF 355 F - 252 MG REV. A1
9. MF 355 F - 2252 MJ
10. MF 355 F - 3252 MJ
11. MF 355 F - 2252 MJS
12. MF 355 F - 3252 MJS
13. FD 235HF - A529
Dla każdej z tych stacji mam odmalowane ustawienie zworek - jeśli komuś potrzebne - słać Emila. Niektóre
stacje są HD, ale w systemach nieobsługujących zapisu HD zachowują się jak DD.
=======================================================================
Tam piszę, że chodzi o maszyny przemysłowe. A konkretnie - o ich komputery. Jest to sprzęt z początku lat
osiemdziesiątych i do połowy lat dziewięćdziesiątych. Potem wszyscy producenci generalnie przeszli na stero-
wanie z kontrolnym komputerem w postaci peceta, początkowo z DOS'em, potem z innymi, coraz bardziej
windowsowymi programami.
Ale wcześniej w maszynie był tylko jeden komputer - odpowiadał on za wszystko:
1. za sterowanie wszystkimi czynnościami maszyny (tzn. poprzez karty cyfrowe: zbierał informacje ze wszyst-
kich wyłączników krańcowych i przycisków operacyjnych oraz wysyłał sterowania do wszystkich elektromag-
nesów//elektrozaworów//przekaźników; a poprzez karty analogowe: zbierał informacje o bieżących położeniach
wszystkich mechanizmów oraz wysyłał sygnały do analogowych zaworów proporcjonalnych)
2. za wprowadzanie wszystkich zmiennych parametrów danego procesu technologicznego (tokarka dziś robi
wałki o takim FI, a jutro - o innym)
3. za kontrolę jakości (czy realne wartości są w danym procesie utrzymane w zadanych granicach)
4. za zapamiętywanie wszystkich wprowadzanych wartości (różnych przecież dla każdego wyrobu), niektóre
procesy technologiczne wymagają wpisania bardzo wielu parametrów - nawet jeśli tylko kilka z nich trzeba
zmienić, to i tak są one porozrzucane po wielu stronach//podstronach; łatwiej więc przywołać je z "pamięci".
We wczesnym okresie był to więc, jeden komputer, "do wszystkiego". Zwykle pracował w CPM'ie. Zwykle też
zapisywał dane na taśmie, ale w połowie lat osiemdziesiątych zaczęto nagminnie stosować dyskietki. I były
to w większości dyskietki 3,5 calowe, o gęstości zapisu DD. A ponieważ producenci maszyn nie chcieli aby zbyt
łatwo było rozgryźć ich oprogramowanie - stosowali niekonwencjonalne metody zapisu lub jakieś inne
sztuczki//chwyty. Jedną z takich sztuczek jest niestandartowy zapis danych na dyskietce. W pecetach mamy
"na sztywno" tylko kilka kombinacji i nadaje się tu każda stacja dyskietek. W w/w maszynach, jeśli jest wyko-
rzystywany zapis niestandartowy, musi zostać użyta tylko taka stacja, która umożliwia niestandartowy zapis.
Ta lista powyżej - to wynik moich kilkuletnich doświadczeń z instalowaniem stacji w maszynach. Podejrzewam,
że te stacje również będą się nadawać do Atari - oczywiście jeśli ktoś chcieć będzie stosować zapis niestandar-
towy.
Stacje z pozycji od 5 do 13 są bez producenta, bo używałem stacji z takimi oznaczeniami i od Sony, i od Pana-
sonica, i od innych producentów - wszystkie miały takie same oznaczenia. I wszystkie działały. Niektóre z tych
stacji są HD - ale jeśli system operacyjny nie obsługuje HD, to taka stacja zachowuje się jak DD. W niektórych
nawet przestał działać wewnętrzny przełącznik DD//HD - włożenie dyskietki HD i tak powodowało zapis DD. Ale
niektóre ze stacji HD wymagały zaklejenia okienka w dyskietce HD - włożenie dyskietki HD powodowało nie-
możlowość zapisu//odczytu//formatowania (elektronika stacji zgłupiała) - zaklejenie okienka rozwiązywało prob-
lem.
Do wszystkich tych stacji, wyżej wymienionych przeze mnie, mam pełną rozpiskę ustawienia zworek. Jeśli to
będzie komuś potrzebne - dajcie znać na Emila.
Pozdrawiam.
Kuba.